Home Greek News Το Βερολίνο δεν «ακούει» τον Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

Το Βερολίνο δεν «ακούει» τον Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

by _
0 comment 101 views

Η Μέρκελ θα απογοητεύσει τον Ομπάμα γράφει η Deutsche Welle – Τον αρνητικό τόνο έδωσε ο Σόιμπλε που χαρακτήρισε «κακή υπηρεσία» για την Ελλάδα το αίτημα για ελάφρυνση – Citigroup: Μικρή η ώθηση στο θέμα από την παρέμβαση του προεδρου των ΗΠΑ

Σε τοίχο, αντίστοιχο με το «τείχος του Βερολίνου» φαίνεται ότι έπεσαν οι επανειλλημένες αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα για την ανάγκη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά – όπως τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος – το ΔΝΤ.

Μπορεί όπως παρατηρούν γερμανικά ΜΜΕ να είναι η τελευταία φορά που η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στον πλευρό της τον Μπαράκ Ομπάμα, έναν «πλανητάρχη» με τον οποίο είχε βρει κοινό βηματισμό σε αρκετά και σημαντικά θέματα, ωστόσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle για το θέμα της Ελλάδας τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

«Σε ένα σημείο η Μέρκελ αναμένεται να απογοητεύσει τον αμερικανό συνομιλητή της, στο ελληνικό πρόβλημα. Η γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε την προτροπή του για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε αυτήν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανταπόκριση της DW από το Βερολίνο.

Στο ίδιο κλίμα και το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung που σημειώνει ότι «ο Ομπάμα θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο». «Αυτή, αντ’ αυτού, επιδιώκει να πείσει ο Ομπάμα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα» προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Οι πιέσεις του Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχουν ψυχρή υποδοχή στο Βερολίνο, σχολιάζει με τη σειρά της η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα finanztreff.de επικαλούμενη την δήλωση του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «η κυβέρνηση τη Γερμανίας έχει λάβει υπόψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει τονίσει τη σημασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τον τόνο φρόντισε να δώσει ο συνήθης ύποπτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «κακές υπηρεσίες» τα όσα υποστήριξε τουλάχιστον τρεις φορές δημοσίως – μια με τον Προκόπη Παυλόπουλο, μια με τον Αλέξη Τσίπρα και μια στην ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος – για το χρέος και την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πλέον η Αθήνα μετράει τις ώρες μέχρι τις 17:45 οπότε και αναμένεται η κοινή συνέντευξη τύπου Ομπάμα και Μέρκελ στο Βερολίνο μετά την επίσημη συνάντησή που θα έχουν, περιμένοντας αν το αρνητικό – κατά τα γερμανικά ΜΜΕ – κλίμα για το θέμα του χρέους θα αποτυπωθεί και επίσημα από τα χείλη της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Citigroup: Μικρή η ώθηση για το θέμα του χρέους από την παρέμβαση Ομπάμα

Τις χαμηλές προσδοκίες από την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα του χρέους επιβεβαιώνουν και οι αναλυτές της Citigroup οι οποίοι εκτιμούν ότι η ώθηση θα είναι μικρή από όσα είπε ο αμερικανός πρόεδρος εκτιμώντας, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε τελικές λύσεις στο «ελληνικό πρόβλημα».

Όπως σημειώνουν μπορεί να συμφωνηθούν ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του 2016 αλλά δηλώνουν επιφυλακτικοί για μία ουσιαστική αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων της χώρας σε βαθμό που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τα μέσα του 2018.

Πηγή:

http://www.protothema.gr/politics/article/629119/to-verolino-den-akouei-ton-obama-gia-to-elliniko-hreos/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr