Home Greek News Η χρονιά του παρακράτους. (ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΗΠΑ… ΕΛΛΑΔΑ)

Η χρονιά του παρακράτους. (ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΗΠΑ… ΕΛΛΑΔΑ)

by _
0 comment 152 views

Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ακόμη και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά έχει ιδιαίτερα σημασία: ο κυριότερος μάρτυρας στις υποθέσεις νοθείας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2000 και 2004 πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα.

–Ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου

Τι μας επιφυλάσσει το 2009;

Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ακόμη και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά έχει ιδιαίτερα σημασία: ο κυριότερος μάρτυρας στις υποθέσεις νοθείας των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2000 και 2004 πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Μάικελ Κόνελ ήταν κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και το ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο πιλοτάριζε ο ίδιος έπεσε λίγο πριν καταθέσει στο δικαστήριο που ερευνά τα περιστατικά νοθείας στη Φλώριδα και το Οχάιο, χάρις στα οποία ο Τζωρτζ Μπους εκλέχθηκε δύο φορές πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Εδώ και τέσσερα χρόνια δύο δικηγόροι από το Οχάιο, ο Κλιφ Αρνεμπέκ και ο Μπομπ Φιτράκης ερευνούν την νοθεία των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Το Οχάιο ήταν η πολιτεία που χάρισε την νίκη στον Μπους σε βάρος του Τζων Κέρρυ, υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα έδιναν μέχρι τα μεσάνυχτα τον Κέρρυ νικητή της πολιτείας και της αμερικανικής προεδρίας.

Μέσα σε δύο ώρες άλλαξαν κι η ιδιωτική εταιρεία υπολογιστών που ειχε αναλάβει την συλλογή των αποτελεσμάτων έδωσε νικήτή τον Τ.Μπους.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των υπολογιστών και διάφορους μάρτυρες,οι δύο δικηγόροι κατάφεραν να ανακαλύψουν ότι ο Κόνελ είχε μαγειρέψει τα αποτελέσματα. Ανάλογη δραστηριότητα είχε στις εκλογές του 2000 στη πολιτεία της Φλώριδα αλλά και σε άλλες τοπικές αναμετετρήσεις.

Ο Κόνελ δέχθηκε τελικά να καταθέσει ως μάρτυρας στη ανάκριση που έχει ξεκινήσει. Είπε ότι ήθελα να μιλήσει αλλά ήταν τρομοκρατημένος: φοβόταν ότι “ο Μπους και ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Ντικ Τσένυ θα τον έριχναν κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου”. Παράλληλα και άλλοι αναμεμιγμένοι στην υπόθεση υποστήριζαν ότι ο Κόνελ δεχόταν απειλές από τον Καρλ Ροβ, προσωπάρχη του Λευκού Οικου και δεξί χέρι του Μπους . Οι δύο δικήγόροι ζήτησαν από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας του Οχάιο να βάλει τον Κόνελ σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων αλλά το αίτημα τους δεν ικανοποιήθηκε. Λιγο μετά ο πιο πολύτιμος μάρτυρας της υπόθεσης σκοτώθηκε με το αεροπλάνο.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος γεννούν επίσης πολλά ερωτηματικά. Στην αρχή δόθηκε η εξήγηση ότι στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, αλλά ήταν ομαλές οταν έπεσε το αεροπλάνο. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το αεροπλάνο έμεινε από καύσιμα, αλλά ο Κόνελ ήταν έμπειρος πιλότος και το αεροπλάνο εξεράγη όταν έπεσε στο έδαφος. Το θέμα ερευνούν οι ίδιοι άνθρωποι ξεκίνησαν την έρευνα για τη νοθεία των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θα παρέμενε μεμονωμένη αν δεν συνδιαζόταν με αρκετές άλλες ανησυχητικές ενδείξεις : με αφορμή την διεθνή οικονομική κρίση μπαίνουν σε λειτουργία σκοτεινοί μηχανισμοί που θέλουν να την εκμεταλλευτούν για να περιορίσουν τις πολιτικές ελευθερίες.

Μια έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα για λογαριασμό της Αμερικανικης Σχολής Πολέμου εξετάζει τη περίπτωση επέμβασης του στρατού σε πόλεις των ΗΠΑ σε «ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή», η οποία μπορεί να προκληθεί από «μια απρόοπτη οικονομική κατάρρευση» ή από την «απώλεια της πολιτικής και νομικής τάξης».

Η έκθεση αυτή που παραδόθηκε τον Νοέμβριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ακόμη από τα δεκάδες σενάρια πολέμου που κατά καιρούς γράφουν διάφορα καλοπληρωμένα κέντρα αναλύσεων της Ουάσιγκτον.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα απ αυτό: O βαυλευτής του Αμερικανικού Κογκρέσσου Μπραντ Σέρμαν αποκαλύψε μια συνταρακτική υπόθεση, που επίσης πέρασε απαρατήρητη από τα περισσότερα Αμερικανικα ΜΜΕ. Τον Οκτώβριο η Γερουσία εξέταζε τον νόμο για την χρηματοδότηση των τραπεζών που προωθούσε η κυβέρνηση Μπους.
Ο βουλευτής κατήγγειλε δημοσίως ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της Βουλής απειλήθηκαν με στρατιωτικό νόμο, αν δεν υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

”Σε πολλούς από μας ειπώθηκε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι αν ψηφίζαμε εναντίον του νομοσχεδίου το χρηματιστήριο θα έπεφτε 2-3 χιλιάδες μονάδες τη πρώτη μέρα, 2 χιλιάδες τη δευτερη και θα μπορούσε να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος”!!

Τις σχετικές συζητήσεις επιβεβαίωσε και άλλος γερουσιαστής, που πρόσθεσε ότι το σενάριο περί καταστασης πολιορκίας διακινούσε ίδιος ο Χένρι Πόλσον, υπουργός ΟΙκονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το σκηνικό μέσα στο οποίο συμβαίνουν όλα αυτά είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ακόμη δεν έχει ξεδιπλωθεί. Πρόσφατα, ο νέος Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζων Μπίντεν παραδέχθηκε ότι το επιτελείο του Ομπάμα είχε υποτιμήσει τη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας που είναι “πολυ χειρότερη απ ότι πιστεύαμε”.

Παρόμοιες εκτιμήσεις για τη διεθνή και ευρωπαική οικονομία έκανε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας που χαρακτήρισε την κρίση “χειρότερη μετά το κραχ του 1929”.

Το σενάριο της αναστολής άρθρων του Συντάγματος τέθηκε και στην Ελλάδα το βράδυ των λεηλασιών δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ,όταν η αστυνομία είχε χάσει τον έλεγχο στην Αθήνα. Η εκδοχή αυτή απορίφθηκε απ τη κυβέρνηση.αλλά το γεγονός ότι μπήκε στο τραπέζι έχει τη σημασία του.
Είδαμε όμως ενέργειες μαφιόζικου-παρακρατικού χαρακτήρα ,με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας Κ. Κούνεβα. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων η συνεργασία κουκουλοφόρων που κρατούσαν λοστούς με την αστυνομία καταγράφηκε από φωτογραφίες και από εικόνες του Tvxs που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει καμμία διάθεση να τις ερευνήσει.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το περιστατικό με τους πυροβολισμοούς εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
Το 2009 αναμένεται να είναι μια χρονιά με σημαντικές οικονομικο-κοινωνικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στην αναταραχή θα προσπαθήσουν χωρίς αμφιβολία να εμπλακούν ή και να εκμεταλλευθούν παρακρατικοί-σκοτεινοί μηχανισμοί.

Η απάντηση των πολιτών θα πρέπει να είναι μια διάφανη, χωρίς κουκούλες μαζική, ειρηνική και ανατρεπτική δράση.
02 Ιαν. 2009

Πηγή:

http://tvxs.gr/news/ελλάδα/η-χρονιά-του-παρακράτους-ανάλυση-του-στέλιου-κούλογλου

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr