Home Greek News Ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να πουλήσει στον Τσίπρα TTIP για χρέος

Ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να πουλήσει στον Τσίπρα TTIP για χρέος

by _
0 comment 113 views

Σε Ελλάδα, Γερμανία και Περού θα ταξιδεύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να προωθήσει τη συμφωνία διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας (TTIP)…

Με πρώτο θέμα τη συμφωνία διατλαντικής εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας (TTIP) έρχεται στην Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα στις 15-16 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώνει ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναδείξει τη διασύνδεση μεταξύ των θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή και της οικονομικής ατζέντας.

Η διασύνδεση των δυο θεμάτων φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες εσωτερικές τριβές, κριτική εξ αριστερών για τη CETA (εμπορική συνεργασία ΕΕ-Καναδά) και πυρά για την καθυστέρηση της ελάφρυνσης του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και για μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και των ενώσεων καταναλωτών ανά τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ) η TTIP είναι συμφωνία-κόλαφος.

Οι διατυπώσεις του Λευκού Οίκου καθιστούν σαφές ότι η βοήθεια από τις ΗΠΑ επί του ζητήματος του ελληνικού χρέους συνδέεται άρρηκτα με την αποδοχή από ελληνικής πλευράς με την αποδοχή της συμφωνίας του TTIP, ενώ δεν αποκλείεται στην ατζέντα να περιλαμβάνεται και το κυπριακό.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Το ταξίδι αυτό θα υπογραμμίσει τη δέσμευση του προέδρου στη διατλαντική αλληλεγγύη, σε μια ισχυρή και ολοκληρωμένη Ευρώπη, και στη συνεργασία με τους εταίρους στην Ασία και τον Ειρηνικό», ενώ συνεχίζει η ανακοίνωση εστιάζοντας στη διάρθρωση του προγράμματος: «Το πρόγραμμα του προέδρου επισημαίνει τη διασύνδεση των γεωστρατηγικών συμφερόντων μας με την οικονομική ατζέντα, την προσπάθεια μας να προωθήσουμε ισορροπημένη, βιώσιμη και ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξή μας για την απελευθέρωση του εμπορίου, των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που περιορίζουν την ανισότητα και δίνουν ευκαιρίες για τη μεσαία τάξη ανά τον κόσμο, όσο και για τους τοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα».

Από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι παραπάνω από σαφής η σύνδεση κάθε στήριξης με την αποδοχή της οικονομικής ατζέντας την οποία εξειδικεύει στην απελευθέρωση του εμπορίου και στις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να είναι έτοιμος για τον προσδιορισμό ενός οδικού χάρτη άμεσης απόδοσης που θα οδηγεί στην ψήφιση της TTIP και στη μείωση του χρέους με αμερικανική παρέμβαση, καθώς ενδεχομένως και με την είσοδο Αμερικανών επενδυτών, μέσω «ιδρυμάτων που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και ενισχύουν την ιδιωτική πρωτοβουλία», δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα θα δει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί τη Γερμανία όπου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και θα συζητήσουν από την TTIP μέχρι τη Συρία, τον ISIS και το προσφυγικό.

Τρίτος σταθμός θα είναι το Περού όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC).

Πηγή: crisismonitor.gr
Πηγή: http://www.alexpolisonline.com/2016/10/ttip.html#ixzz4OK24T9eY
Alexandroupoli Online

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr