Home Greek News Αδιέξοδο στα εργασιακά – Κατρούγκαλος: Με ακραίες θέσεις οι δανειστές

Αδιέξοδο στα εργασιακά – Κατρούγκαλος: Με ακραίες θέσεις οι δανειστές

by _
0 comment 101 views

Οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση – Επιμένουν για αλλαγές και στον συνδικαλιστικό νόμο – Διαφωνούν οι δύο πλευρές και για εξωδικαστικό συμβιβασμό, χρέη προς το Δημόσιο και ακατάσχετο λογαριασμό…

Διάσταση απόψεων και χάσμα μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και των δανειστών για τα εργασιακά διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσακαλώτου με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή η πρώτη συνάντηση ήταν διερευνητική και δεν κατέληξε κάπου, ενώ η άλλη πλευρά εξέφρασε τις γνωστές απόψεις της, τονίζοντας πως «η ακραία πλευρά εξέφρασε ακραίες θέσεις».

Σύγκλιση υπήρξε μόνο στη γενική αρχή ότι για κάποια θέματα θα πρέπει να γίνουν σεβαστές δικαστικές αποφάσεις που είτε έχουν εκδοθεί (όπως για τη διαιτησία εργατικών διαφορών) είτε αναμένεται να εκδοθούν (όπως για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις).

Από την πλευρά των δανειστών, όπως μετασδίδει το newmoney.gr, σημειώνεται ότι το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση, ήταν στρεβλό και είναι αυτό που οδήγησε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Επίσης, ενώ ο υπουργός παρουσίαζε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα εργασιακά ζητήματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών τον διέκοπταν, προβάλλοντας τις αντιρρήσεις ή άλλες απόψεις τους, ενώ επέμειναν ότι πρέπει να αλλάξει και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, δε, αρνήθηκε ότι δέχεται η κυβέρνηση την εισήγηση του ΔΝΤ για την θέσπιση υποκατώτατου μισθού, που θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, αντί με την ηλικία.

Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Τρίτη, ενώ και ο ίδιος θα συναντήσει τους επικεφαλής το πρωί και το απόγευμα της Πέμπτης, πριν φύγουν από την Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν την απόσταση.

Άλλα τρία «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση

Σημαντική απόσταση φαίνεται πως χωρίζει την κυβέρνηση στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό μεταξύ των θεσμών και των κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου.

Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το newmoney.gr, ανέφερε πως εκκρεμεί ακόμα δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για το σύστημα αξιολόγησης, που θα καθορίζει το ποιοι τελικώς θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Παράλληλα, είπε πως, όσον αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο, οι φόροι υπέρ τρίτων (π.χ. ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κλπ) δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χρέη (π.χ. φόρο εισοδήματος κλπ), το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει νέες προτάσεις για το τι θα μπορεί τελικά να προσφέρει στους οφειλέτες.

«Το “κούρεμα” οφειλών θα είναι η έσχατη λύση» τόνισε κυβερνητικός παράγοντας, εννοώντας ότι η προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές περιστρέφεται γύρω από άλλες λύσεις, όπως ενδεχομένως περισσότερες δόσεις κλπ.

Το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση με τους θεσμούς, την προσεχή Τετάρτη. Και οι δύο πλευρές, πάντως, φέρονται να εκφράζουν τη βούλησή τους για έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών έχει ωστόσο προκύψει και για το θέμα του «ακατάσχετου λογαριασμού».

Source:

http://www.protothema.gr/economy/article/621958/adiexodo-sta-ergasiaka-katrougalos-me-akraies-theseis-oi-daneistes/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr