Home Greek News Γιάνης Βαρουφάκης: Πώς να σωθεί η οικονομία των ΗΠΑ

Γιάνης Βαρουφάκης: Πώς να σωθεί η οικονομία των ΗΠΑ

by _
0 comment 112 views

Τα δικά μας σχόλια απο τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ:

Κι εγώ ξεκίνησα την περιπέτειά μου ως δημοσιογράφος με το…CNN (πατήστε εδώ). Άρα κάτι κι εγώ να προσθέσω στη συνομιλία…

screen-shot-2015-12-12-at-8-08-06-pm

Προσέξτε πολύ καλά πώς γράφει και εκφράζεται εδώ ο δεδηλωμένος ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ (πατήστε εδώ) κ ΓιάΝης Βαρουφάκης. Μιλάει ωσάν να είναι….ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ. Τα οικονομικά των ΗΠΑ τα γνωρίζει Α-ΡΙ-ΣΤΑ!, ενώ τα οικονομικά της ΕΛΛΑΔΟΣ τα άφησε σε μια κατάσταση….ΧΑΟΤΙΚΗ.  Άντε να βγάλεις άκρη!

Απο τη μία μιλάει υπερ των ατομικιστών που οικοδόμησαν πραγματικά διαχρονικά αυτήν την χώρα απέναντι στον κρατικό μηχανισμό ΜΠΑΜΠΑ, που χρηματοδοτεί τα πάντα, ενώ απο την άλλη μιλάει υπερ της ήδη τετελειωμένης προεδρικής εκστρατείας του ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΗ Μπέρνι Σάντερς που αποτελεί πλέον μια…ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.  Πραγματεύεται επίσης με το αμερικανικό IRS (δηλ., την Εσωτερική Υπηρεσία Εσώδων) που αποτελεί τις «φορολογικές αρχές» των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα, αποτελεί μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που εδρεύει στο…ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ μαζι με μια άλλη «αμερικανική κρατική υπηρεσία» που λέγεται «το Υπουργείο Οικονομικών» που εδρεύει κι αυτό στο…ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ.  Μην στεναχωριέστε, έχω ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ να σας δείξω για του λόγου το αληθές. Και εδώ βλέπουμε τον Βαρουφάκη να μιλάει ΥΠΕΡ του παράνομου IRS που συνεργάζεται στενά το «Υπ. Οικονομικών». Διαβάστε το άρθρο μου «ΒΟΜΒΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ: ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟ….Δ.Ν.Τ. ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ…ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ!!! ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΑ ΤΙΝΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!» για όλα τα σχετικά και θα δείτε πως κι οι δύο παράνομες «αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες» αυτές (ιδιοκτησίας των Ρότσιλντ) είναι αυτές που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσω των μνημονίων, διότι το «ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ» μεταμφιέζεται ως το ίδιο το…Δ.Ν.Τ.!!!…

Το IRS είναι το όργανο επιβολής του ΔΝΤ και ήταν το ίδιο το IRS που υπέδειξε στην Ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει τον εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΦΟΡΟ (πατήστε εδώ) που λέγεται…”ΕΝΦΙΑΣ ” και εδώ βλέπουμε τον κ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ να μιλάει…ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ…!!!…

Και κάτι τελευταίο, μην ξεχνάμε το αποκλειστικό ρεπορτάζ (εδώ) της εφημερίδος το «ΒΗΜΑ» τον Απρίλο του 2015, όπου διαβάζουμε για τις επαφές που έκανε τότε ο Βαρουφάκης με τον κ…ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ, τον ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Διαβάστε «Τι κρύβουν τα μυστικά ραντεβού Βαρουφάκη με Σόρος – Μπουχάιτ – Πολιτικές ειδήσεις – Το Βήμα Online»…

__________________

Πώς να σωθεί η οικονομία των ΗΠΑ

-του Γιάνη Βαρουφάκη | μετάφρασις του Ιωάν. Κουντούρη | JohnKountouris.com

Επικαιροποιήθηκε 10:22 π.μ., Παρ 14η Οκτωβρίου του 2016

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ένας Διακεκριμένος Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Kings College του Λονδίνου. Οι παρακάτω απόψεις ανήκουν στον συγγραφέα…

 

(CNN) Ο Άρθουρ Μίλερ είπε κάποτε ότι «μια εποχή μπορεί να θεωρηθεί τελειωμένη όταν οι βασικές αυταπάτες της εξαντλούνται.»

Με την πίστη στην οικονομική πολιτική του “trickle-down” (σταλάζει προς τα κάτω δηλ, ήταν του Ρέιγκαν), με τη σοφία των μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών, με την ιδιότητα της Γουώλ Στρητ να ρυθμίζει τον εαυτό της, και με το Silicon Valley να φροντίζει για τις καινοτομίες της Αμερικής, όλες αυτές οι αυταπάτες φαίνονται τώρα εντελώς εξαντλημένες.

Οι Αμερικανοί έχουν έναν βάσιμο λόγο για να απογοητευθούν. Το μέσο εισόδημα δεν έχει αυξηθεί παρα μόνο ελάχιστα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Η εταιρεία McKinsey & Company ανέφερε πρόσφατα ότι, μεταξύ του 2005 και του 2014, το 81% των αμερικανικών οικογενειών, παρά το γεγονος ότι εργάζονται τις περισσότερες ώρες, είδαν τα εισοδήματά τους σε στασιμότητα, ή ακόμη και να πέφτουν. Ενώ το 1980, το 99% των Αμερικανών απολάμβαναν το 90% του εισοδήματός τους, σήμερα το μερίδιό τους σε αυτό έχει μειωθεί απότομα στο 78%.

Το κατεστημένο μπορεί να γιορτάζει το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας του 4,9%, αλλά δεν λέει τίποτα για το γεγονός ότι μεταξύ του 2000 και του 2015, έχουν πέσει έξω από την αγορά εργασίας και στην έρημο της εξαθλίωσης το 3% των 25άρηδων έως των 54άρηδων. Και πολλοί από αυτούς που εξακολουθούν να μείνουν άνεργοι θα ήθελαν να εργαστούν περισσότερες ώρες και σε θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγαλύτερη αξιοπρέπεια.

Τι εξηγεί αυτή την πτώση; Η απάντηση είναι απλή: οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία των ΗΠΑ ήταν θλιβερά χαμηλές. Και τι μπορεί να γίνει γι ‘αυτό; Είναι απλό, επαναλαμβάνω: η τόνωση των επενδύσεων – σημαντικά.

Αλλά εδώ είναι το ερώτημα: δεν θα πρέπει να το κάνει αυτό ο επιχειρηματικός τομέας; Θα ήταν υπέροχο αν το επιχειρείν ήταν πρόθυμο να το πράξει, αλλά το απλό γεγονός είναι ότι δεν το κάνει. Περισσότερα από $ 2 τρις περιφέρονται γύρω γύρω στο χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ, χωρίς να επενδύονται σε κάτι παραγωγικό.

Η Αμερικανική οικονομική ευημερία συνοδευόταν πάντα με μια υπέροχη ειρωνεία: ενώ εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την κρατική παρέμβαση, η κυρίαρχη αφήγηση ήταν ότι η κάθε επιτυχία οφειλόταν σε ηρωικούς ατομικιστές και η κάθε αποτυχία επροκαλείτο από το κράτος. Στην πραγματικότητα, η Αμερική έγινε ευημερούσα, λόγω του ότι τα κύματα των επενδύσεων σε υποδομές, που μεταμόρφωσαν το έθνος, είχαν επιχορηγηθεί από την κυβέρνηση.

screen-shot-2016-10-14-at-2-20-55-pm

Κατά τον 19ο αιώνα, ήταν το Erie Canal (η Διῶρυξ Erie) που είχε συνδέσει με την περιοχή του Midwest (δηλ., των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών) με το Atlantic (τις Ατλαντικές Ηνωμένες Πολιτείες) και τα σιδηροδρομικά έργα που είχαν αναληφθεί από το δημόσιο τομέα, συνήθως μετά την κήρυξην πτωχεύσεως απο τους privateers (δηλ., ιδιώτες χωρίς χρηματοοικονομική υποστήριξη).

Κατά τον 20ο αιώνα, ήταν πρώτα (εκτός από τους δύο παγκοσμίους πολέμους που έκαναν θαύματα για την ανάπτυξη και τις καινοτομίες), η κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων και στη συνέχεια τα μεγάλα κρατικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα που εγέννησαν, μεταξύ άλλων, τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο.

Σήμερα, είναι σαφές, τουλάχιστον για τους ξένους, ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια άλλη τέτοια επανάσταση σε υποδομές.

Έτσι το πράττει αυτό το Silicon Valley; Τι γίνεται με τη βιομηχανία πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου;

Ενώ το Silicon Valley παράγει εκπληκτικές καινοτομίες, με τις εταιρείες στα πρόθυρα της παγκόσμιας πληροφοριακής κυριαρχίας και τον Elon Musk να είναι έτοιμος να εισβάλει στον Άρη, δεν έχει την ικανότητα να παρέχει τις υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας που μπορεί να ισορροπήσουν εκ νέου την αμερικανική κοινωνία.

screen-shot-2016-10-14-at-2-24-10-pm

Και όσο για τη βιομηχανία πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, έχει καταδειχθεί πόσο έμπειρος ειν’ ο ιδιωτικός τομέας είναι στην ανακάλψη καλά κρυμμένων ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι στην ικανότητά της να σταματήσει τους ανθρώπους από το να αντιμετωπίζουν τον πλανήτη, που ζούμε, σαν ένας ανόητος ιός που σκοτώνει τον ξενιστήν.

Όταν ο κόσμος αντιμετώπισε τον Αρμαγεδδώνα το 1940, με τη μορφή του προγράμματος της ατομικής βόμβας του Χίτλερ, το Ουάσιγκτον απάντησε με το Σχέδιο Μανχάταν. Στην πραγματικότητα, μάζεψαν τους καλύτερους επιστήμονες, τους έδωσαν όσα χρήματα που απαιτούσαν σε πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, και τους είπαν: “Έχετε δύο χρόνια για να παραδώσετε τη βόμβα”.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες απειλές για τον πλανήτη: όπως η κλιματική αλλαγή, η άνοδος των θαλασσών, οι ελλείψεις νερού, κλπ. Οι πόλεις μας είναι λιγότερο βιώσιμες από ποτέ. Οι μετακινούμενοι χάνουν όλο και περισσότερο από τη ζωή τους σε στασιμότητα στο δρόμο με τα αυτοκίνηταά τους.

Η Αμερική χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Μανχάταν, ένα που βρίσκεται σε εκατοντάδες πανεπιστημιουπόλεις ανα τις Ηνωμένες Πολιτείες, που βοηθά να βάλει στην εργασία τα τρισεκατομμύρια σε αδράνεια δολάρια, τους επιστήμονες μας, και την επόμενη γενιά των νέων (που πρέπει να εκπαιδευτούν με κρατικές επιδοτήσεις για να τελειώσει το μεγάλο σκάνδαλο των φοιτητικών χρεών). Η κοινή προσπάθεια θα παρήγε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια οικονομικά αποδοτική πράσινη μετάβαση.

screen-shot-2016-10-14-at-2-17-49-pm

Ποιος θα πληρώσει για αυτό; Ακριβώς όπως το χρηματοδοτούμενο απο τη κυβέρνηση Διαδίκτυο ώθησε μια μαζική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα – και φόρους – έτσι θα ήταν και οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να πηγάσουν απο ένα νέο Σχέδιο Μανχάταν.

Αλλά οι πρώτες αρχικές επενδύσεις πρέπει να προέλθουν από την κυβέρνηση. Για να γίνει αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συλλέξουν περισσότερους φόρους. Είναι σκανδαλώδες, για παράδειγμα, ότι το IRS δεν ασκεί το δικαίωμά του να φορολογήσει τα κέρδη των εταιρειών όπως η Apple, η Google και η Gilead για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκε σε αμερικανικό έδαφος, επιτρέποντάς τους να “παρκάρουν” δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας. Συνολικά, οι ομοσπονδιακοί φόροι πρέπει να αυξηθουν από το σημερινό εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 17% του ΑΕΠ σε τουλάχιστον 25%, με το σύνολο της αύξησης να προέρχεται από την κορυφή του 1%. Αυτό είναι ό, τι η λογική και η δικαιοσύνη απαιτούν.

Τι σταματάει την Αμερική από το να κάνει αυτή την υπηρεσία για τον εαυτό της; Είναι ο 30κονταετής πόλεμος της δικομματικής τάξεως που διεξάγεται εναντίον της εργατικής τάξεως της και της συρρικνωμένης μεσαίας τάξεως της Αμερικής. Oι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κλίνει αυτόματα προς τις φορολογικές περικοπές των πλουσίων. Έχουν εξυπηρετήσει το Γουώλ Στρητ οι Δημοκρατικοί και έχουν εξαντλήσει τα ταλέντά τους στην εξεύρεση τρόπων για τον περιορισμό της κοινωνικής πρόνοιας. Και τα δύο κόμματα έχουν επιβαρύνει τον μέσο νεαρό φοιτητή με τα αβάσταχτα χρέη σπουδαστών. Έχουν φτάσει σε ένα σημείο οι ΗΠΑ όπου λογικές πολιτικές, τις οποίες έχει ανάγκη το έθνος, είναι αυτές που δεν συζητιούνται πλεόν δημοσίως.

screen-shot-2016-10-14-at-2-22-31-pm

H εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς είναι το “ουδέν κακόν αμιγές καλού” της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του τρέχοντος έτους. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με όλα όσα πρότεινε για να έρθουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ίδιος έθεσε όλα τα σημαντικά ζητήματα που είχαν γίνει μέχρι τώρα ταμπού (π.χ. τα χρέη σπουδαστών, η εκ νέου ρύθμιση της Γουώλ Στρητ, τους υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις, κτλ). Και αυτός απέδειξε ότι ένας νέος προοδευτικός διεθνισμός μπορεί να αναπνεύσει μια καινούρια ζωή στην πολιτική.

Πηγή:

http://www.cnn.com/2016/10/14/opinions/varoufakis-oped-us-economy/index.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr