Home Greek News Νέα αντιπαράθεση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Νέα αντιπαράθεση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

by _
0 comment 192 views

Δικά μας σχόλια: ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ;;; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ;;; ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ;;;

______________

-Γράφει το makeleio.gr

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) έχει ξεσπάσει. Αυτή τη φορά η αντιπαράθεση είναι για το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον ομοιόβαθμό του Ευστάθιο Βεργώνη.

Ειδικότερα, κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες (Μάιος 2016) στην ΕΔΕ, μεταξύ των άλλων εκλέχτηκε ως μέλος του Δ.Σ. ο Ευάγγελος Κασαλιάς, οποίος όμως είναι αποσπασμένος για τρία χρόνια στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου. Όμως, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕ η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων, κατόπιν αποσπάσεως, στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία.

Και όποιο κατά τη διάρκεια της θητείας μέλος του Δ.Σ., αποσπαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλη κρατική υπηρεσία επέρχεται λόγω ασυμβίβαστου -πάντα κατά το καταστατικό της ΕΔΕ- , η αυτοδίκαια αντικατάστασή του από το πρώτο αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια πρόβλεψη υπάρχει και στο καταστατικό της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με τη διαφορά ότι εκεί γίνεται λόγος περί ασυμβίβαστου μόνο εφόσον το μέλος του Δ.Σ. έχει αποσπαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Δηλαδή δεν αναφέρει το καταστατικό της ΕΕΕ ότι αποτελεί ασυμβίβαστο για μέλος του Δ.Σ. η απόσπαση σε άλλη κρατική υπηρεσία.

Έτσι, λόγω του ασυμβίβαστου, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ αντικατέστησε τον Ευάγγελο Κασαλιά με τον α΄ αναπληρωματικό, Ευστάθιο Βεργώνη. Δύο μέλη της μειοψηφίας τα οποία ήταν παρόντα στη επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. εγγράφως δήλωσαν απόντες για την συζήτηση του θέματος αυτού. Στην συνέχεια επτά μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. ζήτησαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να γνωμοδοτήσει για το θέμα του ασυμβίβαστου του Ευάγγελου Κασαλιά.

Η μειοψηφία στην επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
«Ευσεβάστως, παρακαλούμε, εάν το κρίνετε, να γνωμοδοτήσετε για το αναφερόμενο στο παρόν αίτημα μας, νομικό ζήτημα, περί ασυμβιβάστου της ιδιότητας μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με άλλα δικαστικά καθήκοντα, που ορίζονται από νομοθετικές διατάξεις, λόγω της μείζονος σπουδαιότητάς του».

Πηγή:

http://www.makeleio.gr/νέα-αντιπαράθεση-στην-ένωση-δικαστών/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr