Home Greek News Υποθήκη στους δανειστές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Υποθήκη στους δανειστές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

by _
0 comment 271 views

Επισημοποιείται η πώληση του 17% που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μεταφέρεται και το υπόλοιπο 34% του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο προς… αξιοποίηση…

Μεταφέρεται και με… «τιμές κράτους» όλο το ποσοστό της ΔΕΗ στο νέο Υπερταμείο, με το υπουργείο Οικονομικών να υλοποιεί την ουρά με τα προαπαιρούμενα, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη τον περασμένο Μάιο, δίνοντας την έγκριση για τη μεταβίβαση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα λοιπόν με το πολυνομοσχέδιο, νομοθετείται η μεταφορά έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ,ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η. ) στο νέο αποκρατικοποίησεων. Τι σημαίνει αυτό; Μεταφέρεται στο νέο Υπερταμείο ό,τι ποσοστό του ελληνικού δημοσίου έχει απομείνει, με εξαίρεση ό,τι κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ερωτηματικά δημιουργεί η αντίδραση του υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, ο οποίος επανειλημμένως έχει επιχειρήσει να πείσει ότι δεν ιδιωτικοποιείται καμία ενεργειακή εταιρεία του Δημοσίου, κάτι που από ό,τι φαίνεται γνώριζε καλά.

Ο κ. Σκουρλέτης πρέπει να έχει ξεχάσει πως πριν περίπου τέσσερις μήνες είχε βάλει την υπογραφή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενώ σήμερα μεταβιβάζεται προς αξιοποίηση και το υπολοιπο 34% της εταιρείας. Ο υπουργός έχει επιτεθεί κατά του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα. Μάλιστα, σε συνέντευξη του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης είχε τονίσει «νομίζω ότι μπορώ να ξέρω καλύτερα από εκείνον που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, ποιοι είναι οι σχεδιασμοί». Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός στο παρελθόν «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη δρομολογήσει καμιά από τις ιδιωτικοποιήσεις που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει τοΔημόσιο».

Να θυμίσουμε το ήδη δημοσιευμένο ΦΕΚ (με τις υπογραφές των υπουργών στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων), το οποίο διαψεύδει τον υπουργό και τον εκθέτει. Στην τελευταία σελίδα του 28 σελίδων ΦΕΚ υπάρχουν οι υπουργικές υπογραφές, μεταξύ αυτών και του κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη. Όλοι υπογράφουν την απόφαση έγκρισης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβάνοντας και την πώληση του 17% της ΔΕΗ, αλλά και των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, τις οποίες υπερασπίζεται με στόμφο ο πρωθυπουργός.

Όταν έκλαψε ο πρωθυπουργός, με τον Πάνο Σκουρλέτη

Με το ΦΕΚ (με αριθμό 1472/25/5/2016), λοιπόν, εγκρίνεται το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ και περιγράφονται αναλυτικά τα επόμενα βήματα των αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που έχει και την υπογραφή του κ. Σκουρλέτη, αναφέρει την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως και το 2016. Μάλιστα, αναφέρει ότι θα γίνει «πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016».

Με αφορμή τη γκάφα του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να αναφέρουμε και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις εταιρείες Ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), στις οποίες έχει αναφερθεί πολλές φορές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπερασπίζοντας τις ελληνικές ΔΕΚΟ . «Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας», είχε πει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη Συνταγματική αναθεώρηση πριν κάποιους μήνες.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ:

screen-shot-2016-09-22-at-10-27-36-pm

screen-shot-2016-09-22-at-10-28-04-pm

screen-shot-2016-09-22-at-10-28-45-pm

screen-shot-2016-09-22-at-10-29-50-pm

screen-shot-2016-09-22-at-10-29-50-pm

 

Πηγή:

http://www.protothema.gr/politics/article/613176/-upothiki-stous-daneistes-dei-eudap-kai-euath/

 

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr