Home Greek News Επιχειρείται ξεκαθάρισμα τοπίου στο Κυπριακό: Αλλεπάλληλες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Επιχειρείται ξεκαθάρισμα τοπίου στο Κυπριακό: Αλλεπάλληλες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

by _
0 comment 239 views

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη στο 60 ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου Κολοκάση, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά στο Γέρι.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τρεις συναντήσεις θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, πριν να πέσει η αυλαία της νέας αυτής εντατικοποιημένης φάσης των διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετείται στις 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως συναφώς ανέφερε ενημερωμένη πηγή στο «Φ», από τις τρεις αυτές συναντήσεις (6, 7 και η επιπρόσθετη 10 Σεπτεμβρίου) θα εξαρτηθεί η πορεία των συζητήσεων, αν και όπως πληροφορούμαστε το σκηνικό της Νέας Υόρκη είναι λίγο-πολύ διαμορφωμένο. Η τριμερής με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι δεδομένη, παραμένει μόνο να οριστεί ημερομηνία, ενώ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού σκέφτονται εάν μπορούν να γίνουν βήματα τους επόμενους λίγους μήνες πριν αποχωρήσει ο Γ.Γ. από τη θέση του.

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζϊ θα ενισχυθούν με παράλληλες συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών, που θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν συμφωνηθέντα και να εξετάζουν δυσκολίες. Κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία αυτή την εβδομάδα θα ενισχυθεί και με ολοήμερες συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή διαβούλευσης με τους συνεργάτες του. Χθες βράδυ συγκάλεσε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας για προετοιμασία των επόμενων συναντήσεων ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο ετοιμάζονται και έγγραφα. Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης θα είναι τα θέματα της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούνται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα. Είναι προφανές, όμως, ότι η προσοχή είναι στραμμένη στα δύσκολα κεφάλαια, στα οποία είτε υπάρχουν πολλές διαφωνίες είτε οι συζητήσεις βρίσκονται στο πρώτο τους στάδιο. Εδαφικό και εγγυήσεις αναμένεται να συζητηθούν περισσότερο στις επόμενες συναντήσεις αναζητώντας συγκλίσεις.

Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε ότι τα δυο αυτά κεφάλαια, εδαφικό και εγγυήσεις, που θεωρούνται δύσκολα, ιδιαίτερα το πρώτο, θα συζητηθούν λίγο πριν από μια πολυμερή διάσκεψη. Συνεπώς δεν αναμένεται να «κολλήσουν» στις διαφωνίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν. Ούτως ή άλλως, στα θέματα της ασφάλειας οι συζητήσεις θεωρούνται ανεπίσημες, όπως δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι με πρώτο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις (ομιλία σε μνημόσυνο και συνέντευξη στον Πολίτη) παρουσιάζει μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αν και απέφυγε να δηλώσει τούτο. Την εντύπωση αυτή, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ταχύτητα και «στοιβάζονται» συγκλίσεις, έχουν και ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία. Οι ίδιοι διπλωμάτες σημειώνουν ωστόσο ότι «μια στραβοτιμονιά μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στην Αθήνα, στο περιθώριο διεθνούς φόρουμ, να ενημερώσει και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και να ενημερωθεί από την ελλαδική πλευρά, η οποία διατηρεί επαφές με την Άγκυρα. Για την τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στην Κρήτη, ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Πηγή: “Φ”

https://tanea-diaspora.net/2016/09/05/επιχειρείται-ξεκαθάρισμα-τοπίου-στο/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr