Home Greek News Τι συμβαίνει με την ΕΥΔΑΠ; Ιδιωτικοποίηση προ των πυλών;

Τι συμβαίνει με την ΕΥΔΑΠ; Ιδιωτικοποίηση προ των πυλών;

by _
0 comment 189 views

-του Ιωάν. Κουντούρη | Λος Άντζελες | 08.54πμ | 01 Σεπτ. 2016

Σε άρθρο μου με τίτλο «Αποκαλύπτει ανανεωμένην προσπάθειαν στην επιβολήν ιδιωτικοποιήσεως του δημόσιου νερού της Ελλάδος διερρεύσαν μνημόνιον της ΕΕ!» (πατήστε εδώ) σας έγραψα ότι το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ ήταν σε εξέλιξη ήδη απο τον Ιούλιο ΠΕΡΣΙ (2015)!  Το άρθρο αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στην Ελεύθερη Ώρα στις 30 Αυγ. 2015.

Screen Shot 2016-09-01 at 9.17.48 AM

Είχε να κάνει με μια διαρροή του Transnational Institute (ΤΝΙ) που είναι ένα ινστιτούτο των διεθνών ερευνών και έχει δεσμευτεί να υπερασπίζεται την οικοδόμηση ένος δίκαιου, βιώσιμου και δημοκρατικού κόσμου.

Ας διαβάσουμε μερικά αποσπάσματα αυτού του άρθρου μου και μετά ας διαβάσουμε ένα χθεσινό άρθρο του σάιτ el.gr για ακριβώς το ίδιο θέμα που επιβεβαιώνεται μετα απο έναν ολόκληρο χρόνο!

Screen Shot 2016-09-01 at 8.53.15 AM

Έγραψα στις 28 Αυγ. του 2015 τα εξής…

Η απαίτηση να ξεπουληθούν δημόσια περιουσιακά με μία τιμή μόλις 50 δισεκατομμθρίων € αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της «συμφωνίας», που επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι χώρες της Ευρωζώνης και η Τρόικα κατά τη διάρκεια της «νύχτας της ντροπής» στα μέσα του Ιουλίου του 2015

Λεπτομέρειες για το τι ακριβώς οφείλει η Ελλάδα να ιδιοτικοποιήσει έχουν πλέον αναδειχθούν με τη διαρροή του «Μνημονίου Κατανόησης για ένα τριετές πρόγραμμα ESM», που εκπονήθηκε από την τρόικα.[1] Το έγγραφο που διέρρευσε απαριθμεί 23 κρατικά περιουσιακά στοιχεία, που κυμαίνονται από τα αεροδρόμια σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και παρουσιάζει ακριβή βήματα και χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίησή τους.

Έρχεται ως μεγάλο σοκ ότι ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει δύο μεγάλες επιχειρήσεις της δημόσιας ύδρευσης, την ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Α.Ε.) και την ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.), που παρέχουν πόσιμο νερό στις δύο μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα. Η Τρόικα επέμενε στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε προηγούμενη έκθεση (ή μνημόνιο), αλλά είχε μπλοκάρει την πρόταση αυτή η ισχυρή αντίθεση της κοινής γνώμης.

Τον Ιούνιο του 2014, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι η μεταφορά ενος μερίδιου ελέγχου της εταιρείας κοινής ωφελείας της δημόσιας ύδρευσης ΕΥΔΑΠ της Αθήνας σε χέρια ιδιωτών ήταν αντισυνταγματική, λόγω της ευθύνης του κράτους να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην υγεία των πολιτών. [2] Το νέο μνημόνιο προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο φαίνεται ελάχιστα στην ονομαστική τους αξία, αλλά δεδομένου ότι το 38,7% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ανήκουν ήδη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα αφήσει το 49,7% της εταιρείας κοινής οφελείας σε ιδιωτικά χέρια.

Διαβάστε περισσότερα σε αυτό το λίνκ εδώ: http://300sploggers.blogspot.com/2015/08/blog-post_28.html

_______

Γράφει το σάιτ El.gr…

Με έκπληξη εντοπίσαμε είδηση που αναφέρεται στο νέο Οργανόγραμμα που παρουσιάζει η νέα Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Το νέο Οργανόγραμμα που έσπευσε εν μέσω καλοκαιριού να προωθήσει η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, έρχεται να δημοσιευθεί, την ίδια στιγμή που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η επίσημη πλέον ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ι δ ι ω τ ι κ ο π ο ί η σ ή της. Με την πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ήδη το 27% των μετοχών, η διαχείριση της ΕΥΔΑΠ περνάει στο νέο «ΥπερΤαμείο».

Διερωτάται κανείς , αν προ των πυλών της ιδιωτικοποίησης , αυτό το νέο οργανόγραμμα δεν είναι ένα “βόλεμα” των ημετέρων σε υψηλόβαθμες θέσεις τότε τι είναι; Προκειμένου δε να βολευτούν όλοι, το νέο Οργανόγραμμα εμφανίζεται “ξεχειλωμένο” και όχι μικρότερο και ευέλικτο όπως ήθελαν το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση οι αριστερές φωνές μέσα στην Εταιρεία.

Για να γίνει δε αξιοκρατικά κατά τη Διοίκηση η αξιολόγηση του προσωπικού που θα στελεχώσει τις θέσεις ευθύνης του νέου Οργανογράμματος , ο Δ/νων Σύμβουλος κάλεσε τους εργαζομένους με Ανακοίνωσή του να κάνουν αίτηση , με βιογραφικό και να αξιολογηθούν βάσει των προσόντων τους και σε προσωπική συνέντευξη από “Εταιρεία Αξιολόγησης Προσωπικού” διεθνούς αναγνώρισης. Ποια είναι η “Εταιρεία” δεν ξέρουμε ακόμα!!! Επτασφράγιστο μυστικό… γιατί άραγε;;; Τι απέγινε ο Κανονισμός Λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ ο οποίος προστατεύει βάσει θεσμικού ρόλου και νομικού πλαισίου το προσωπικό από τέτοιες τακτικές;;;

Παρόλα αυτά η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ βρίσκει υποστήριξη από κάποια ΜΜΕ σε αυτές τις μεθόδους αξιολόγησης του μόνιμου προσωπικού. (http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1438675/evdap-aitia-polemoy-h-antikeimenikh-epilogh.html)

Επίσης η επί ένα χρόνο Διοίκηση της Εταιρείας δεν έκανε καμία ενέργεια για να εισπράξει τις πάσης φύσεως οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ που έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 200 εκ. ευρώ. Ούτε ένα ενημερωτικό έντυπο μέσα στους λογαριασμούς. Έρχεται τώρα μέσα στο καλοκαίρι να δαπανήσει 850.000 ευρώ για να διαφημίσει για λίγες μέρες, το πρόγραμμα εξόφλησης των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ. (http://sekes-eydap.gr , Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων για Δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας)

Τίθεται μοναδικό ερώτημα… Η ΕΥΔΑΠ ως ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης , χρειάζεται να δαπανά χρήματα (σχεδόν 1 εκ. ευρώ!) για διαφήμιση;;;

Ηλίου φαεινότερον, ότι Κυβέρνηση, «θεσμοί» και ιδιωτικά συμφέροντα (“Το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στα χέρια του μεγαλοεπενδυτή Paulson”, επικεφαλή του αμερικανικών συμφερόντων hedge fund, Paulson&Co), που δραστηριοποιούνται στον κύκλο του νερού, προωθούν άμεσα, όσα προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο και στον πρόσφατο Ν 4389/2016.

Με τη δημιουργία του νέου «ΥπερΤαμείου», παραχωρείται για 99 χρόνια στο χρέος, στους δανειστές και στα ιδιωτικά συμφέροντα το σύνολο της δημόσιας περιουσίας άρα και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). Και είναι απορίας άξιον ενώ οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εγκρίνει 300 μόνιμες προσλήψεις στην ΕΥΔΑΠ και επιπλέον 150 στην ΕΥΑΘ , με στόχο την αναβάθμιση και στελέχωση των δύο εταιρειών με νέο προσωπικό.

Το παρελθόν δείχνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα θετικό, για την κοινωνία, παράδειγμα παγκοσμίως, όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα ανέλαβαν, μερικώς ή πλήρως, τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης.

Οι συνέπειες στην ποιότητα, στα τιμολόγια, στο περιβάλλον, στην προσβασιμότητα στο πόσιμο νερό, στις επενδύσεις στις υποδομές, στις θέσεις εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις ήταν από σημαντικά κακές έως ολέθριες.

Η αντιπολίτευση τη γνώμη έχει για όλα αυτά; Υπάρχει κάποιος διαθέσιμος βουλευτής να κάνει επερώτηση στη Βουλή;

Το πρόσφατο άρθρο μας, “ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Περιβαλλοντικό» χαράτσι και στο νερό”, σας έδειξε ξεκάθαρα την εφαρμογή της Ατζέντας 21 στον έλεγχο του νερού.

Τι κι αν το εν λόγω σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει “… με εξαίρεση τις πολυμετοχικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης που είναι «εισηγμένες» στο χρηματιστήριο, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έναντι του κόστους παροχής των σχετικών υπηρεσιών (δηλ. είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους)”.

Αργά ή γρήγορα τα ιδιωτικά συμφέροντα αποκτούν έλεγχο ζωής επί της κοινωνίας, μέσω του ζωτικού ανθρώπινου δικαιώματος στο πόσιμο νερό.

Η Ατζέντα 21 είναι εδώ… Ας μην επιτρέψουμε να έχουν τον έλεγχο του νερού!!!

Ενημερωθείτε: Rright2Water , SaveGreekWater , SOSτε το ΝΕΡΟ , Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό

Πηγή:

http://www.el.gr/index.php/top-news/117-top-news/19112-ti-symbainei-me-thn-eydap-idiwtikopoihsh-pro-twn-pylwn

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr