Home Greek News ΕΕ προς Τουρκία: Να γίνουν σεβαστές όλες οι προϋποθέσεις της συμφωνίας για την απελευθέρωση των βίζα | Κόσμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΕ προς Τουρκία: Να γίνουν σεβαστές όλες οι προϋποθέσεις της συμφωνίας για την απελευθέρωση των βίζα | Κόσμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

by _
0 comment 115 views

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί όλες τις προϋποθέσεις της συμφωνίας για τους πρόσφυγες, ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των βίζα για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, υπογράμμισε σήμερα η Ε.Ε. μέσω της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Η απελευθέρωση των θεωρήσεων αποτελεί ένα από τα κίνητρα που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα, για την από κοινού διαχείριση της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη και την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.

Η Τουρκία χρειάζεται να εφαρμόσει ακόμη πέντε από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε. για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται η αλλαγή του ορισμού που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος για την τρομοκρατία, ώστε να μη διώκονται δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σχολιάσει ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία εάν δεν ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδων.

Αυστρία-Κατηγορηματικά εναντίον ενός εκβιασμού της ΕΕ από την Τουρκία

Κατηγορηματικά εναντίον ενός εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μέρους της Τουρκίας σε σχέση με τη συμφωνία στο προσφυγικό τάχθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, διαμηνύοντας πως «η ΕΕ δεν επιτρέπεται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό από την Άγκυρα».

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας απέρριψε τις απειλές του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στην Τουρκία» και για «απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», ενώ σε σχέση με τις απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν είχε τονίσει πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους πως θα είναι «πιστοί απέναντι στην Αυστρία», προσθέτοντας ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά τη συνύπαρξη».

Ως έμμεση σύστασή του προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, να εγκαταλείψουν την Αυστρία, είχε εκληφθεί η επισήμανσή του ότι «όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας».

Λόγω του «κύματος εκκαθαρίσεων», αλλά και των στοιχείων του υπουργείου του, ότι «οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη κατευθύνονταν άμεσα από την Άγκυρα», ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε καλέσει στο υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστρία, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, «να υπάρξει σαφήνεια σε ποια κατεύθυνση οδεύει η Τουρκία».

Έχει επίσης επαναλάβει τη θέση που είχε εκφράσει εξαρχής, δηλαδή ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει εκφράσει ακόμη την άποψη πως οι χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος – «και που δεν είναι μόνον συμμετέχοντες στην απόπειρα προερχόμενοι από το στρατό, αλλά είναι και πολλοί δικαστές ή υπάλληλοι της διοίκησης» – βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων σε λίστες προγραφών, διότι διαφορετικά ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς έγιναν τόσο γρήγορα οι συλλήψεις.

Source: ΕΕ προς Τουρκία: Να γίνουν σεβαστές όλες οι προϋποθέσεις της συμφωνίας για την απελευθέρωση των βίζα | Κόσμος | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr