Home Greek News ΒΟΜΒΑ 25 δισ. ευρώ απειλεί να εξαφανίσει τα λεφτά για τις συντάξεις!

ΒΟΜΒΑ 25 δισ. ευρώ απειλεί να εξαφανίσει τα λεφτά για τις συντάξεις!

by _
0 comment 124 views

Σε επίπεδο ρεκόρ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκεται η αγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εμπόρων βγαίνουν εκτός ρύθμισης, ενώ η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί με την αύξηση εισφορών που έρχεται από την νέα χρονιά.

«Είναι σαν κάποιος να μου χρωστάει ενοίκιο και -αντί να του πω δώσε μου κάτι παραπάνω να σου χαρίσω έναν ή δυο μήνες- να του λέω “επειδή μου χρωστάς, θα σου αυξήσω και το ενοίκιο”» επισημαίνει με απόγνωση στο STAR ο Μάριος Μάης, έμπορος.

«Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή μετά το κόψιμο στις συντάξεις συνεχώς μειώνεται. Αυτή τη στιγμή, 7 στις 10 επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν μπορούν να συνεχίσουν τις 100 δόσεις. Το γνωρίζει και το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει στο STAR o Τάσος Χάρος, έμπορος.

Βόμβα 25 δισ. στα ταμεία

Τα συνολικά χρέη προς τα ταμεία ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ γιατί αφορούν πρόσωπα που έκαστο έχει οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή σε ρύθμιση βρίσκονται 147.300 οφειλέτες. Από αυτές τις ρυθμίσεις συνεχίζουν να εξυπηρετούνται μόνο οι 50.250.

Εκ των υπόλοιπων, 88.200 έχουν χαθεί και μόλις 8.840 έχουν ολοκληρωθεί.

Και όλα αυτά σήμερα καθώς -με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου- οι εισφορές για επαγγελματίες από 1/1/17 εκτοξεύονται, με κίνδυνο νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων…

«Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί και θα αυξάνονται από εδώ και πέρα με γεωμετρική πρόοδο. Ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα προκειμένου κάποιος να είναι συνεπής. Να πληρώνει χωρίς ανταπόδοση. Αυτό, αργά ή γρήγορα, θα αποτυπωθεί και στο ύψος της αναλογικής σύνταξης η οποία θυμίζω θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές» επισημαίνει στο STAR ο Αντώνης Κουρούκλης, Πρόεδρος Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις το τελευταίο τρίμηνο -με βάση τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- τα χρέη προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.

Πηγή:

http://www.star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=334128&artTitle=vomva_25_dis_evro_apeilei_na_exafanisei_ta_lefta_gia_tis_syntaxeis

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr