Προσφυγικό: Σε μια «κλωστή» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας – «Βουλιάζουν» τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά

«Μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη» μαζικά, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – Στους 57.077 μετρήθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας, η συνολική δυνατότητα των οποίων ανέρχεται σε 60.223 άτομα

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να πάψει να ισχύει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όσο αφορά τη μείωση των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Την ίδια ώρα οριακά βαδίζουν οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στα ειδικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο. «Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier». Εάν αυτό συμβεί, «μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη» μαζικά, συνέχισε ο Γιούνκερ.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις οργανωμένες δομές, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανέρχονται συνολικά σε 57.077 άτομα, ενώ οι συνολικές δυνατότητες είναι 60.223 άτομα.

Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αν και σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι, συνεχίζονται, καθώς το πρωί διέσχισαν το Αιγαίο άλλοι 118 άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, 60 διασώθηκαν στην Κω, 51 στη Χίο και 7 στη Σάμο.

Η μεγάλη πληγή του προσφυγικού παραμένει ανοικτή, ενώ η Ευρώπη απλά παρακολουθεί και επί της ουσίας δεν αντιδρά, θεωρώντας ότι αρκεί η συμφωνία με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Μία συμφωνία, η οποία ωστόσο, έχει αρχίσει να αμφισβητείται, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για τη διάλυσή της, μετά το πραξικόπημα και τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε δε, πως αν «σπάσει» η συμφωνία, θα αυξηθούν απότομα οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, δεν εφαρμόζεται ούτε στο ελάχιστο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ένα πρόγραμμα που αμφισβητήθηκε έντονα ευθύς εξ αρχής και που τελικά πέρασε ως προαιρετικό.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν δημιούργησε φόβους στην ΕΕ ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.

Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους στα σημαντικότερα υπουργεία της τουρκικής κυβέρνησης. Τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στην Κουρίρ ο Γιούνκερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. «Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», ενώ «παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη». «Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά—αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί—να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή:

http://www.protothema.gr/greece/article/599202/se-mia-klosti-i-sumfonia-ee-tourkias-vouliazoun-ta-kedra-filoxenias-sta-nisia/