Home Greek News WSJ: Η βάση του Ιντσιρλίκ να μεταφερθεί στα κουρδικά εδάφη

WSJ: Η βάση του Ιντσιρλίκ να μεταφερθεί στα κουρδικά εδάφη

by _
0 comment 206 views

Aλλο ένα χαστούκι κατά της πολιτικής υπεκφυγών της Άγκυρας για να συνεισφέρει στον αγώνα κατά των ακραίων ισλαμιστών -τζιχαντιστών της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIL) έρχεται από την ημερήσια αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, δημιουργώντας αίσθηση: Υποστήριξε στο κύριο άρθρο της το Σάββατο ότι είναι αναπόφευκτο το συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να βρει ένα καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIL) από την Τουρκία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αεροπορική βάση των ΗΠΑ που φιλοξενείται στην Τουρκία πρέπει να μετακινηθούν κάπου αλλού.

Συγκεκριμένα άρθρο με τον τίτλο «Η Άγκυρα πλέον δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ», τονίζεται πως η Άγκυρα δε θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αεροπορική επίθεση, κατά τον αγώνα τους με των τρομοκρατών της ISIL, από τη βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα (σε απόσταση λιγότερο από 100 μίλια από τα σύνορα της Συρίας),και προχωρεί στην πρόταση η βάση του Ιντσιρλίκ να μεταφερθεί σε μία βάση που βρίσκεται στα κουρδικά εδάφη στο Βόρειο Ιράκ.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε προηγούμενες παρόμοιες πρακτικές της Τουρκίας και σημειώνει ότι η Τουρκία έχει 910 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κάνει μια περισσότερο-από-συμβολική συνεισφορά σε μια εκστρατεία εναντίον ISIL, ιδίως αφού ένας τετοιος αγώνας θα διαρκέσει χρόνια.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ, εδώ και πολύ καιρό σταμάτησε να ενεργεί ως σύμμαχος των ΗΠΑ ή ένας φίλος της Δύσης. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, κ.Ρικιαρντόνε, ο οποίος ειπε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Νούσρα θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία-μαζί με άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Ισχυρίστηκε ότι η Toυρκία ήταν σημείο διέλευσης στο δρόμο τους προς τη Συρία και το Ιράκ των μαχητών τοης ISIL.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ για σχεδόν 60 χρόνια, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσει την αντικατάστασή της με μια νέα αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο έδαφος των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.”Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχει φίλους στην Άγκυρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επιλογές στη Μέση Ανατολή,” επισημαίνει συμπερασματικά το άρθρο της εφημερίδας που χθες αναδημοσιευτηκε σε αρκετά ρεπορτάζ στην Τουρκία.

Πηγή: http://www.onalert.gr/stories/wall-street-journal-h-bash-tou-intsirlik-na-metafer8ei-sta-kourdika-edafh/37062

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr