Home Greek News Στην Καβάλα μέχρι να απελαθούν οι οκτώ Τούρκοι κρατούμενοι

Στην Καβάλα μέχρι να απελαθούν οι οκτώ Τούρκοι κρατούμενοι

by _
0 comment 118 views

«Φρούριο» το αστυνομικό τμήμα της πόλης – Ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα, αθώοι για παράνομη πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο αποφάνθηκε το δικαστήριο – Θα κρατούνται μέχρι την έκδοση της απόφασης για πολιτικό άσυλο, με τις πιθανότητες να το εξασφαλίσουν να είναι μηδαμινές

Με ελικόπτερο επέστρεψαν στην Καβάλα, όπως δηλαδή μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη οι 8 συλληφθέντες – 6 πιλότοι και δύο μηχανικοί – μετά τη δίκη τους για την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα το βράδυ του πραξικοπήματος την προηγούμενη Παρασκευή.

Μετά από μια τυπική διαδικασία η απόφαση του δικαστηρίου για την κατηγορία της παράνομης εισόδου των αξιωματικών στη χώρα ήταν «ένοχοι», με το μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης να τους επιβάλλει την ποινή κράτησης δύο μηνών με αναστολή, ενώ στην απολογία τους υποστήριξαν ότι δεν είχαν ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Τουρκία και ότι κινδύνεψε η ζωή τους. Το δικαστήριο τους απάλλαξε από το αδίκημα της παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Παράλληλα, διατάχθηκε η διοικητική κράτησή τους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για χορήγηση ασύλου.

Έτσι οι συλληφθέντες γύρισαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, η οποία έχει κατεβάσει όλα τα ρολά και φυλάσσεται από παντού, περιμένοντας πλέον την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας για χορήγηση ασύλου. Εκεί πιστεύεται ότι θα είναι ασφαλείς μακριά από τα σύνορα, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και θα εφαρμοστεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία.

Ομως επειδή έχει ζητηθεί η έκδοσή τους από την Τουρκία και έχουν υποβάλλει αίτημα για πολιτικό άσυλο υπάρχει μια διεθνής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Εκτός δραματικού απροόπτου η επιτροπή που θα κρίνει, θα αποφασίσει να απορρίψει το αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου καθώς ψευδώς επικαλέστηκαν κατάσταση κινδύνου «may day» για να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και ενώ ενέχονταν σε απόπειρα κατάλυσης συντάγματος σε γειτονικό κράτος.

Ωστόσο η Αθήνα έχει να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική, διπλωματική και νομική εξίσωση με δεδομένο ότι η χώρα που ζητεί την έκδοση τους δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους υπαίτιους του πραξικοπήματος.
Τούρκοι δικηγόροι ζήτησαν την απέλαση των «πραξικοπηματιών»

Στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης εμφανίστηκαν έξι Tούρκοι δικηγόροι που ζήτησαν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των 8 αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου.

Μέσω του εκπροσώπου τους δικηγόρου Δρ. Ραμαζάν Αριτούρκ (Ramazan Ariturk) επιχείρησαν κατά την έναρξη της δίκης να παραδώσουν στην πρόεδρο έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποδείκνυαν τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Η δικαστής, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να παραλάβει τα, κατά τα λεγόμενα του Ραμαζάν Αριτούρκ, «αποδεικτικά στοιχεία των αδικημάτων που έχουν διαπράξει στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι» . Αιτιολόγησε την άρνηση αποδοχής των εγγράφων λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.
«Συγγνώμη» για την αναστάτωση και ευχαριστίες στον ελληνικό λαό από τους κατηγορούμενους

Σε κοινή δήλωση μέσω της συνηγόρου τους προχώρησαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί. Στη δήλωση που ανέγνωσε αμέσως μετά το τέλος της δίκης η εκ των συνηγόρων τους κα Κατερίνα Δαπουδάνη, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον ελληνικό λαό για τη στήριξή του και ζητούν συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν. Παράλληλα δήλωσαν πως δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα και ότι εκτελούσαν εντολές.

Ολόκληρη η δήλωσή τους έχει ως εξής:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία». Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Πηγή:

http://www.protothema.gr/greece/article/597012/stin-kavala-mehri-na-apelathoun-oi-okto-tourkoi-kratoumenoi/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr