Home Greek News Δοκιμάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με το τουρκικό ελικόπτερο Τι προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους αιτούντες άσυλο

Δοκιμάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με το τουρκικό ελικόπτερο Τι προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους αιτούντες άσυλο

by _
0 comment 423 views

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ! Δοκιμάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με το τουρκικό ελικόπτερο • Τι προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους αιτούντες άσυλο

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλλημα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την προσγείωση του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη που την κατέστησε άμεσα εμπλεκομένη στα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

Το θέμα δεν είναι η τύχη του ελικοπτέρου το οποίο θα γυρίσει στην Τουρκία, αλλά η τύχη των επιβαινόντων σε αυτό που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Η Τουρκία διά στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαιτεί την άμεση έκδοσής τους στο πλαίσιο της καλής γειτονίας των δύο χωρών, ενώ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις επιταγές της συνθήκης της Γενεύης, αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σύμφωνα με αυτούς πρέπει να χορηγείται πολιτικό άσυλο, στα πρόσωπα που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, εφόσον τίθεται ζήτημα ασφαλείας τους, μετά την έκδοσή τους.

Ωστόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει τριβές με την Τουρκία καθώς θα τη φέρει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Ερντογάν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόκειται για μια επανάληψη του σήριαλ Οτσαλάν που έζησε η κυβέρνηση Σημίτη πριν από 18 χρόνια. Ωστόσο σήμερα η κατάσταση στην Τουρκία είναι πιο τεταμένη ενώ στην Ελλάδα κυβερνά μία άλλη πολιτική δύναμη με διαφορετικές θέσεις και απόψεις.

Η σύμβαση της Γενεύης του 1951 είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά τα άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και την χορήγηση πολιτικού ασύλου, δηλώνοντας ότι φοβούνται να παραμείνουν στην χώρα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την συνθήκη της Γενεύης, αίτηση για άσυλο μπορεί να υποβάλλει κάποιος ο οποίος έχει φύγει από τη χώρα του και δεν μπορεί να γυρίσει, επειδή φοβάται βάσιμα ότι θα υποστεί δίωξη για λόγους:

φυλής
θρησκείας
εθνικότητας
συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα
πολιτικών πεποιθήσεων

Προκειμένου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν αιτούντα, θα πρέπει να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και τουλάχιστον έναν λόγο δίωξης. Στην περίπτωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, είναι σαφές οτι συντρέχει τουλάχιστον ο τελευταίος λόγος.

Μάλιστα ειδικά για αυτούς τους αξιωματικούς, συντρέχουν και οι λόγοι χορήγησης ασύλου “επικουρικής προστασίας”, το οποίο χορηγείται σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη στη χώρα καταγωγής τους.

Η σοβαρή βλάβη, σύμφωνα με το νόμο, συνίσταται σε:

1. Θανατική ποινή ή εκτέλεση, ή

2. Βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία

3. Σοβαρή προσωπική απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης.

Το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν τονίσει στο παρελθόν ότι η Ελληνική νομοθεσία υιοθετεί τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως κάνουν και οι συναφείς Κανονισμοί και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επίσης αποτελούν νόμο για την Ελλάδα.

“Η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας αλλά υποχρέωση της χώρας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία” αναφέρεται χαρακτηριστικά στα φυλλάδια που χορηγούνται εδώ και μήνες στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Πηγή: http://attikanea.blogspot.gr/2016/07/blog-post_961.html?m=1

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr