Home Greek News Προσφυγικό: Αγωνία για κρούσματα φυματίωσης σε στρατιωτικούς σε hotspot

Προσφυγικό: Αγωνία για κρούσματα φυματίωσης σε στρατιωτικούς σε hotspot

by _
0 comment 123 views

Screen Shot 2016-07-05 at 1.03.30 PM

-Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 

Θετικοί στην εξέταση “μαντού”, βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οκτώ στρατιωτικοί που κάνουν υπηρεσίες σε κέντρο προσφύγων στην περιοχή της Ηπείρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι και ένας στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται σε όλο το προσωπικό, για να βρεθούν ποιοι είναι θετικοί στην φυματίωση.

Το θέμα των εξετάσεων για φυματίωση προέκυψε όταν λίγο πριν το Πάσχα Σύριος ο οποίος νοσούσε από φυματίωση και έπαιρνε φάρμακα στην πατρίδα του, έφθασε στον προσφυγικό καταυλισμό, αλλά είχε διακόψει τα φάρμακα. Ο ασθενής απομακρύνθηκε, αλλά φαίνεται ότι είχε μολύνει και άλλα άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον περιφερειακό Τύπο της Ηπείρου έγινε αναφορά για περιστατικά που εντόπισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες, με τρια παιδιά να νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Εκτοτε αποφασίστηκαν εξετάσεις και στο στρατιωτικό προσωπικό που κάνει υπηρεσίες στα κέντρα. Οι πρώτες εξετάσεις έγιναν απο γιατρό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και σήμερα οκτώ άτομα έλαβαν την ένδειξη “θετικό” και παραπέμφθηκαν για περισσότερες εξετάσεις. Παράλληλα, έγιναν νέες εξετάσεις σε άλλα άτομα και αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη τα αποτελέσματα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους στρατιωτικούς, αλλά και στους γονείς των οπλιτών που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς φοβούνται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είναι αρκετά καθησυχαστικές, καθώς είναι από τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία χρόνια, όπως πληροφορούμαστε, δεν γίνεται εμβόλιο για τη φυματίωση, γιατί θεωρείται ότι είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τα ακόλουθα για τη φυματίωση:

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω μολυνθεί;

Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας
φυματινικής πρωτείνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 ημέρες.

Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ.

Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνουν οι επαγγελματίες υγείας που θα αξιολογήσουν τη Mantoux.

Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται με το μυκοβακτηρίδιο δηλαδή έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη», δεν αρρωσταίνουν ποτέ από φυματίωση.

Μπορεί να θεραπευτεί η φυματίωση και πώς;

Η φυματίωση σχεδόν πάντα μπορεί να θεραπευτεί, πρέπει όμως να λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος αλλά και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια φάρμακα.

Σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορούν τέτοια ανθεκτικά στελέχη και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζεται διεθνώς με ιδιαίτερη προσοχή.
Συνήθως, 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη θεραπείας με κατάλληλα φάρμακα, το άτομο που νοσεί δεν μεταδίδει πια τα μυκοβακτηρίδια στους άλλους.

Source 1: http://www.onalert.gr/stories/prosfygiko-agwnia-gia-krousmata-fymatiwsis-se-stratiwtikous-se-hot-spot/50720

Source 2: http://www.stoxos.gr/2016/07/alert-8-mantoy.html

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr