Home Greek News Σε ποιες χώρες ψηφίζουν στα 17; | Protagon.gr

Σε ποιες χώρες ψηφίζουν στα 17; | Protagon.gr

by _
0 comment 164 views

Κώστας Γιαννακίδης

1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, 18:23

Η κυβέρνηση προτείνει τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου σε όλους τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις επί τούτου. Λογικό. Ποιος θέλει να τα βάλει με τη νεολαία υποδεικνύοντας το ανώριμο της ηλικίας;

Βέβαια κάποιος θα πει ότι δεν έχει σημασία να μετράμε τις μέρες. Ποια είναι στην πραγματικότητα η διαφορά μεταξύ ενός δεκαοκτάχρονου και ενός δεκαεπτάχρονου; Η βασική βρίσκεται στο σχολείο. Οσοι έχουν γεννηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν ενηλικιωθεί πριν τελειώσουν το σχολείο και μπορούν να ψηφίσουν ως μαθητές Λυκείου. Όμως αν χορηγηθεί η ψήφος στα 17, τότε θα ψηφίζουν και μαθητές της Β’ Λυκείου. Είναι πρόβλημα αυτό; Ναι είναι. Αν μη τι άλλο, δεν μπορείς να αναγνωρίζεις σε κάποιον το δικαίωμα ψήφου και ταυτοχρόνως να μην του επιτρέπεις την κατανάλωση αλκοόλ και τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια.

Αλλά και εδώ υπάρχει αντίλογος. Οι άνθρωποι, λέει, ωριμάζουν πιο γρήγορα. Οι παραστάσεις που προσλαμβάνει ένας δεκαπεντάχρονος, πριν από μερικά χρόνια ήταν απρόσιτες για έναν εικοσάχρονο. Και στην τελική, αν δεν χορηγήσει τη ψήφο στα 17 μία κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, ποιος θα τη χορηγήσει; Η παράταξη που είχε καρφώσει το δικαίωμα στα 21 χρόνια;

Λογικά η κυβέρνηση έχει σταθμίσει τη διεθνή εμπειρία και σε συνδυασμό με την ανάγνωση των συνθηκών στην ελληνική κοινωνία, προχωρεί στην πρόταση της. Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να δούμε ποιες άλλες χώρες έχουν καθιερώσει τη ψήφο για εθνικές εκλογές σε ηλικία κάτω των 18 ετών.

Διαβάστε περισσότερα!…

Source: Σε ποιες χώρες ψηφίζουν στα 17; | Protagon.gr

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr