Home Greek News «Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο: Στο -29% οι τράπεζες

«Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο: Στο -29% οι τράπεζες

by _
0 comment 129 views

Oι Αμερικάνοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν στις ΗΠΑ ότι κατέχουν ευρωπαϊκές μετοχές, άρα και ελληνικές -Πως θα επωφεληθούν όλοι όσοι προέβλεψαν σωστά και θα πάρουν τις μετοχές από τα αμερικανικά funds

Κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το βρετανικό brexit. Oι τραπεζικές μετοχές βρισκονται κολλημένες στο limit down ενω οι υπόλοιπες κινούνται με πτώση 10%-15%, όπως και ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε με πτώση 13,4% στις 534 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 522 μονάδες). Πρόκειται για πτώση, η οποία είναι η δεύτερη χειρότερη μετά το περσινό καλοκαίρι.

«Βουτιά» 15,8% για τον Δείκτη FTSE25 στις 1.443 μονάδες – όταν ο Δείκτης είχε πραγματοποιήσει reverse split και είχε βρεθεί στις 1.600 μονάδες και κατρακύλα 29,6% για τον τραπεζικό δείκτη. Στο -29,6% η Alpha Bank, -29,4% η Εθνική, -29,6% η Πειραιώς και -30% η Eurobank.

Ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών ανήλθε στα 160 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιστορική και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα αμερικανικά funds βρίσκονται εγκλωβισμένα στις ελληνικές τράπεζες σε υψηλές τιμές και σήμερα αναγκάζονται να δώσουν τις μετοχές τους στα χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το newmoney.gr, οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή των ευρωπαϊκών μετοχών- και οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν κλειδωμένες στο limit Down για μέρες ίσως με τις εντολές good until cancelled, δηλαδή πωλήσεις μέχρι ακύρωσης των εντολών.

«Μαύρη Παρασκευή» με εντολές «good until cancelled»

Οι διαχειριστές, αλλά και μεγάλοι επενδυτές από τις ΗΠΑ, όπως οι κ.κ John Paulson της Paulson & Co, Wilbur Ross του φερώνυμου οίκου, ο John Wallen της Alden κτλ με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν -με κανέναν τρόπο-στους πελάτες τους ότι, κατέχουν στα χέρια τους ευρωπαϊκές μετοχές και μάλιστα ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Κανείς από τους προαναφερόμενους δεν μπορεί να πει στους πελάτες του, λ. χ o John Paulson ότι διαθέτει εγκλωβισμένα 250 εκατ. ευρώ. Νικητές από την διαδικασία θα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προέβλεψαν σωστά το αποτέλεσμα και τώρα θα αγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες σε τιμές 50-60% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Πολλοί από τους προαναφερόμενους θα οδηγηθούν σε πωλήσεις σε εξευτελιστικά επίπεδα έως και -30%. Με αυτό έως δεδομένα, οι τιμές των 4 ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα διαμορφωθούν ως εξής : 1,652 ευρω για την Alpha Bank, 0,195 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 0,616 για την Eurobank και 0,175 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, λοιπόν, εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, ακριβώς όπως και η Βρετανία, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την διαδικασία εξόδου. Οι ρευστοποιήσεις, λοιπόν, θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης η οποία θα είναι από τις δυσκολότερες – αν και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δοκιμαστεί πολλάκις με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται φυσικά οι μετοχές οι οποίες δεν εμφανίζουν αγοραπωλησίες, δηλαδή δεν πραγματοποιούν εύκολα πράξεις. Αυτή η κατηγορία μετοχών πιθανότατα να εμφανίσει και τις μικρότερες αναταράξεις.

Σταματούν οι μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση Τσίπρα – Σε κίνδυνο η δεύτερη αξιολόγηση

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων. Εάν η Βρετανία ψήφιζε παραμονή το δεκαετές ελληνικό ομόλογο η απόδοση του θα αποκλιμακωνόταν στο 7,5-7% και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα προετοίμαζαν την έξοδο τους στις αγορές κεφαλαίων. Τώρα πραγματοποιείται η αντίστροφη κίνηση διότι οι ξένοι επενδυτές, εδώ και ημέρες, προέβλεπαν σωστά ότι, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς έχει ενισχυθεί έως και 31% στο 9,938%.

Με αυτό το αποτέλεσμα, η διακοπή των μεταρρυθμίσεων είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, διότι ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα, όταν τα ευρωπαϊκά κόμματα συζητούν την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα, με εκτιμήσεις ξένων επενδυτών, το επόμενο διάστημα αναμένονται καθυστερήσεις σ ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνονται τα εργασιακά θέματα. Ενδιαφέρον θα έχει και τι θα συμβεί με τα προαπαιτούμενα της παρούσας συμφωνίας. Πως θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σ ένα τέτοιο ευρωπαϊκό περιβάλλον ; Ένα σημαντικό θέμα, επίσης, είναι τι θα συμβεί με τους ελέγχους των ευρωπαϊκών τραπεζών τον Οκτώβριο (stress tests).

Φως στο τούνελ για την Ελλάδα;

Παρά την σημερινή δραματική κατάσταση, μεσομακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει οφέλη, καθώς η Ευρώπη θα αντιδράσει απέναντι στην φυγή των μελών, έτσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την διακοπή της «τιμωρητικής» αντιμετώπισης με σκληρά μέτρα λιτότητας. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα μόνο τέτοια αντιμετώπιση είχε αν και προχώρησε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα. Για να προχωρήσει, όμως, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έφθασε ίσως η ώρα της κοινής αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους (αλλά και του ιδιωτικού) χρέους.

Source: «Κραχ» και -13,4% στο Χρηματιστήριο: Στο -29% οι τράπεζες

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr