Κατάσκοπος των ΗΠΑ έγινε παπάς

Screen Shot 2016-06-22 at 5.25.25 PM

Η συγκλονιστική ιστορία του π. Αρη Μητράκου, που ήταν χρόνια πιλότος μαχητικών αεροσκαφών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και πλέον είναι παπάς στην Ενορία της Αγίας Τριάδος

Τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου αποτελούν μια ιστορική περίοδο πολύ δύσκολη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στη διάρκεια των σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν λίγες οι στιγμές κατά τις οποίες ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ολοκαύτωμα ερχόταν συχνά στην επικαιρότητα, σκορπίζοντας τον φόβο της καταστροφής. Για τους νεότερους σημειώνουμε ότι με τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» έμεινε γνωστός στην Ιστορία ο ανταγωνισμός σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο κύρια μπλοκ χωρών, το Δυτικό Μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ, και το Ανατολικό Μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη την τότε ΕΣΣΔ.

Η ιστορική αυτή περίοδος διήρκεσε από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως την πτώση της ΕΣΣΔ. Μέσα στα χρόνια αυτά χιλιάδες άνθρωποι -κάποιοι από αυτούς και Ελληνες- βρέθηκαν στα δίκτυα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας των δύο μεγάλων δυνάμεων, ανάλογα με τα ιδεολογικά και πολιτικά πιστεύω τους. Μέσα σε αυτό το δύσκολο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό γεωστρατηγικό πλαίσιο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρωταγωνιστής της παρακάτω ιστορίας, ο ιερέας σήμερα π. Αρης Μητράκος. Υπηρέτησε ως πιλότος των κατασκοπευτικών πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ σε δύσκολες περιοχές του πλανήτη, όπως η Μεσόγειος, και σε μια κρίσιμη φάση του Ψυχρού Πολέμου, όπου οι λεπτοί χειρισμοί έπαιζαν καταλυτικό ρόλο και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που υπηρετούσαν στις θέσεις αυτές ήταν διαρκής.

Τα τελευταία χρόνια ο π. Αρης Μητράκος έχει αφιερωθεί στη μελέτη της ανάπτυξης και της ανανέωσης της ενορίας του. Του αρέσει ιδιαίτερα να μαθαίνει ξένες γλώσσες, ενώ εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει τη δεξιοτεχνία του και στην κιθάρα. Με την πρεσβυτέρα Βαλερί έχει δύο παιδιά. Ο άνθρωπος που κατασκόπευε με κίνδυνο της ζωής του πλοία και υποβρύχια των αντίπαλων δυνάμεων πήρε την απόφαση να γίνει ιερέας, χωρίς να έχει ειδική σχέση ή επαφή έως τα χρόνια της Ναυτικής Σχολής με την Εκκλησία.

Η ιστορία του είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» εντόπισε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας τον ορθόδοξο ιερέα, ο οποίος υπηρετεί από το 2008 στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος και πλέον αφιερώνει σχεδόν όλο τον χρόνο του στις υποθέσεις της ενορίας του. Ο π. Αρης είναι ακόμα μία ζωντανή απόδειξη ότι όσα μοιάζουν αδύνατα για εμάς μπορεί να γίνουν δυνατά από τον Θεό, καθώς άνθρωποι οι οποίοι προορίζονταν για κάποια άλλη σταδιοδρομία τελικά χειροτονήθηκαν ιερείς, προσφέροντας την ίδια την ύπαρξή τους στο θυσιαστήριο.

Ρωτήσαμε αρχικά τον π. Αρη Μητράκο για την ένταξή του στη συγκεκριμένη υπηρεσία του αμερικανικού στρατού. Ο π. Αρης μοιράστηκε μαζί μας κάποιες αναμνήσεις του από εκείνα τα χρόνια και τις δύσκολες αποστολές που είχε αναλάβει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν κατασκόπευε τα σοβιετικά υποβρύχια στη Μεσόγειο.

Από την επικοινωνία μας γινόταν φανερό πως τα γεγονότα που έζησε τότε ήταν πολλά και ιδιαίτερα. Αλλωστε, όσα μας εκμυστηρεύτηκε αποδεικνύουν πως ο π. Αρης ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν φοβόταν τον κίνδυνο και ζούσε μαζί του κάθε στιγμή της στρατιωτικής θητείας του.

Οι επικίνδυνες αποστολές, οι περιπολίες στη Μεσόγειο και μια δολοφονία!

«Στην ηλικία των 17 κατατάχθηκα στη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποφοίτησα το 1978 και εργάστηκα επτά χρόνια ως αξιωματικός. Ημουν πιλότος σε αεροσκάφη τα οποία παρακολουθούσαν υποβρύχια στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Θυμάμαι ότι το αεροπλάνο μου ήταν ένα P-3 Orion. Εδώ θέλω να σημειώσω κάτι για μια αποστολή από τις πολλές που ανέλαβα. Το κωδικό όνομα μιας από τις αποστολές που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν Θαλάσσια Περιπολία. Με άλλα λόγια, παρακολουθούσαμε υποβρύχια και φωτογραφίζαμε πλοία τα οποία ενδιέφεραν το ναυτικό των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή η προσοχή μας ήταν επικεντρωμένη στο σοβιετικό ναυτικό, αλλά και η στρατιωτική δύναμη της Λιβύης ήταν επίσης απειλή για εμάς» αναφέρει.

«Μάλιστα, μια ανάμνηση που ξεχωρίζω από εκείνα τα χρόνια ήταν όταν έπρεπε να προσγειώσω ένα αεροπλάνο με μπλοκαρισμένα πτερύγια στη μέση της νύχτας» θυμάται. «Επιστρέφαμε στη Σικελία έπειτα από περίπολο στην ανατολική Μεσόγειο και το σύνολο της περιοχής καλυπτόταν από ομίχλη». Επρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάποια τεχνικά μέσα για να προσγειώσω το αεροπλάνο. Θυμάμαι πως ήμασταν στην ανατολική Μεσόγειο την ημέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ. Ηταν δύσκολα τα πράγματα εκείνες τις ημέρες. Θυμάμαι καθαρά εκείνη την πολύ επικίνδυνη αποστολή, καθώς πετούσαμε με τα αεροπλάνα μόλις 200 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και για ώρες παρακολουθούσαμε τα σοβιετικά -και όχι μόνο- υποβρύχια. Η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη όταν οι Λίβυοι αποφάσισαν να στείλουν δύο Μινγκ να μας επιτεθούν, αλλά δύο αμερικανικά μαχητικά μάς έσωσαν την τελευταία στιγμή» λέει και συμπληρώνει: «Υπάρχουν και πολλές άλλες αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν έλεγα ότι κάθε ημέρα ήταν και μια καινούργια περιπέτεια».

«Το όνειρό μου είναι, πριν πεθάνω, να κηρύξω το Ευαγγέλιο σ’ όλο τον κόσμο»

Ο π. Αρης αναφέρθηκε στο πώς έγινε κληρικός και ήρθε σε πιο άμεση επαφή με την Ορθοδοξία. Οσα αναφέρει είναι αποκαλυπτικά. «Εκ των υστέρων, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που πήγα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ήταν ότι δεν ήξερα τι ακριβώς θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου» αναφέρει και τονίζει: «Ενώ ήμουν εκεί, η ελληνική ορθόδοξη ενορία ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση με τα πόδια. Είχα, επίσης, και πολλούς συμμαθητές μου στη σχολή οι οποίοι ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι και μου έδωσαν ένα καλό παράδειγμα. Ενώ, λοιπόν, ήμουν αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό, συνέχισα να συμμετέχω με συνέπεια στη ζωή της Εκκλησίας. Υστερα από λίγο καιρό μού φάνηκε απολύτως φυσικό να εγκαταλείψω τελικά το ναυτικό και να πάω σε θεολογική σχολή. Αυτό και έκανα».

«Το πιο σημαντικό ερώτημα για μένα όμως είναι γιατί συνεχίζω να λειτουργώ ως ιερέας» προσθέτει. «Η απάντηση που δίνω είναι ότι, όταν κάποιος περνάει δεκαετίες ως ιερέας, οι καθημερινοί αυτοί αγώνες μάς βοηθούν, ίσως, να μάθουμε πως οι διδασκαλίες της Εκκλησίας είναι αληθινές. Δηλαδή, είναι ένας αγώνας που μας δείχνει όχι μόνο πώς να είμαστε οι άνθρωποι που πιστεύουν στον Χριστό, αλλά και να γινόμαστε οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Χριστό. Αυτό είναι και το πολύ δύσκολο. Πριν πεθάνω, θέλω να κηρύξω το Ευαγγέλιο (η ζωή εν Χριστώ και η ζωή της Εκκλησίας) σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το όνειρό μου».

Ο π. Αρης μίλησε και για τη σχέση του με την Ελλάδα: «Δεν έχω κάποια επίσημη σχέση με την Ελλάδα, αλλά ο ελληνικός πολιτισμός είναι παρών κάθε ημέρα της ζωής μου. Είναι στην καθημερινότητά μου. Μιλάω ελληνικά καθημερινά. Αλλωστε, οι ελληνικοί χοροί αποτελούν εδώ ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων για τη νεολαία μας. Διδάσκουμε, επίσης, στην ενορία ελληνικά σε ενήλικες και στη νεολαία. Πέρυσι, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν χρήματα για να βοηθήσουμε όπως μπορούσαμε κι εμείς τον Σταθμό της Αγάπης στη Θεσσαλονίκη. Τα δικά μου παιδιά ταξιδεύουν στην Ελλάδα όσο το δυνατόν συχνότερα. Ακόμα και η νύφη μου, που συνεργάζεται με μια διδάκτορα της Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Μεσογείου, αλλά και ο γιος μου ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ελλάδα για έρευνα. Οπότε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατηρούνται πάντα κάποιες σχέσεις».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ενορία όπου διακονεί και στις δραστηριότητές της. «Η ενορία μας είναι ακμάζουσα. Εχουμε μέσο όρο έναν νέο που εισέρχεται στην κοινότητα κάθε μήνα. Εχουμε, επίσης, ζωντανά προγράμματα για άτομα όλων των ηλικιών. Εχουμε και πολλά μέλη που δεν είναι ελληνικής καταγωγής, κάτι που πρέπει επίσης να τονίσω. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στην εξομολόγηση και μεταλαμβάνουν. Εχουμε πολλές σημαντικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Η ζωή της ενορίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό που μου αρέσει στην ιεροσύνη είναι ότι καθημερινά είναι ξεχωριστή, κάτι πραγματικά απολαυστικό. Τις ημέρες που δεν έχω λειτουργία υποδέχομαι κόσμο στο γραφείο μου, που έρχεται να με δει για προσωπικά ζητήματα ή εξομολογήσεις. Αλλες φορές επισκέπτομαι ο ίδιος αρρώστους στο σπίτι τους ή στο νοσοκομείο, αλλά και ετοιμάζω το υλικό για κήρυγμα, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες που οργανώνουμε» επισημαίνει.

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Ζητήσαμε, τέλος, από τον π. Αρη Μητράκο να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους Ελληνες, οι οποίοι δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. «Εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το μεγαλύτερο δώρο μας στην ανθρωπότητα ολόκληρη είναι η Ορθοδοξία» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Η πληρέστερη έκφραση της αλήθειας είναι ο χριστιανισμός. Οταν αγκαλιάζουμε ταυτόχρονα την πίστη μας και τους αγώνες μας, θα μπορέσουμε να βρούμε τη δύναμη να επιβιώσουμε και μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνάντηση με τον ζωντανό Θεό. Η αληθινή ζωή σίγουρα δεν βρίσκεται σε πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις. Θα τη βρούμε όταν στεκόμαστε ενώπιον του Θεού με τον νου μας αλλά και την καρδιά μας».

-από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια»

Πηγή – http://www.dogma.gr/diafora/kataskopos-ton-ipa-egine-papas/32170/

358 thoughts on “Κατάσκοπος των ΗΠΑ έγινε παπάς

 1. I’m not that much of a online reader to be honest
  but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark
  your website to come back down the road. All the best

 2. excellent points altogether, you simply won a new reader.
  What could you suggest about your post that
  you simply made some days in the past? Any certain?

 3. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself
  or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the
  internet without my permission. Do you know any ways to help
  protect against content from being stolen? I’d certainly
  appreciate it.

 4. My brother suggested I may like this website.
  He used to be totally right. This submit actually made my day.
  You cann’t consider simply how a lot time I had spent for this information! Thank you!

 5. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and energy to put
  this information together. I once again find myself personally
  spending a lot of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

 6. This piece of writing is in fact a nice one it helps new
  internet users, who are wishing in favor of blogging.

 7. Howdy! I simply would like to offer you a big
  thumbs up for your excellent information you’ve got right here on this post.
  I am returning to your website for more soon.

 8. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further
  formerly again as exactly the same nearly very often inside case
  you shield this increase.

 9. Currently it appears like Expression Engine is the top blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 10. That is really fascinating, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look ahead to in the
  hunt for extra of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your web site
  in my social networks

 11. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little
  lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many choices out there that I’m totally confused .. Any tips?
  Thank you!

 12. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was once a leisure account it.
  Glance complicated to far added agreeable from you! By the way, how could we
  keep up a correspondence?

 13. Generally I do not read article on blogs, but I would like
  to say that this write-up very forced me to take a look
  at and do it! Your writing taste has been surprised me.
  Thank you, very nice post.

 14. This is very fascinating, You’re an overly professional blogger.
  I have joined your feed and sit up for in quest
  of more of your great post. Also, I have shared your website
  in my social networks

 15. Do you have any video of that? I’d like to find out some additional information.

 16. In fact when someone doesn’t understand afterward its up to other people that they will help, so here
  it occurs.

 17. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be
  running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser
  compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the issue
  solved soon. Thanks

 18. Hi there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and
  create my own. Do you need any coding knowledge to make your
  own blog? Any help would be really appreciated!

 19. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came
  to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve
  my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 20. hello!,I like your writing so so much! proportion we be in contact more approximately your
  post on AOL? I require an expert in this space to resolve my problem.
  May be that’s you! Taking a look forward to see you.

 21. hi!,I like your writing very so much! proportion we keep
  in touch extra about your post on AOL? I need a specialist
  in this house to unravel my problem. Maybe that is you!
  Having a look ahead to look you.

 22. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the great work!

 23. If some one desires to be updated with hottest technologies therefore he must be go to see this web page and be up to date every
  day.

 24. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article.

  I desire to read even more things about it!

 25. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that
  I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 26. My brother suggested I may like this web site. He was totally right.

  This post truly made my day. You cann’t consider simply how
  much time I had spent for this information! Thank you!

 27. Hello to every single one, it’s genuinely a good for me to pay a
  quick visit this web page, it consists of important Information.

 28. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a
  captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having trouble finding one? Thanks a lot!

 29. I was more than happy to discover this web site. I want to
  to thank you for ones time due to this fantastic read!!
  I definitely appreciated every little bit of it and i also have you book
  marked to check out new things in your blog.

 30. Fine way of telling, and nice piece of writing to obtain data on the topic of my presentation topic, which i am going to present in college.

 31. Excellent post. I was checking constantly this blog and
  I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part :
  ) I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 32. That is a great tip particularly to those new to the blogosphere.
  Brief but very precise information… Appreciate your sharing
  this one. A must read article!

 33. If you are going for most excellent contents like I do, only visit this site
  all the time as it presents feature contents, thanks

 34. What’s up, yes this article is actually pleasant and I have
  learned lot of things from it about blogging. thanks.

 35. obviously like your website however you need to take a look at the spelling
  on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and
  I find it very troublesome to tell the truth however I will certainly come back again.

 36. Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know
  how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve
  this issue. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 37. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 38. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
  I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be
  subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 39. Everything is very open with a clear explanation of the issues.
  It was truly informative. Your website is extremely helpful.
  Thank you for sharing!

 40. Good way of explaining, and pleasant article to obtain data on the topic of my presentation subject, which i am going to present in university.

 41. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this article plus the rest of
  the website is extremely good.

 42. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to check
  out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the
  knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great site!

 43. Magnificent goods from you, man. I have have in mind your stuff prior to and you are
  simply too magnificent. I really like what you’ve obtained right here,
  certainly like what you are saying and the way in which you are saying it.

  You make it enjoyable and you still take care of to stay it smart.
  I can not wait to learn far more from you. That is actually a
  great web site.

 44. My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your
  post’s to be exactly what I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content available for you?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a lot of the subjects
  you write about here. Again, awesome website!

 45. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others like you helped me.

 46. Hi there would you mind letting me know which web host
  you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker
  then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a
  fair price? Thank you, I appreciate it!

 47. I do not even know how I ended up right here, but I believed this publish used to be great.
  I don’t recognise who you’re but certainly you’re going
  to a famous blogger in case you aren’t already.
  Cheers!

 48. Good information. Lucky me I ran across your blog by accident (stumbleupon).

  I’ve bookmarked it for later!

 49. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has aided me
  out loads. I am hoping to contribute & assist different users like its aided
  me. Good job.

 50. Attractive component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing for your feeds or even I achievement
  you get entry to consistently fast.

 51. Superb blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m
  a little lost on everything. Would you recommend starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Thanks a lot!

 52. We stumbled over here different web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page again.

 53. Hello! I just want to give you a big thumbs up for the excellent info you have got right here on this post.

  I am coming back to your website for more soon.

 54. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful
  information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 55. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but
  after browsing through a few of the articles I realized it’s new
  to me. Anyways, I’m definitely happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking
  back often!

 56. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to
  no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 57. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that
  “perfect balance” between usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a fantastic job with this.

  In addition, the blog loads super fast for me on Firefox.

  Superb Blog!

 58. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with useful info to work on. You have performed an impressive activity and our entire
  community will likely be thankful to you.

 59. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

 60. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep
  it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Many
  thanks

 61. Attractive component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital
  to say that I get in fact loved account your blog posts.

  Any way I will be subscribing on your augment or even I fulfillment you access persistently
  quickly.

 62. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Appreciate it

 63. Good day! I could have sworn I’ve been to this
  website before but after browsing through some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll
  be bookmarking it and checking back frequently!

 64. I was curious if you ever thought of changing the layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 65. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time selecting
  between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 66. I visited multiple web sites but the audio quality for audio songs current at this website is really fabulous.

 67. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s weblog link on your page at suitable place and other person will
  also do same in support of you.

 68. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 69. Hello every one, here every one is sharing such
  knowledge, therefore it’s fastidious to read this website, and
  I used to pay a visit this webpage every day.

 70. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog.
  It appears like some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else please
  comment and let me know if this is happening to them too?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

 71. If you wish for to obtain much from this piece of writing then you have to apply such methods to your won blog.

 72. Piece of writing writing is also a excitement, if you be acquainted with
  then you can write if not it is complex to write.

 73. It’s fantastic that you are getting ideas from this paragraph as
  well as from our discussion made here.

 74. It’s amazing for me to have a web page, which is beneficial in favor
  of my experience. thanks admin

 75. Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this web page,
  and your views are nice designed for new users.

 76. I love what you guys are up too. This type of clever work and exposure!

  Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 77. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for
  about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 78. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job
  and our entire community will be thankful to you.

 79. Hello There. I found your weblog the use of msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info.
  Thank you for the post. I’ll definitely return.

 80. I know this web site gives quality depending posts and extra data, is there
  any other web site which presents such information in quality?

 81. you are in reality a excellent webmaster. The web site
  loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique
  trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a great activity in this matter!

 82. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful
  and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid other customers like its aided me.
  Good job.

 83. I am actually thankful to the holder of this web page who has shared this great
  article at at this time.

 84. Thank you a lot for sharing this with all
  of us you actually recognize what you’re speaking about! Bookmarked.
  Kindly additionally visit my site =). We will have a link change agreement among us

 85. Thanks , I have recently been looking for info approximately
  this topic for ages and yours is the best I have discovered till now.
  However, what concerning the conclusion? Are you positive
  concerning the source?

 86. Hi, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, could check this?
  IE still is the marketplace chief and a big component to other folks will miss your fantastic writing because of
  this problem.

 87. It is perfect time to make some plans for the
  future and it’s time to be happy. I’ve read
  this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 88. Hello there, I found your website by way of Google whilst looking for
  a comparable subject, your site got here up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply became aware of your weblog through Google, and found that it’s
  truly informative. I’m gonna be careful
  for brussels. I will appreciate when you continue this in future.
  Lots of other folks shall be benefited from your writing.
  Cheers!

 89. Hi there! Do you know if they make any plugins to
  protect against hackers? I’m kinda paranoid about
  losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 90. It’s very trouble-free to find out any matter on web as
  compared to textbooks, as I found this article at this web page.

 91. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or
  weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Reading this information So i am happy to exhibit that I’ve
  an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly
  what I needed. I so much indubitably will make certain to do not
  forget this web site and provides it a glance on a relentless
  basis.

 92. I just like the valuable information you supply to your articles.

  I will bookmark your weblog and take a look at once more here frequently.
  I am rather certain I’ll be told lots of new stuff proper here!
  Best of luck for the following!

 93. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to
  go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 94. Your means of telling everything in this post is in fact fastidious, every one
  can simply understand it, Thanks a lot.

 95. Neat blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours
  with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Thanks a lot

 96. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really
  useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 97. It’s appropriate time to make a few plans for the longer term and it
  is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting issues or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this
  article. I desire to read even more things approximately it!

 98. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 99. Thanks for another wonderful article. The place else may just anybody get that type of information in such a perfect means of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

 100. whoah this blog is fantastic i like reading your articles. Keep up the great
  work! You recognize, a lot of persons are searching around
  for this info, you can aid them greatly.

 101. Hello there I am so grateful I found your site, I really found you by mistake,
  while I was looking on Digg for something
  else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for
  a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the moment
  but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep
  up the great b.

 102. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing
  to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while
  people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side-effects
  , people can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 103. Hi there, after reading this amazing article i am also cheerful to share my experience here with friends.

 104. I’m not sure where you are getting your information, but great topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 105. If some one desires to be updated with most recent technologies afterward he must
  be pay a visit this website and be up to date every day.

 106. Fine way of explaining, and fastidious post to obtain data about my presentation topic, which
  i am going to deliver in school.

 107. Hi! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to stop hackers?

 108. WOW just what I was looking for. Came here by searching for imagine holiday travel

 109. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done
  an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 110. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I want to
  suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write next
  articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 111. I know this site gives quality dependent posts and additional information, is
  there any other website which gives these data in quality?

 112. Attractive component of content. I just stumbled
  upon your website and in accession capital to claim that I get actually loved account
  your weblog posts. Any way I will be subscribing for your augment and even I achievement you get entry
  to persistently quickly.

 113. I am curious to find out what blog platform you’re utilizing?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I would
  like to find something more safeguarded. Do you have any recommendations?

 114. I always used to read paragraph in news papers
  but now as I am a user of internet so from now I am using net
  for articles or reviews, thanks to web.

 115. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
  to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your
  next post, I will try to get the hang of it!

 116. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about
  making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any
  tips or suggestions? Cheers

 117. Hi, every time i used to check weblog posts here in the early hours in the morning,
  as i love to learn more and more.

 118. I am extremely impressed with your writing skills
  as well as with the layout on your blog. Is this a
  paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice
  quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

 119. Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many options out there that I’m totally overwhelmed
  .. Any tips? Many thanks!

 120. When some one searches for his necessary thing, so he/she needs to
  be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 121. We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You’ve
  done an impressive process and our whole community
  might be thankful to you.

 122. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Internet
  explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought
  I’d post to let you know. The layout look great though!

  Hope you get the problem resolved soon. Cheers

 123. It’s an remarkable article designed for all the internet visitors; they will obtain advantage from it I am sure.

 124. You are so awesome! I don’t suppose I’ve truly read through anything like this
  before. So wonderful to discover somebody with some genuine thoughts on this subject
  matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is
  one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 125. It’s very trouble-free to find out any topic on web
  as compared to books, as I found this article at
  this site.

 126. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back frequently!

 127. When some one searches for his vital thing, therefore he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 128. Hey There. I found your blog the use of msn. This is a very neatly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read extra of your useful info.
  Thank you for the post. I will definitely comeback.

 129. If some one wishes to be updated with most up-to-date technologies therefore he must be visit this web site and be up to
  date everyday.

 130. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend
  who had been conducting a little homework on this.
  And he in fact bought me lunch due to the fact that I
  discovered it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to
  discuss this issue here on your site.

 131. Thanks for any other informative web site. Where else may just I
  get that type of info written in such a perfect means?
  I’ve a project that I’m just now running on, and I
  have been on the look out for such information.

 132. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 133. It’s going to be end of mine day, however before ending I am reading this fantastic paragraph to improve my knowledge.

 134. Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how
  to make your site mobile friendly? My website looks weird
  when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any suggestions, please share. Thanks!

 135. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just
  wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 136. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and everything. However imagine if you added some great pictures
  or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one of
  the most beneficial in its field. Great blog!

 137. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Cheers!

 138. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on each time
  a comment is added I receive 4 emails with the same comment.
  There has to be a means you are able to remove me from that service?
  Thanks!

 139. I got this site from my friend who informed me about this web site and now this time I am visiting this
  web page and reading very informative articles at this place.

 140. It’s nearly impossible to find educated people in this particular topic, however,
  you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 141. Hi, after reading this awesome paragraph i am too cheerful to share my knowledge here with friends.

 142. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you
  knew where I could get a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems
  finding one? Thanks a lot!

 143. I visited several web sites except the audio feature for audio songs
  existing at this web page is genuinely wonderful.

 144. My spouse and I stumbled over here different web address and thought I might check things
  out. I like what I see so now i’m following you. Look
  forward to going over your web page yet again.

 145. hi!,I like your writing so much! share we keep in touch extra
  approximately your post on AOL? I require a specialist in this space to unravel my problem.

  Maybe that is you! Having a look forward to look you.

 146. I get pleasure from, cause I found exactly what I used to be having a look for.
  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you
  man. Have a great day. Bye

 147. Thanks for sharing such a pleasant thinking,
  paragraph is pleasant, thats why i have read it fully

 148. Hi there excellent website! Does running a blog like this require
  a massive amount work? I have no expertise in programming
  but I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share.

  I know this is off topic but I simply had to ask.
  Thanks a lot!

 149. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me know
  if you run into anything. I truly enjoy reading your
  blog and I look forward to your new updates.

 150. Excellent blog here! Also your website loads up
  fast! What host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 151. Wonderful blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any ideas? Kudos!

 152. Hello, everything is going well here and ofcourse every
  one is sharing information, that’s actually fine, keep
  up writing.

 153. My developer is trying to convince me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for
  about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 154. This is very fascinating, You’re a very professional blogger.

  I have joined your rss feed and look ahead to searching for more
  of your great post. Additionally, I have shared your site in my social networks

 155. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you
  knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having difficulty finding one? Thanks a lot!

 156. Hey would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price?

  Many thanks, I appreciate it!

 157. Thank you for any other fantastic post. The place else may just anybody get that kind of information in such a perfect manner of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the look
  for such info.

 158. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring
  on other sites? I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have
  you share some stories/information. I know my viewers
  would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free
  to send me an email.

 159. I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at this website
  is in fact fastidious.

 160. I do consider all of the ideas you’ve offered on your
  post. They’re very convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too quick for beginners.

  May you please extend them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 161. you’re actually a good webmaster. The web site loading
  speed is amazing. It seems that you are doing
  any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork.

  you’ve performed a great task on this subject!

 162. Truly no matter if someone doesn’t understand after that its up
  to other visitors that they will assist, so here it occurs.

 163. You made some decent points there. I checked on the net to learn more about the issue and found
  most individuals will go along with your views on this
  website.

 164. Simply want to say your article is as amazing. The clarity for
  your put up is simply cool and that i could assume you’re a professional in this subject.

  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with imminent post.
  Thanks one million and please continue the gratifying
  work.

 165. Excellent post. I was checking continuously this weblog and I am
  inspired! Very useful info specifically the closing phase
  🙂 I take care of such info much. I was seeking this certain information for a very lengthy time.

  Thank you and best of luck.

 166. Great blog you have here but I was wondering if you knew
  of any message boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of group where I can get suggestions from other experienced
  people that share the same interest. If you have
  any suggestions, please let me know. Thanks!

 167. Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you’re a great author. I will be sure to bookmark your blog and may
  come back at some point. I want to encourage continue your great work, have a nice day!

 168. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here
  and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Superb work!

 169. Your method of telling everything in this post is in fact
  good, all can effortlessly know it, Thanks a lot.

 170. It’s genuinely very difficult in this full of activity life
  to listen news on TV, thus I just use web for that purpose, and
  take the newest information.

 171. If you are going for best contents like myself, only go to see this site all the time for the reason that it
  provides feature contents, thanks

 172. I am extremely impressed together with your writing skills as well as with the
  format on your weblog. Is that this a paid subject or did you customize it your self?
  Either way keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to see a great blog
  like this one today..

 173. I pay a quick visit every day a few web sites and blogs to read articles,
  but this web site gives quality based content.

 174. When someone writes an paragraph he/she keeps the plan of a
  user in his/her brain that how a user can understand it.
  Thus that’s why this article is perfect. Thanks!

 175. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info
  a person supply for your guests? Is going to be back often in order to check up on new
  posts

 176. Asking questions are actually good thing if you are not understanding anything
  completely, but this article provides pleasant understanding
  yet.

 177. Good day I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake, while
  I was browsing on Digg for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous post and a all round exciting blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read much more, Please do keep up the great job.

 178. This post will assist the internet users for building up
  new web site or even a blog from start to end.

 179. Pretty! This was an incredibly wonderful article.
  Thank you for providing this information.

 180. Howdy are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need
  any html coding expertise to make your own blog? Any help would be
  really appreciated!

 181. Hi, I do think your site may be having web browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful website!

 182. For most recent information you have to pay a visit world wide web and on world-wide-web I found this web
  page as a finest site for latest updates.

 183. May I simply just say what a relief to find an individual who
  really understands what they’re talking about online. You actually realize how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people should check this out and understand this
  side of your story. I can’t believe you are not more popular because you most certainly have the
  gift.

 184. I constantly emailed this website post page to all my contacts, because if like to read it next
  my contacts will too.

 185. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn. That is a really well
  written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of
  your helpful information. Thank you for the post.
  I’ll definitely comeback.

 186. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace,
  when i read this post i thought i could also make comment due to this
  sensible article.

 187. It is perfect time to make some plans for the
  long run and it is time to be happy. I have read this publish and if I may just I want to counsel
  you some attention-grabbing issues or advice. Perhaps you could write next
  articles regarding this article. I wish to read even more
  issues about it!

 188. Howdy! This blog post could not be written any better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate! He
  constantly kept preaching about this. I most certainly will send this post to him.
  Pretty sure he’ll have a very good read. Many thanks for sharing!

 189. I’m really inspired with your writing abilities as smartly as with the
  structure for your blog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it is rare
  to see a nice weblog like this one nowadays..

 190. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your
  site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve
  got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 191. hello!,I love your writing so much! proportion we keep up a correspondence more about your post on AOL?
  I need an expert in this area to solve my problem. Maybe that’s you!
  Looking forward to see you.

 192. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it
  can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with
  someone!

 193. I visit every day a few blogs and information sites to read
  articles or reviews, except this blog presents quality based content.

 194. This is the right blog for anybody who really wants to understand
  this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).

  You certainly put a brand new spin on a topic which has been discussed for decades.
  Wonderful stuff, just wonderful!

 195. wonderful publish, very informative. I wonder why the
  opposite experts of this sector don’t understand this. You must continue your writing.
  I’m sure, you have a great readers’ base already!

 196. I have read several good stuff here. Certainly worth bookmarking
  for revisiting. I wonder how much attempt you put to create
  any such fantastic informative web site.

 197. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups
  thanks once again.

 198. Greetings! Very useful advice in this particular article!
  It is the little changes that will make the greatest changes.

  Thanks for sharing!

 199. Everyone loves what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 200. This paragraph is genuinely a good one it helps new internet viewers, who are wishing in favor of blogging.

 201. Howdy, There’s no doubt that your website may be having web browser
  compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other than that, excellent website!

 202. If you would like to grow your familiarity simply keep visiting
  this web site and be updated with the newest news posted here.

 203. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times
  it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say you’ve done a great job with this.
  Also, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Exceptional Blog!

 204. Hi mates, its impressive piece of writing regarding cultureand entirely defined, keep it
  up all the time.

 205. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue
  this in future. Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 206. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  difficulty finding one? Thanks a lot!

 207. I have been surfing online greater than three
  hours lately, but I never found any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content
  as you probably did, the internet might be a lot more helpful
  than ever before.

 208. What’s up all, here every one is sharing these kinds of know-how, thus it’s fastidious to read
  this web site, and I used to pay a quick visit this blog all the time.

 209. Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to say
  that I’ve really loved surfing around your weblog posts.

  In any case I will be subscribing for your feed and I’m hoping you write once more soon!

 210. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take
  a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers! Great blog and amazing style and design.

 211. These are really fantastic ideas in about blogging.
  You have touched some nice points here. Any way
  keep up wrinting.

 212. I’m more than happy to find this page. I wanted to thank you for ones
  time just for this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and
  i also have you bookmarked to see new things on your site.

 213. Currently it appears like WordPress is the preferred blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 214. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog website? The account helped me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 215. Excellent blog you have got here.. It’s hard to find quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate people like you! Take care!!

 216. It’s going to be end of mine day, but before end I am reading this fantastic post to increase my knowledge.

 217. Greetings! Very useful advice in this particular post! It is the little changes
  that produce the most important changes. Thanks a lot for sharing!

 218. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was once a leisure account it.
  Glance advanced to far added agreeable from you!
  However, how can we keep in touch?

 219. When someone writes an paragraph he/she maintains the thought
  of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Therefore that’s why this article is perfect. Thanks!

 220. Wonderful site you have here but I was wanting to know
  if you knew of any community forums that cover the same topics
  talked about here? I’d really love to be a part of online community
  where I can get comments from other experienced
  individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Kudos!

 221. No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she
  wants to be available that in detail, so that thing is maintained
  over here.

 222. Hello there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it is truly informative. I’m gonna watch out
  for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 223. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 224. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since I bookmarked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you
  be rich and continue to help other people.

 225. Hi there, of course this piece of writing is really nice and I have learned lot
  of things from it about blogging. thanks.

 226. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your website
  is fantastic, as well as the content!

 227. Hello, i believe that i saw you visited my website so i got here
  to go back the choose?.I’m attempting to in finding issues to enhance my website!I assume its adequate
  to use a few of your ideas!!

 228. I pay a quick visit every day a few web pages and information sites to read content, however this webpage presents feature based
  posts.

 229. Hi there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to
  my friends. I am sure they’ll be benefited from this website.

 230. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this sort of
  space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Reading this info So i’m satisfied to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just
  what I needed. I so much indubitably will make certain to
  don?t forget this web site and give it a glance regularly.

 231. Right away I am going to do my breakfast, when having my breakfast coming yet again to read other news.

 232. Hi! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead
  and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to mention keep
  up the fantastic work!

 233. I am sure this paragraph has touched all the internet people,
  its really really pleasant piece of writing on building up new blog.

 234. Fantastic beat ! I wish to apprentice whilst you amend your
  web site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a applicable deal.
  I have been a little bit acquainted of this your broadcast provided brilliant transparent concept

 235. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to return once again since i
  have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich
  and continue to guide others.

 236. If you are going for most excellent contents like myself, just pay a
  visit this website everyday since it offers quality contents, thanks

 237. Great goods from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you are just
  too wonderful. I actually like what you have got here,
  really like what you’re saying and the way
  in which by which you say it. You are making it entertaining
  and you still take care of to keep it smart.
  I can’t wait to learn much more from you. This is really a great website.

 238. I do not even know the way I finished up right here, however
  I thought this put up was good. I don’t understand who
  you’re however certainly you’re going to a well-known blogger in case you aren’t already.
  Cheers!

 239. It’s an remarkable article in favor of all the internet users; they will get advantage from it I am sure.

 240. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will
  forward this page to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 241. I have been browsing on-line greater than 3 hours lately, yet I by no
  means found any fascinating article like yours. It is beautiful price enough
  for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 242. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really good articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load
  off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Cheers!

 243. Hi, I desire to subscribe for this website to get most recent updates, thus where can i do it please help.

 244. Wonderful work! This is the kind of info that are meant to be shared around the net.
  Disgrace on the search engines for not positioning this submit upper!
  Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 245. What i don’t realize is actually how you’re not actually
  much more neatly-liked than you may be right now.
  You’re very intelligent. You already know therefore significantly relating to this topic, made me for my part imagine it from a lot
  of numerous angles. Its like women and men are not involved except it’s one thing to do with Girl gaga!
  Your individual stuffs great. At all times maintain it up!

 246. Hello there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.

  I’ll appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 247. If you are going for most excellent contents like I do, only go to see this web site all the time because
  it provides feature contents, thanks

 248. Today, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to
  see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with
  someone!

 249. Ahaa, its fastidious dialogue regarding this
  paragraph here at this website, I have read all that, so now me also commenting here.

 250. Asking questions are actually fastidious thing
  if you are not understanding anything entirely,
  except this piece of writing provides nice understanding yet.

 251. Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to
  rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share.
  Thanks!

 252. I’ve been surfing online more than three hours nowadays, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It’s lovely price sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content
  as you probably did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

 253. Thanks for the auspicious writeup. It in fact was once a leisure
  account it. Look advanced to far delivered agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 254. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any tips for inexperienced blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 255. Unquestionably consider that that you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to
  remember of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other people consider worries that they just don’t realize about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without
  having side-effects , folks could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 256. Please let me know if you’re looking for a article writer for
  your site. You have some really great articles and I believe
  I would be a good asset. If you ever want to take
  some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
  Cheers!

 257. Hi there friends, pleasant paragraph and good urging commented at this place,
  I am truly enjoying by these.

 258. I am no longer sure where you’re getting your info, but good topic.
  I must spend a while learning more or understanding more.

  Thanks for excellent information I used to be looking for this info for my mission.

 259. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but
  it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 260. We stumbled over here coming from a different web
  address and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward
  to checking out your web page repeatedly.

 261. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It
  really useful & it helped me out much. I hope to give one thing again and help others such as
  you aided me.

 262. It’s very trouble-free to find out any topic on web as
  compared to textbooks, as I found this post at this web
  page.

 263. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could
  i subscribe for a blog website? The account helped me a appropriate deal.

  I were a little bit familiar of this your broadcast offered brilliant clear idea

 264. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this topic to be really something that I think I
  would never understand. It seems too complicated and very
  broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 265. These are genuinely wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some fastidious things here. Any way keep up wrinting.

 266. Wonderful post! We are linking to this great content on our
  website. Keep up the great writing.

 267. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really
  useful & it helped me out a lot. I hope to give something back
  and aid others like you helped me.

 268. At this time it seems like BlogEngine is the best blogging platform out there
  right now. (from what I’ve read) Is that what you’re
  using on your blog?

 269. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 270. This is my first time pay a quick visit at here and i
  am truly pleassant to read everthing at one place.

 271. After exploring a number of the blog posts on your web
  page, I truly like your technique of blogging. I saved as a favorite it
  to my bookmark site list and will be checking back in the near future.

  Please check out my web site too and tell me how you feel.

 272. It’s awesome to visit this site and reading the views
  of all friends about this post, while I am also eager of getting know-how.

 273. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to
  have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to
  shoot me an email.

 274. Your method of telling the whole thing in this piece of writing is truly nice, all can without difficulty
  know it, Thanks a lot.

 275. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information particularly the last
  part 🙂 I care for such information much. I was seeking
  this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 276. Hi, I do think this is an excellent web site.
  I stumbledupon it 😉 I may return yet again since I saved as
  a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich
  and continue to guide others.

 277. I’m not sure why but this web site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 278. For latest information you have to go to see
  world wide web and on the web I found this site as a best web
  page for newest updates.

 279. When some one searches for his required thing, therefore he/she wishes to
  be available that in detail, thus that thing is maintained
  over here.

 280. I do consider all of the ideas you’ve offered in your post.
  They are really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too quick for starters. May just you please prolong them
  a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 281. hi!,I love your writing very a lot! proportion we keep in touch more approximately your article on AOL?
  I need a specialist on this space to solve my problem.
  Maybe that’s you! Looking forward to peer you.

 282. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really great posts and I think I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

 283. I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers however this article is really a
  good piece of writing, keep it up.

 284. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83
  views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 285. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard
  to get that “perfect balance” between usability
  and visual appearance. I must say you have
  done a fantastic job with this. Additionally, the blog
  loads super fast for me on Opera. Superb Blog!

 286. Very shortly this web site will be famous among all blogging and
  site-building users, due to it’s fastidious articles

 287. Your style is very unique in comparison to other people
  I’ve read stuff from. Thanks for posting when you have
  the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.

 288. Wow, marvelous blog layout! How long have you ever been blogging for?

  you make running a blog look easy. The total look of your web site is magnificent, let alone the content material!

 289. Greetings, I believe your blog could possibly be having browser compatibility issues.
  Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening
  in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, excellent site!

 290. I get pleasure from, result in I discovered just what I
  was having a look for. You’ve ended my 4 day long hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

 291. Hi, all is going fine here and ofcourse every one is sharing information, that’s truly excellent, keep up writing.

 292. If you wish for to increase your knowledge just
  keep visiting this web page and be updated with the latest news update posted here.

 293. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced
  but it seems a lot of it is popping it up all
  over the internet without my permission. Do you know any
  methods to help prevent content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 294. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
  say that I have really enjoyed surfing around
  your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 295. Hey there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.

  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? With thanks

 296. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!

  However, how could we communicate?

 297. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Cheers

 298. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 299. I think this is one of the most significant info for me.

  And i’m glad reading your article. But should remark on few general
  things, The site style is wonderful, the articles is really excellent :
  D. Good job, cheers

 300. Every weekend i used to pay a visit this website, because i want enjoyment, for the reason that this this site conations truly fastidious funny material too.

 301. After looking over a handful of the blog posts on your blog, I really appreciate
  your technique of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list
  and will be checking back in the near future.
  Take a look at my website as well and tell me how you feel.

 302. Great blog here! Also your website loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 303. It’s actually very difficult in this busy life to listen news on TV, thus I simply use the web for that purpose, and take the most recent information.

 304. Unquestionably consider that which you stated.
  Your favourite reason seemed to be at the net the simplest thing to bear in mind
  of. I say to you, I definitely get irked even as folks consider worries that they just don’t realize
  about. You controlled to hit the nail upon the highest and
  also outlined out the whole thing with no need side effect , other people could take
  a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 305. Thanks on your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great
  author. I will make certain to bookmark your blog and may
  come back later on. I want to encourage you to ultimately continue
  your great job, have a nice afternoon!

 306. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your blog.

  Im really impressed by your site.
  Hey there, You have performed a fantastic job. I will certainly digg it
  and in my opinion recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 307. I need to to thank you for this wonderful read!! I absolutely
  enjoyed every bit of it. I’ve got you book-marked to check out
  new stuff you post…

 308. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had been conducting a little homework on this.
  And he actually ordered me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for
  him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here
  on your web site.

 309. Hello there! I just want to offer you a big thumbs up
  for your excellent information you’ve got right here on this post.
  I’ll be coming back to your site for more soon.

 310. whoah this blog is fantastic i really like reading your posts.
  Keep up the great work! You understand, a lot of individuals
  are hunting around for this info, you can help them greatly.

 311. great submit, very informative. I ponder why the opposite experts of
  this sector don’t understand this. You must proceed your
  writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 312. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write
  ups thanks once again.

 313. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful.

  I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to read much more from you.
  This is really a terrific website.

 314. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get
  that “perfect balance” between usability and visual appeal.
  I must say you have done a excellent job with this.
  Additionally, the blog loads very fast for me on Internet explorer.
  Exceptional Blog!

 315. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I am impressed!
  Very useful info specifically the final phase 🙂 I maintain such info much.
  I was looking for this certain info for a long
  time. Thank you and best of luck.

 316. Greetings! Very useful advice within this post!
  It’s the little changes which will make the biggest changes.
  Thanks for sharing!

 317. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having
  a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 318. Thanks for sharing such a good thought, piece of writing is
  fastidious, thats why i have read it entirely

Leave a Reply

Your email address will not be published.