ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

Screen Shot 2016-05-26 at 8.19.21 AM

Το 2009 εκδόθηκε στις ΗΠΑ ένα βιβλίο, που φυσιολογικά έπρεπε να μεταφρασθεί γρήγορα στα ελληνικά και να κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Αφορά άμεσα τον ελληνικό λαό….

Είναι το βιβλίο μιας αμερικανίδας κατασκόπου, της Βάλερι Πλέιμ «Fair Game, My Life as a Spy, My Betrayal by the White House» (Δίκαιη Ανταπόδοση, Η Ζωή μου ως Κατασκόπου, Η Προδοσία από τον Λευκό Οίκο). Στο βιβλίο της η Πλέιμ παρουσιάζει την καριέρα της στη CΙΑ και τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε.

Και ενώ φυσιολογικά θα έπρεπε να γίνει σάλος στην Ελλάδα γι’ αυτό το βιβλίο, περιέργως υπάρχει μία συνομωσία σιωπής. Τι συμβαίνει:

Ολα ξεκίνησαν το 1985, όταν η 22χρονη Βάλερι τελείωνε το τμήμα Διαφήμισης στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με άριστα. Στη διάρκεια των σπουδών της είχε διακριθεί για τα άρθρα της στα οικονομικά θέματα της φοιτητικής εφημερίδας και, όπως φαίνεται, είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της CIA, που έχουν αποστολή να εντοπίζουν φρέσκα και ικανά πρόσωπα. Σε μια προσωπική συνέντευξη για την εκπαίδευση κατασκόπων εντυπωσίασε τους πάντες, απαντώντας με ευστροφία στην ερώτηση «τι θα κάνατε αν χτυπούσαν αστυνομικοί την πόρτα του δωματίου σας σε ξενοδοχείο, την ώρα που προσπαθούσατε να εκμαιεύσετε πληροφορίες από ξένο πράκτορα». Η νεαρή Βάλερι απάντησε χωρίς δισταγμό ότι θα έβγαζε αυτομάτως την μπλούζα της και θα έπεφτε στο κρεβάτι μαζί με τον πράκτορα, προσφέροντας και στους δύο άλλοθι.Οι άνθρωποι της CIA ενθουσιάστηκαν, την πήραν αμέσως για τη βασική εκπαίδευση, την έστειλαν στο τμήμα Ξένων Γλωσσών της Υπηρεσίας Πληροφοριών ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και ύστερα από τρία χρόνια την έστειλαν στην Αθήνα! Το 1989, σε ηλικία 26 ετών, η Βάλερι Πλέιμ διορίζεται στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Επισήμως, είναι υπάλληλος του τμήματος που εκδίδει βίζες, ανεπισήμως όμως, ήταν μυστική πράκτορας με την ιδιότητα του NOC (Non Official Cover), που σημαίνει ότι αναλαμβάνει αποστολές χωρίς την επίσημη διπλωματική κάλυψη. Οι πράκτορες NOC είναι επίλεκτοι και αναλαμβάνουν τις πιο ΜΥΣΤΙΚΕΣ (most clandestine) αποστολές. Εκείνη την εποχή, Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ήταν ο Μάικλ Σωτήρχος και σταθμάρχης (άμεσος προϊστάμενος της Πλέιμ) ο Νταγκ Σμιθ. Λέγεται ότι η Βάλερι Πλέιμ συγκέντρωνε πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕ ανθρώπους να την πληροφορούν. Ερχόταν λοιπόν σε επαφή με πολλά πρόσωπα της ελληνικής ζωής και είχε συναντήσεις στα καφέ του Κολωνακίου. Η Βάλερι Πλέιμ έφυγε από την Ελλάδα γύρω στο 1996, για τις Βρυξέλλες. Το 1997 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αμερικανό διπλωμάτη Τζόζεφ Γουίλσον.

Screen Shot 2016-05-26 at 8.20.25 AM

Η Βάλερι Πλέιμ δουλεύοντας για τη CΙΑ στην πρεσβεία της Αθήνας, υπό την καθοδήγηση του «σταθμάρχη» Νταγκ Σμιθ, είχε σαν βασικό καθήκον να στρατολογεί στην CIA, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. Η νεαρή Αμερικανίδα σαγήνευε με την εμφάνιση της τους Έλληνες σε εκδηλώσεις και κοσμικές δεξιώσεις, κάνοντας «χρήσιμες» γνωριμίες. Η άριστη εκπαίδευση, το διπλωματικό της προφίλ, τα ελληνικά της, τα ξανθά μαλλιά και ο «εκδηλωτικός» της χαρακτήρας μάγευαν τους «επιρρεπείς έλληνες» και τους οδηγούσαν σαν πεταλούδες στο φως!

Αν και άριστη γνώστης των πολεμικών τεχνών και των όπλων (αξέχαστη η ικανότητα της στο ΑΚ-47), η Βάλερι Πλέιμ φοβόταν για την ασφάλεια της, όταν κατέβαινε με το αυτοκίνητο της κάθε πρωί τη Λεωφόρο Κηφισίας για την πρεσβεία.

Ο Ρίτσαρντ Γουέλς δεν ήταν ο μόνος πράκτορας που είχε δολοφονηθεί στην Αθήνα, αν και ήταν ο πιο σημαντικός, αφού υπήρξε σταθμάρχης της CΙΑ. Αργότερα η CΙΑ την έστειλε στην Ευρώπη για σπουδές και εκεί ξεκίνησε τη βαθιά της κατασκοπευτική δράση με την κάλυψη της ειδικού επί θεμάτων ενέργειας ως στέλεχος της εταιρείας-βιτρίνας Brewster Jennings & Associates. Δύσκολα θα μάθουμε τα ονόματα των Ελλήνων συνεργατών της CΙΑ που στρατολογήθηκαν από τη Βάλερυ Πλέιμ.

H CΙΑ επιδίωξε να εξαφανίσει όλες τις αποδείξεις για τη μακρόχρονη θητεία της Πλέιμ, συμπεριλαμβανόμενης και της χρονιάς που την προσέλαβαν (1985), όπως και την πρώτη της τοποθέτηση, που ήταν στην Αθήνα το 1989.
Το βιβλίο της δημιούργησε σάλο στις ΗΠΑ. Η «Υπόθεση Βάλερι Πλέιμ» αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της αμερικανικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και έχει συγκλονίσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών, όπως και τον Λευκό Οίκο.

Βέβαια το βιβλίο έχει λογοκριθεί απόλυτα από τη CΙΑ που έχει διαγράψει ολόκληρες σελίδες (50, 51, 52, 53,63, 72 κ.ά.).

Έχουν επίσης διαγραφεί πολλά σημεία ακόμη και τίτλοι κεφαλαίων και χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνον μία από είκοσι επτά σελίδες του πρώτου κεφαλαίου είναι ελεύθερη από μαύρες διαγραφές.

Ο σχετικός νόμος που ισχύει στις ΗΠΑ δίνει στη CΙΑ το δικαίωμα της παρέμβασης και της λογοκρισίας κειμένων που γράφονται από πρώην πράκτορες και όσοι δεν συμμορφώνονται διώκονται και τιμωρούνται αυστηρά.
Οι εβραίοι εκδότες (Simon and Schuster) κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια του νόμου και να υποστηρίξουν το βιβλίο προσλαμβάνοντας την εξαιρετική ρεπόρτερ Λόρα Ρόζεν, η οποία έχει να επιδείξει περγαμηνές στην ερευνητική δημοσιογραφία και σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Η Ρόζεν ανέλαβε να γράψει ένα εκτεταμένο «υστερόγραφο» από 80 σελίδες μετά τον επίλογο της Πλέιμ, ώστε να προσδώσει στο βιβλίο την υπεραξία και τις εξηγήσεις που ήσαν απαραίτητες για τους αναγνώστες. Η δημοσιογράφος εργάστηκε ανεξάρτητα και βασίστηκε σε δημοσιεύματα και πληροφορίες, ενώ η ίδια η Βάλερι Πλέιμ δεν τη συνάντησε ποτέ πριν από την έκδοση του βιβλίου και διάβασε το «υστερόγραφο» αυτό μαζί με τους αναγνώστες. Είναι η Ρόζεν που συμπληρώνει και αποκαλύπτει πολλά από τα σημεία που η CΙΑ διέγραψε, δίνοντας ονόματα και ξεκαθαρίζοντας περιστατικά, καθώς η ίδια δεν υπήρξε ποτέ πράκτορας και επομένως δεν δεσμεύεται από τον σχετικό νόμο.
Το βιβλίο αναφέρεται στην προσωπική ιστορία της Βάλερι Πλέιμ, στην πρόσληψη της από τη CΙΑ και στην εκπαίδευση της στη «Φάρμα», στον γάμο, στη μητρότητα και την οικογενειακή της ζωή, τη δουλειά της στον τομέα των όπλων μαζικής καταστροφής, στην παρακολούθηση του «δικτύου Qadir Khan» με τη διακίνηση πυρηνικών και σε πολλά άλλα. Μερικές φορές οι λογοκριτές της CΙΑ μοιάζουν αφελείς και ανούσιοι, όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει τη σημασία της.

Η ΠΛΕΪΜ γράφει στο βιβλίο της για τον ρόλο που της ανέθεσε η CIA στην Ελλάδα:

«Η αποστολή μου ήταν να βρίσκω πηγές και να στρατολογώ πράκτορες που θα βοηθούσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κατανοήσει, να προβλέψει και να επηρεάσει καλύτερα τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα»
«Κάθε ημέρα στο γραφείο, συγκρίναμε με τους συναδέλφους μου τις σημειώσεις μας για το ποιούς πολιτικούς κλπ. είχαμε συναντήσει και με ποιούς θα έπρεπε να επιδιώξουμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας».

Μετά ο Τζιμ (υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA στην Αθήνα) μας ρωτούσε ποιούς είχαμε συναντήσει το περασμένο βράδυ.

Του δείχναμε με περηφάνια τη μικρή στοίβα με τις επαγγελματικές κάρτες, τις κοίταζε στα γρήγορα, απορρίπτοντας κάθε μία λέγοντας: «τον έχουμε ήδη στρατολογήσει – μην ασχολείστε – αναξιόπιστος – τον έχουμε ήδη στρατολογήσει – ίσως».

Η πρώτη της επιτυχημένη αποστολή «στρατολόγησης»:

«Ασχολούμουν με ένα πολύ έξυπνο και με υψηλές γνωριμίες νέο έλληνα πολιτικό, που απολάμβανε της εμπιστοσύνης ορισμένων από τους πιο υψηλόβαθμους παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού» (δεν αναφέρει όνομα).
Εντύπωση προκαλεί η προθυμία με την οποία «Έλληνες πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και κοσμικοί της συμφοράς, σπεύδουν να παραδοθούν στην αγκαλιά της CΙΑ, για να αποκομίσουν τα κέρδη της επιτυχίας και της ανέλιξης».

Τι έγινε στη συνέχεια με τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που αναδείχθηκαν από το πουθενά και τις προσκλήσεις τους από διάφορες «διεθνείς λέσχες», τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που έκαναν λαμπρή «καριέρα» μέσα από δήθεν «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και «ιδρύματα», με τις εταιρείες που «πρόκοψαν», τους ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ και όλους τους άλλους «παράξενους»; Πράκτορες του FΒΙ με την ιδιότητα του «legal attache» βραβεύτηκαν δημόσια και από κοινού με Έλληνες «συναδέλφους» για τη δράση τους στην Ελλάδα, πράκτορες της CΙΑ με ελληνικά ονόματα συμμετείχαν σε προγράμματα απαγωγών, πράκτορες του ΝSA και άλλων υπηρεσιών οργάνωσαν με τη σύμπραξη Ελλήνων τις υποκλοπές και τελικά αυτό που μένει, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, είναι ότι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ κυβερνούν σήμερα την αγαπημένη μας πατρίδα.-

-ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Πηγή:

http://www.e-diseis.gr/ex-praktores-cia-kubernoun/445398/PRAKTORES-TIS-CIA-KUBERNOUN-TIN-PATRIDA-MAS.html

511 Comments on “ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ”

 1. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like
  to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for
  your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 2. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if
  you continue this in future. Many people will be benefited
  from your writing. Cheers!

 3. Pretty portion of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that
  I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing on your feeds or even I fulfillment you get admission to
  persistently rapidly.

 4. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you’re just too wonderful. I actually like what
  you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you
  say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.

  I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous website.

 5. Your style is very unique compared to other folks I’ve read stuff from.
  Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I’ll just bookmark this web site.

 6. I’ve been browsing online more than 3 hours
  nowadays, but I never discovered any attention-grabbing
  article like yours. It’s beautiful worth sufficient for
  me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will probably be a lot more useful than ever before.

 7. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment
  is added I receive four emails with the same comment.

  There has to be an easy method you are able to remove me from that service?
  Appreciate it!

 8. Thanks for any other great post. Where else may anyone
  get that kind of info in such an ideal means
  of writing? I have a presentation next week,
  and I am on the look for such info.

 9. hi!,I love your writing very a lot! proportion we keep in touch
  more about your post on AOL? I require a specialist in this space to resolve my problem.
  Maybe that’s you! Taking a look ahead to look you.

 10. Hello, i think that i noticed you visited my blog thus i came to go
  back the choose?.I am trying to in finding things to improve my web site!I guess its
  adequate to use a few of your concepts!!

 11. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be
  happy. I have read this post and if I could I desire to suggest
  you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next
  articles referring to this article. I want to read even more
  things about it!

 12. Hello there! I know this is kind of off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had
  problems with hackers and I’m looking at alternatives
  for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 13. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I
  in finding It really helpful & it helped me out much.
  I am hoping to offer one thing back and aid others such as you aided
  me.

 14. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  difficulty finding one? Thanks a lot!

 15. you’re actually a good webmaster. The site loading pace is amazing.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.

  Furthermore, The contents are masterwork. you’ve
  performed a excellent job in this matter!

 16. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind
  of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
  Reading this info So i am happy to convey that I have a very excellent uncanny feeling I came
  upon exactly what I needed. I so much surely will make sure to don?t
  put out of your mind this web site and give it a look on a continuing basis.

 17. I loved as much as you’ll receive carried out
  right here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a
  lot often inside case you shield this hike.

 18. I am not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

 19. This is the perfect website for everyone who wants to find out about this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed
  for many years. Wonderful stuff, just great!

 20. I like the valuable info you provide in your articles.

  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 21. Hi there, I found your web site by way of Google whilst searching
  for a similar subject, your web site came up, it appears to be
  like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just become aware of your blog thru Google, and
  found that it is really informative. I’m going to watch out for
  brussels. I will appreciate for those who continue this in future.
  Numerous other folks might be benefited out of your writing.
  Cheers!

 22. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard
  work due to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 23. Does your website have a contact page? I’m having problems locating
  it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over
  time.

 24. Does your website have a contact page? I’m having problems
  locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 25. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we
  communicate?

 26. Thank you for another informative web site. The
  place else may I am getting that kind of info written in such a perfect
  way? I’ve a mission that I am simply now running on, and I have been at the look out for such information.

 27. What i don’t realize is in reality how you’re now not really much more neatly-appreciated than you may be
  now. You are so intelligent. You recognize therefore significantly when it comes
  to this subject, produced me individually believe it from so many numerous angles.
  Its like women and men are not involved except it is something to accomplish with
  Woman gaga! Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 28. Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other
  websites? I have a blog centered on the same topics you discuss
  and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me
  an e-mail.

 29. When someone writes an paragraph he/she maintains the thought
  of a user in his/her mind that how a user can be aware of it.

  Thus that’s why this post is amazing. Thanks!

 30. May I simply say what a comfort to find somebody who actually knows what
  they’re talking about over the internet. You certainly know
  how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people should check this out and understand this side
  of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you certainly have the gift.

 31. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly
  enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?

  I’d really appreciate it.

 32. Unquestionably consider that which you stated. Your favorite reason appeared to be at the net the simplest factor to
  have in mind of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about issues that they
  just do not understand about. You controlled to hit the nail upon the highest and
  outlined out the entire thing with no need side effect ,
  other people can take a signal. Will probably be back to
  get more. Thanks

 33. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say superb blog!

 34. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue
  this in future. A lot of people will be benefited
  from your writing. Cheers!

 35. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It
  really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you
  helped me.

 36. Whats up very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally? I am satisfied to find
  a lot of useful info here in the publish, we need work out more techniques
  in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 37. Hello There. I discovered your blog the use of msn. That
  is a really smartly written article. I’ll make sure to bookmark
  it and come back to read more of your helpful info. Thanks for the post.
  I’ll definitely comeback.

 38. whoah this weblog is fantastic i love studying your posts.
  Keep up the great work! You understand, lots of people are searching around for this information, you can help them greatly.

 39. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after
  reading through some of the post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it
  and I’ll be bookmarking and checking back often!

 40. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up
  anything new from right here. I did however expertise
  some technical points using this site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining,
  but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and
  marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective
  fascinating content. Ensure that you update this again soon.

 41. Hi there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg
  it and personally suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this
  website.

 42. I blog quite often and I genuinely appreciate your
  content. This article has really peaked my interest.

  I will book mark your website and keep checking for new details
  about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 43. I’m not sure where you are getting your information, but
  good topic. I needs to spend some time learning more or understanding
  more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 44. Fantastic goods from you, man. I have take into account your
  stuff previous to and you are simply extremely magnificent.
  I actually like what you have acquired right here, really like
  what you’re stating and the way in which through which you assert it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.

  I can’t wait to learn far more from you. That is really a
  tremendous site.

 45. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established website such as yours require a massive amount work?
  I am brand new to writing a blog however I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings
  online. Please let me know if you have any kind
  of ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 46. Wow, fantastic weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for?

  you made running a blog glance easy. The whole glance of your website is excellent, let alone the content!

 47. Great post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Extremely helpful information specially the closing phase :
  ) I care for such information much. I used to be seeking this certain information for a long time.

  Thank you and good luck.

 48. Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers
  and starting a new project in a community in the same
  niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

 49. I think this is one of the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is
  perfect, the articles is really excellent : D. Good job,
  cheers

 50. Unquestionably imagine that that you said. Your favorite reason seemed to be
  at the internet the simplest thing to take note of.
  I say to you, I certainly get annoyed while folks consider worries that they plainly don’t
  know about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing with no
  need side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thank you

 51. Greetings from Carolina! I’m bored to death at work so I decided
  to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like
  the knowledge you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 52. Magnificent beat ! I would like to apprentice while
  you amend your site, how could i subscribe for a weblog site?
  The account helped me a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent idea

 53. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 54. Hey! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.

  Does managing a well-established website such as yours require a large amount of work?
  I’m brand new to blogging however I do write in my journal on a daily
  basis. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips for brand new
  aspiring bloggers. Appreciate it!

 55. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too excellent.
  I actually like what you’ve acquired here, really like what you are
  saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still
  care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you.
  This is really a terrific website.

 56. I’m not sure why but this weblog is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it
  a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 57. Hey there! I know this is kind of off topic but
  I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty
  finding one? Thanks a lot!

 58. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web
  the easiest thing to be aware of. I say to you,
  I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having
  side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 59. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share
  this blog with my Facebook group. Talk soon!

 60. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger,
  and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice methods and we are
  looking to swap solutions with others, why not shoot me
  an email if interested.

 61. Hello There. I discovered your blog the usage of msn. This is
  an extremely smartly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to
  read more of your helpful info. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 62. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download
  it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks
  would really make my blog jump out. Please let me know where
  you got your design. Many thanks

 63. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering problems with your website.
  It looks like some of the text within your posts are running off the screen. Can someone else please comment
  and let me know if this is happening to them as well? This might
  be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

 64. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area
  . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
  Studying this info So i am satisfied to express that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I
  discovered exactly what I needed. I so much for sure will
  make sure to do not fail to remember this web site and give it a glance regularly.

 65. Hey I am so grateful I found your webpage, I really found you by
  accident, while I was searching on Digg for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say kudos for
  a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have
  saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the great job.

 66. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

 67. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 68. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.

  I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

 69. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something
  that I think I would never understand. It seems too complicated and
  extremely broad for me. I’m looking forward for your
  next post, I’ll try to get the hang of it!

 70. Hey there! I’ve been following your web site for a while
  now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Texas!
  Just wanted to mention keep up the great job!

 71. Right here is the right blog for anyone who wants to find out about this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a subject that’s been discussed for ages.

  Excellent stuff, just wonderful!

 72. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this
  hike.

 73. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger
  but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for newbie blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 74. It’s the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
  I have learn this publish and if I may just I wish to recommend you some attention-grabbing
  things or advice. Maybe you could write next articles relating to this article.
  I desire to read even more issues about it!

 75. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up
  what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any suggestions for inexperienced blog
  writers? I’d really appreciate it.

 76. Just wish to say your article is as amazing.
  The clearness in your post is simply nice and that i
  can assume you are knowledgeable on this subject. Well with your permission let me to grasp your feed to keep up
  to date with coming near near post. Thanks a million and please
  keep up the enjoyable work.

 77. A motivating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought
  to write more on this issue, it might not be a
  taboo subject but usually people don’t talk about such topics.
  To the next! Kind regards!!

 78. Thanks for some other great post. Where else may just anybody get that kind
  of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and
  I am at the search for such information.

 79. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really good articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for
  your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Regards!

 80. Definitely imagine that which you said. Your favourite reason seemed to be at the internet the
  easiest factor to understand of. I say to you, I certainly get annoyed at the same time as other people think
  about concerns that they plainly don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the entire thing without having side effect ,
  folks could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

 81. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and
  starting a new initiative in a community in the
  same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You
  have done a extraordinary job!

 82. Great blog right here! Also your web site rather a lot up very fast!
  What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link for your host?
  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 83. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 84. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be at the
  web the easiest thing to consider of. I say to you, I
  certainly get annoyed even as other people think about concerns that they
  just do not realize about. You managed to hit the
  nail upon the highest as neatly as outlined out the whole thing with no need side-effects , other folks could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 85. It is perfect time to make a few plans for the long run and it
  is time to be happy. I have read this put up and if I could
  I want to recommend you some attention-grabbing issues or advice.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I desire to read more things about it!

 86. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out
  and tell you I truly enjoy reading your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the
  same subjects? Thank you so much!

 87. I’m really impressed along with your writing skills and also with the
  structure to your blog. Is this a paid subject or
  did you modify it your self? Anyway keep up the excellent quality writing,
  it is rare to see a nice weblog like this one nowadays..

 88. This is really attention-grabbing, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for searching for more of your fantastic post.
  Additionally, I have shared your site in my social networks

 89. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
  losing a few months of hard work due to no back up.
  Do you have any methods to stop hackers?

 90. Hey there! This is kind of off topic but I need some advice from an established
  blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure
  where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thanks

 91. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s weblog link on your page
  at suitable place and other person will also do similar in support of
  you.

 92. My family every time say that I am killing my time here
  at web, except I know I am getting familiarity every day by reading thes good posts.

 93. You are so interesting! I don’t suppose I’ve truly read something like
  that before. So nice to discover someone with some original thoughts
  on this subject. Really.. many thanks for starting this up.

  This website is something that is required on the internet, someone
  with some originality!

 94. Aw, this was a really nice post. Spending some time and actual effort to produce
  a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get nearly anything done.

 95. I’m gone to tell my little brother, that he should also
  pay a visit this blog on regular basis to obtain updated from most up-to-date news update.

 96. Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of
  hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 97. I am not sure where you’re getting your info, but
  great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking for this info for
  my mission.

 98. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely smartly
  written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information.
  Thanks for the post. I’ll certainly return.

 99. Hi superb website! Does running a blog like this take a lot of work?
  I have absolutely no understanding of coding but I had been hoping to start my own blog
  soon. Anyways, if you have any recommendations or techniques for new blog
  owners please share. I know this is off topic however I simply had to ask.
  Thanks a lot!

 100. When some one searches for his required thing,
  so he/she wishes to be available that in detail,
  thus that thing is maintained over here.

 101. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for
  your next post, I’ll try to get the hang of it!

 102. Can I simply say what a comfort to uncover somebody who actually knows what they are discussing on the
  net. You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  More people really need to read this and understand this side of the story.
  I can’t believe you are not more popular since you certainly
  possess the gift.

 103. Somebody essentially assist to make severely articles
  I would state. That is the very first time I frequented
  your website page and to this point? I amazed with the research you
  made to make this particular put up amazing. Great task!

 104. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog.
  You have some really good posts and I feel I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d really like to write some articles for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
  Regards!

 105. I’ve been browsing online greater than 3 hours lately,
  yet I never discovered any interesting article like yours.
  It’s pretty price sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made good
  content material as you did, the internet can be
  a lot more helpful than ever before.

 106. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a developer
  to create your theme? Superb work!

 107. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep
  it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future.
  Cheers

 108. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine.

  Please let me know where you got your design. Cheers

 109. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any
  issues with hackers? My last blog (wordpress)
  was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 110. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website
  yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know
  where u got this from. appreciate it

 111. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too
  excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what
  you are stating and the way in which you say it.

  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.

  I can not wait to read much more from you. This is really a tremendous web site.

 112. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice
  would be greatly appreciated. Cheers

 113. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical
  points using this website, since I experienced to reload the website a lot
  of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering
  if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality
  score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding
  this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again soon.

 114. Thank you for every other fantastic article. Where else may anyone get that kind
  of information in such an ideal manner of writing?
  I have a presentation next week, and I’m on the search for
  such info.

 115. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to
  no backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 116. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very
  much appreciated.

 117. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you spending some time and energy to put
  this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

 118. Greetings! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  writing a blog article or vice-versa? My blog goes
  over a lot of the same subjects as yours and
  I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 119. This is the right site for anyone who really wants to find out about this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want
  to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic
  that’s been discussed for years. Wonderful stuff, just excellent!

 120. Wonderful work! This is the kind of information that should
  be shared across the internet. Disgrace on Google for no longer positioning this submit higher!
  Come on over and seek advice from my website .
  Thank you =)

 121. We’re a group of volunteers and starting a new
  scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work
  on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 122. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to
  say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 123. Very nice post. I simply stumbled upon your blog
  and wanted to say that I have truly loved surfing around your
  blog posts. In any case I will be subscribing for your rss feed
  and I hope you write once more very soon!

 124. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed
  here? I’d really love to be a part of online community where
  I can get feed-back from other experienced individuals that share the
  same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Bless you!

 125. Hmm it appears like your site ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any recommendations for first-time blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 126. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to
  make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
  videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 127. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness for your submit is simply great and i can suppose you’re knowledgeable in this subject.
  Well together with your permission allow me to grab your RSS feed to stay up to date with imminent post.

  Thank you one million and please keep up the enjoyable work.

 128. Wow that was strange. I just wrote an very long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…

  well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say
  fantastic blog!

 129. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort
  to produce a really good article… but what can I say… I
  put things off a lot and never seem to get anything done.

 130. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable information to work on. You have
  done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 131. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Appreciate it!

 132. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I am hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own website now 😉

 133. My partner and I stumbled over here coming from a different page
  and thought I may as well check things out. I like what I see
  so now i am following you. Look forward to finding out about
  your web page again.

 134. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using
  this site, as I experienced to reload the website lots of
  times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not
  that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google
  and can damage your high-quality score if ads and marketing
  with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of
  your respective intriguing content. Ensure that you update this
  again very soon.

 135. You could definitely see your skills within the article you
  write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

 136. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff
  previous to and you are just extremely magnificent.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it.

  You make it enjoyable and you still care for to keep
  it sensible. I cant wait to read much more from you.
  This is actually a wonderful website.

 137. hello!,I like your writing very a lot! proportion we be
  in contact more approximately your post on AOL?
  I require a specialist in this area to resolve my problem. Maybe that
  is you! Looking forward to look you.

 138. Just desire to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date
  with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 139. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.

  I really hope to check out the same high-grade content by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me
  to get my own, personal blog now 😉

 140. Hello, I think your website might be having browser
  compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 141. Hello! I just wanted to ask if you ever have any problems with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due
  to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 142. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 143. Terrific work! This is the type of information that are supposed to
  be shared across the web. Shame on the search engines for no longer positioning this
  put up higher! Come on over and talk over with my web site .
  Thanks =)

 144. When someone writes an post he/she keeps the image of a user in his/her brain that how a
  user can understand it. Thus that’s why this article is amazing.
  Thanks!

 145. hello there and thank you for your info – I have certainly
  picked up something new from right here. I did however expertise several technical points
  using this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load
  properly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage
  your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again soon.

 146. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content
  for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 147. Have you ever considered about including a little bit
  more than just your articles? I mean, what you
  say is valuable and everything. Nevertheless think about if you added some
  great pictures or videos to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with pics and video
  clips, this site could undeniably be one of the best in its niche.
  Very good blog!

 148. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the
  simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked
  while people consider worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also
  defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 149. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people
  think about worries that they plainly do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top as well
  as defined out the whole thing without having side effect ,
  people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 150. Hello, i read your blog from time to time and i
  own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?

  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 151. I am curious to find out what blog platform you have been working with?

  I’m experiencing some minor security issues with my latest website
  and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any recommendations?

 152. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from
  right here. I did however expertise a few technical issues using this
  website, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could
  get it to load correctly. I had been wondering
  if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and can damage
  your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more
  of your respective exciting content. Make sure you update this again soon.

 153. Hey There. I discovered your weblog using msn. This is a very smartly written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your
  useful info. Thank you for the post. I’ll definitely return.

 154. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you’re speaking about!
  Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my
  web site =). We will have a hyperlink exchange agreement among us

 155. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 156. Good day! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article
  or vice-versa? My site addresses a lot of the same topics as yours and I think we
  could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 157. Hey there! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when viewing from my iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able
  to correct this issue. If you have any suggestions,
  please share. With thanks!

 158. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment.

  Is there a way you can remove me from that service?
  Thanks!

 159. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other
  websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your
  work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 160. I was curious if you ever considered changing the structure of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful lot of
  text for only having 1 or two images. Maybe you could space it out better?

 161. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I by no means found any fascinating article like yours.
  It’s lovely worth enough for me. Personally, if all site owners and
  bloggers made just right content as you probably did,
  the web might be a lot more helpful than ever before.

 162. Just want to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject.

  Fine with your permission let me to grab
  your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 163. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are
  just too fantastic. I actually like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to
  keep it sensible. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a tremendous site.

 164. I’m extremely pleased to find this site. I need to to thank you for your
  time for this particularly fantastic read!! I definitely loved every bit of it and I have you
  saved to fav to see new things in your web site.

 165. That is really interesting, You are a very skilled blogger.

  I have joined your feed and look ahead to looking for more
  of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks

 166. Great work! This is the kind of info that are meant to be shared around the internet.

  Disgrace on Google for now not positioning this post higher!
  Come on over and discuss with my site . Thanks =)

 167. Usually I do not learn article on blogs, however I would
  like to say that this write-up very pressured me to take
  a look at and do so! Your writing style has been amazed me.

  Thank you, quite nice post.

 168. Hey there, I think your blog might be having browser
  compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, great blog!

 169. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for
  another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of
  a good platform.

 170. I savour, lead to I discovered exactly what I used to be taking a look for.
  You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 171. Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same old rehashed information. Fantastic read!

  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS
  feeds to my Google account.

 172. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my
  4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 173. Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I am going to
  watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 174. Magnificent beat ! I would like to apprentice at the same
  time as you amend your site, how could i subscribe for
  a weblog site? The account aided me a appropriate deal.
  I were tiny bit acquainted of this your broadcast provided shiny
  clear concept

 175. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other sites?

  I have a blog centered on the same information you discuss and would
  really like to have you share some stories/information. I
  know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to send me
  an e-mail.

 176. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However
  I am having issues with your RSS. I don’t understand why I am unable
  to subscribe to it. Is there anybody else getting identical RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond?

  Thanx!!

 177. Hey! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Many thanks!

 178. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I might
  check things out. I like what I see so now i’m following
  you. Look forward to exploring your web page for a second time.

 179. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say
  that I have truly loved surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope
  you write again soon!

 180. It’s awesome to go to see this web site and reading
  the views of all colleagues concerning this piece of writing, while
  I am also eager of getting familiarity.

 181. Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognise what you are speaking approximately!

  Bookmarked. Please also discuss with my site =). We could have a link alternate arrangement between us

 182. You actually make it appear so easy together with your presentation but
  I in finding this topic to be really something that I feel
  I might by no means understand. It sort of feels too complex and extremely extensive
  for me. I am looking forward for your subsequent
  put up, I will try to get the hang of it!

 183. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back later
  on. Cheers

 184. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.

  There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Thank you!

 185. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this informative article
  together. I once again find myself spending a
  lot of time both reading and posting comments. But so what,
  it was still worthwhile!

 186. Hey would you mind letting me know which webhost
  you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different
  browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thank you, I appreciate it!

 187. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specially the last part 🙂 I care
  for such info much. I was looking for this certain info for a long time.

  Thank you and best of luck.

 188. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

 189. Hello There. I discovered your blog using msn. This
  is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thank you for the post.

  I’ll certainly comeback.

 190. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 191. Just desire to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is just nice and i could assume
  you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 192. I’m not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more
  or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for
  this information for my mission.

 193. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital
  to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 194. Hi fantastic blog! Does running a blog similar to this take a great deal of work?
  I have no understanding of computer programming however I
  was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas
  or techniques for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I simply wanted to ask.
  Thanks!

 195. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why
  throw away your intelligence on just posting videos to
  your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 196. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 197. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any responses would be greatly appreciated.

 198. Hey there exceptional blog! Does running a blog such as this require a lot of work?

  I’ve absolutely no understanding of coding however I was hoping to start my own blog soon.
  Anyways, should you have any ideas or techniques for new
  blog owners please share. I know this is off topic however I simply needed to ask.
  Cheers!

 199. It is perfect time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I have read this submit and if I could I wish to counsel you some attention-grabbing issues
  or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles referring to this article.
  I want to read more issues about it!

 200. Hello! Quick question that’s completely off topic. Do you
  know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

 201. Thanks for every other informative website. The place else could I get that type of information written in such a perfect means?
  I’ve a challenge that I’m simply now operating on, and I’ve
  been on the glance out for such info.

 202. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty.
  You’re incredible! Thanks!

 203. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job
  and our whole community will be grateful to you.

 204. These are in fact wonderful ideas in on the topic
  of blogging. You have touched some fastidious factors here.

  Any way keep up wrinting.

 205. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she
  has 83 views. I know this is completely off topic but I had
  to share it with someone!

 206. My brother recommended I might like this website.
  He was entirely right. This put up actually made my day. You cann’t consider simply how so much time I had spent for this info!
  Thank you!

 207. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much,
  However I am going through problems with your RSS. I don’t understand why I cannot
  join it. Is there anyone else getting similar RSS problems?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 208. You actually make it seem so easy together with your presentation however I find
  this matter to be really one thing which I believe I would by no means understand.
  It kind of feels too complicated and very vast for me.

  I’m looking forward to your subsequent publish, I will attempt to get the cling of it!

 209. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if
  I could I wish to suggest you some interesting things or advice.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.

  I want to read more things about it!

 210. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty.
  You’re wonderful! Thanks!

 211. Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is a very neatly
  written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 212. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because
  I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives
  for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 213. magnificent post, very informative. I ponder why the opposite
  experts of this sector don’t realize this. You should proceed your writing.
  I’m sure, you have a great readers’ base already!

 214. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did
  you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and
  would like to know where u got this from.

  thanks

 215. After I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is
  added I receive 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a
  way you can remove me from that service? Thanks a lot!

 216. I think that is one of the so much vital info for me. And i am glad studying your article.
  However should remark on some normal things, The website
  style is great, the articles is really excellent : D.
  Just right job, cheers

 217. hello there and thank you for your info – I’ve
  certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using
  this web site, since I experienced to reload the site a
  lot of times previous to I could get it to
  load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with
  Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your
  respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.

 218. Hello there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it is really informative.

  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.

  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 219. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 220. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think of
  if you added some great graphics or videos to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images
  and videos, this blog could definitely be one of the most beneficial in its niche.
  Fantastic blog!

 221. I have learn a few excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot effort you put to make any such great informative site.

 222. First of all I want to say fantastic blog! I had a quick
  question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted
  simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Thanks!

 223. Spot on with this write-up, I absolutely feel this amazing site needs a great deal more attention. I’ll
  probably be returning to see more, thanks for the info!

 224. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well
  as the content!

 225. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 226. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find
  a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as
  yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 227. My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s
  to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers
  to write content to suit your needs? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a number of the subjects you
  write concerning here. Again, awesome web site!

 228. Unquestionably consider that which you stated. Your favorite
  reason seemed to be on the internet the easiest
  thing to understand of. I say to you, I certainly get irked
  whilst other folks consider issues that they plainly do not understand about.
  You controlled to hit the nail upon the top as neatly as defined out the whole
  thing with no need side effect , other people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 229. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog
  and look forward to new posts.

 230. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging
  for? you make blogging look easy. The overall look
  of your site is magnificent, let alone the content!

 231. Generally I do not read article on blogs, however I
  wish to say that this write-up very forced me to take
  a look at and do it! Your writing style has been amazed
  me. Thanks, very great article.

 232. Wonderful work! This is the kind of information that should be shared across the net.
  Disgrace on Google for not positioning this put up upper! Come on over and discuss
  with my web site . Thanks =)

 233. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable information to work
  on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 234. Hey this is kind of of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to
  get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 235. Excellent article. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You’ve performed a fantastic job. I’ll definitely digg it and in my opinion recommend to
  my friends. I am sure they will be benefited from this web
  site.

 236. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and
  will share this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 237. My brother suggested I might like this website. He was once totally right.
  This publish actually made my day. You can not imagine simply how
  a lot time I had spent for this information! Thanks!

 238. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be
  a lot more useful than ever before.

 239. My brother recommended I would possibly like this blog.

  He used to be totally right. This post truly made my day.
  You can not believe just how a lot time I had spent for this info!
  Thanks!

 240. We stumbled over here different web address and thought I may as well check things out.

  I like what I see so now i am following you. Look forward to exploring your web page for a second time.

 241. Hi there everybody, here every one is sharing such experience,
  therefore it’s pleasant to read this web site, and I used
  to pay a visit this webpage daily.

 242. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to
  see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad
  is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely
  off topic but I had to share it with someone!

 243. Hi there mates, how is the whole thing, and what you wish for
  to say about this paragraph, in my view its really
  amazing designed for me.

 244. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. Our pinoy1tv me update you with the best video service purposefully to the Overseas Filipino Workers. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

Leave a Reply

Your email address will not be published.