Home Greek News Ερχονται 6 μέτρα – «φωτιά» σε 15μέρες – Ο λογαριασμός είναι βαρύς

Ερχονται 6 μέτρα – «φωτιά» σε 15μέρες – Ο λογαριασμός είναι βαρύς

by _
0 comment 160 views

Screen Shot 2016-05-10 at 6.19.13 AM.png

Αλλο ένα κολασμένο 15ήμερο περιμένει την κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά είναι πάρα πολύ ισχυρές οι ελπίδες πως με το τέλος του θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ.

Ως τις 24 Μαϊου που θα γίνει το Eurogroup, στο οποίο θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το χρέος, αλλά και για την εκταμίευση η κυβέρνηση οφείλει να κάνει έξι σημαντικά βήματα και να νομοθετήσει μέτρα τα οποία θα συμπληρώσουν το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, ώστε να εκταμιευθεί η δόση που θα επιτρέψει να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις και να εξοφληθεί ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και να πάρει μία βαθιά ανάσα ρευστότητας η αγορά.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ, στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία των καυσίμων, της μπύρας, του ίντερνετ και της συνδρομητικής τηλεόρασης μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για μέτρα, όπως ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης, που ανοίγει ένα μόνιμο παράθυρο για μελλοντικές περικοπές μισθών και συντάξεων, όταν οι προϋπολογισμοί θα κινούνται εκτός στόχων.

Αναλυτικά τα έξι πολύ σημαντικά μέτρα είναι:

  1. Ο δημοσιονομικός ¨κόφτης¨ ο οποίος θα τίθεται σε λειτουργία κάθε Απρίλιο όταν με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επικυρώνει η EUROSTAT, θα παρουσιάζεται εκτροπή από την επίτευξη του ετήσιου στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τοι χτεσινό Eurogroup τάχθηκε με την ελληνική θέση για θέσπιση μηχανισμού και όχι ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων. Αυτό έγινε ύστερα από την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά ενός καταλόγου με τομείς του Δημοσίου από τους οποίους θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή των δαπανών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα κόβονται, αφού είναι δυνατό οι περικοπές να γίνουν σε άλλους τομείς.
  2. Θα ψηφιστεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
  3. Στο γενικότερο πακέτο θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση του Eurogroup.
  4. Στο πακέτο των έμμεσων φόρων, το οποίο υπολογίζεται να αποφέρει 1,8 δισ. ευρώ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου θα περιλαμβάνονται όλα τα συμφωνημένα μέτρα για αύξηση φόρων ή επιβολή νέων όπως στα τσιγάρα, τις μπίρες, Internet, συνδρομητική τηλεόραση, καύσιμα, αυτοκίνητα, ενώ θα γίνουν και αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να εισπραχθούν τα ίδια έσοδα. Οι αλλαγές στους συντελεστές κρίνονται αναγκαίες ύστερα από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας.

5.Αλλο ένα σημαντικό νομοθέτημα θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια. Θα προστατεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες μόνο τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία της οποία η αντικειμενική αξία είναι ως 140.000 ευρώ και αυτό μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017. Από το 2018 όλα θα είναι ελεύθερα.

6.Τη μεταφορά «πακέτου» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει τη διοικούσα του επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου και να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://www.pronews.gr/portal/20160510/ελληνικη-οικονομια/ερχονται-6-μέτρα-«φωτιά»-σε-15μέρες-ο-λογαριασμός-είναι-βαρύς

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr