Home Greek News Οργιάζουν οι φήμες για κλειστές τράπεζες

Οργιάζουν οι φήμες για κλειστές τράπεζες

by _
0 comment 101 views

Screen Shot 2016-05-06 at 6.31.21 PM.png

-απο τα Κατοχικά Νέα | 10:39 – 05/05/2016

Οργιάζουν οι φήμες για κλειστές τράπεζες

Οργιάζουν οι φήμες από διάφορες πηγές εντός και εκτός Ελλάδας ότι η ΕΚΤ διακόπτει την ροή χρηματοδότησης μέσω του μηχανiσμού του ELA με συνέπεια οι ελληνικές τράεπζες να παραμείνουν κλειστές κατ΄αλλους από την Δευτέρα το πρωί και άλλους από την Τρίτη αφού δεν θα διαθέτουν ρευστό λόγω των
αθρόων αναλήψεων καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά και αν παραμείνουν ανοιχτές οι τράπεζες είναι βέβαιο,συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι αναγκαστικά θα επιβληθεί capital control και θα ισχύει περιορισμός στο ύψος των ποσών που θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις οι καταθέτες, γύρω στα 300 ευρώ.

Δυστυχώς μπροστά σε αυτό τον Αρμαγεδώνα των έγκυρων ή μη πληροφοριών, η κατάσταση και η αγωνία επιτείνονται εξ αιτίας της σιωπής της κυβέρνησης που μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ούτε μία φράση επιβεβαίωσης ή διάψευσης των φημών.Αξίζει να επισημανθεί ότι αν κλείσουν οι τράπεζες θα διακοπούν οι πληρωμές οφειλών προς το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ αλλά και προς ιδιώτες. Ολα αυτά δεν είναι βέβαιο εάν η κυβέρνηση τα έχει προβλέψει και εκτιμήσει τις συνέπειες τους…

Τι λένε τα ΜΜΕ

Η ΕΚΤ αναμένεται να διακόψει την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά τη συνεδριασή της αργότερα μέσα στην ημέρα, μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Ελλάδα πιθανώς να υποχρεωθεί σε κλείσιμο των τραπεζών της τη Δευτέρα, εκτιμά το BBC, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο εν αναμονή της εισαγωγής περιορισμού κεφαλαίων στις τραπεζικές συναλλαγές. (capital controls)
Το BBC υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της υπερχρεωμένης, όπως τη χαρακτηρίζει, Ελλάδας λήγει την Τρίτη ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει.

«Εκτός αν ως από θαύμα οι Ελληνες καταθέτες αποφασίσουν να σταματήσουν να κάνουν αναλήψεις, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με σοβαρά προβλήματα από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς εξαρτώνται από τον ELA που εγκρίνεται από την ΕΚΤ αλλά παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να παρέχουν ρευστό στους πελάτες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης.
«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανακοινώσει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων», ανέφερε μία πηγή στο BBC.

Η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον τερματισμό του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας πηγάζει από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να μην βγει η Ελλάδα από πρόγραμμα την Τρίτη και επίσης να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την ίδια ημέρα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Οπότε, με την Ελλάδα εκτός επίσημου προγράμματος διάσωσης, θεωρείται αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ήταν αμφίβολη η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους και κατά συνέπεια των ελληνικών τραπεζών.

Οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους από την Δευτέρα, αν η ΤτΕ το εισηγηθεί αν το κρίνει αναγκαίο, παρ’ όλα αυτά θα υπάρξει ετοιμότητα για λήψη περιοριστικών μέτρων στα όρια κίνησης κεφαλαίων άμεσα ενόψει του δημοψηφίσματος, είτε σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά του.
Για το Χρηματιστήριο δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σχετικά με το τι θα πράξει, ωστόσο, το γεγονός ότι όλες οι εκκαθαρρίσεις γίνονται μέσω τραπεζών, καθιστά αδύνατο το άνοιγμά του.
Οπως αναφέρουν οι FT «μια τραπεζική αργία θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να σωθούν οι τράπεζες από κατάρρευση κατά την διάρκεια μιας περιόδου έντονης πίεσης. Το ερώτημα είναι: τι πρέπει να γίνει για να ξανανοίξουν».

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να κλείσει τις τράπεζες η ΕΚΤ, ως ρυθμιστής, μπορεί να συστήσει να κλείσουν όλα τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών εκτός Ελλάδος ώστε να διατηρήσουν το ρευστό.

 

Πηγἠ: http://katohika.gr/ellada/orgiazoun-oi-fimes-gia-kleistes-trapezes/

Πηγές: Skai, iefimerida, capital

Διαβάστε επίσης:

Μπορούν να μας πάρουν τα λεφτά ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ! (ΒΙΝΤΕΟ)

https://greeknewsondemand.com/2016/04/26/μπορούν-να-μας-πάρουν-τα-λεφτά-ουτωσ-ή-2/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr