Home Δεν υπάρχει καμιά αργία την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς

Δεν υπάρχει καμιά αργία την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς

by John Kountouris
0 comment 110 views

Δεν υπάρχει καμιά αργία την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς

– Γράφει ο Sebaidin Kara-chotza

Screen Shot 2016-01-25 at 12.34.47 PM.png
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποκριές έχει πλέον ξεκινήσει και ήδη πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων στην Ξάνθη κατά την περίοδο του καρναβαλιού μιας και όπως λέγεται τα τελευταία χρόνια, η πόλη με τα χίλια χρώματα διοργανώνει το δεύτερο καλύτερο καρναβάλι στη χώρα αφού το πρώτο είναι αυτό της Πάτρας.
Εγώ δε θα σταθώ ούτε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φετινού καρναβαλιού στην Ξάνθη ούτε στο αν αυτό είναι το καλύτερο ή όχι αλλά θα αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα που πέρυσι είχε προκαλέσει αρκετές κόντρες στην πόλη μας.
Είναι αλήθεια πως εδώ και πολλά χρόνια την τελευταία Παρασκευή πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση όλα τα σχολεία του νομού παραμένουν κλειστά και ομολογώ πως ακόμα δεν έχω καταλάβει το λόγο. Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάποια επίσημη αργία αφού τα σχολεία σε όλη την υπόλοιπη χώρα λειτουργούν κανονικά τη συγκεκριμένη μέρα. Για ποιο λόγο λοιπόν Περιφερειάρχης και Δήμαρχος αποφασίζουν να κλείσουν τα σχολεία της Ξάνθης;

12633055_10205626137598235_1999606325_o.jpg

Η επίσημη δικαιολογία είναι πως τα παιδιά, δηλαδή οι μαθητές θα πρέπει να έχουν χρόνο ώστε να προετοιμαστούν για την καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής παρόλο που δε συμμετέχουν όλα σ’ αυτήν. Να προετοιμαστούν για ποιο πράγμα; Τι ακριβώς κάνουν δηλαδή στη συγκεκριμένη παρέλαση; Χορεύουν και κουνιούνται όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι στους ρυθμούς της μουσικής που ακούγεται από τα ηχεία που έχει τοποθετήσει ο Δήμος κατά μήκος του δρόμου στον οποίο γίνεται η παρέλαση. Άρα μας λένε με λίγα λόγια πως τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για να μπορούν να κουνιούνται και να χορεύουν. Μάλιστα, είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος αυτός ώστε να κλείνουν για μια μέρα τα σχολεία.
Ας υποθέσουμε όμως πως οι χριστιανοί μαθητές πρέπει κατά κάποιο τρόπο να προετοιμαστούν για την καρναβαλική παρέλαση, τα μειονοτικά σχολεία όμως για ποιο λόγο κλείνουν; Δε γνωρίζουν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος πως οι μουσουλμάνοι δε γιορτάζουν το καρναβάλι; Γιατί λοιπόν τα μειονοτικά σχολεία δε λειτουργούν κανονικά εκείνη τη μέρα; Γιατί οι μειονοτικοί δάσκαλοι, εκείνοι δηλαδή που διδάσκουν την τουρκική γλώσσα δεν είναι στη θέση τους;
Καταρχήν από πού κι ως πού Περιφερειάρχης και Δήμαρχος αποφασίζουν αν θα κλείσουν τα σχολεία ή όχι; Αν δεν κάνω λάθος αυτή είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Ένας Περιφερειάρχης μπορεί να κλείσει τα σχολεία μόνο όταν υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας όπως για παράδειγμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χιόνια, παγετός, δυνατός αέρας κλπ.
Την απαράδεκτη αυτή ανεπίσημη αργία της αποκριάς θα μπορούσα να τη δεχτώ μόνο αν τη μέρα εκείνη δεν πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που είναι κλειστά μιας και δε δουλεύουν ή αν υπάρξει επίσημη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλιώς μιλάμε για μια απόφαση αν όχι παράνομη τουλάχιστον απαράδεκτη και προκλητική. Γιατί δηλαδή την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι της Ξάνθης να εργάζονται κανονικά και για τους εκπαιδευτικο0ύς να είναι αργία; Γιατί στα σχολεία της υπόλοιπης χώρας οι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους κι αυτοί της Ξάνθης να κάνουν βόλτα σε Θεσσαλονίκη και Βουλγαρία; Μόνο η Ξάνθη έχει καρναβάλι σε αυτή τη χώρα κύριε Δήμαρχε;
Εγώ τουλάχιστον ως γονέας δυο παιδιών που φοιτούν σε σχολεία της Ξάνθης απαιτώ τη μέρα εκείνη τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά, την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς δεν υπάρχει καμιά επίσημη αργία κι αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από μένα όλοι οι αρμόδιοι αυτού του τόπου.

-Σ. Καραχότζα
[email protected]

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr