Home Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ISIS – ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ISIS – ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

by John Kountouris
0 comment 245 views

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ISIS – ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  • του Ιωάν. Κουντούρη απο Λος Άντζελες | JohnKountouris.com | 7 Δεκ. 2015

 

12189863_462775160595211_5980900709270611112_n
Νομίζω πως οι ακόλουθες πληροφορίες για όλες τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εν σχέσει με την ΙΣΙΣ (ISIS), δεν θα μας ξενίζουν. Αλλά αφού «εκτοξεύονται» τελευταίως πολλοί ισχυρισμοί προς την κατεύθυνσιν του «καημένου» του Ερντογάν απο την Τουρκίαν για συμμετοχήν, απο πλευράς της κυβερνήσεώς του, εις τις θηριωδίες της ΙΣΙΣ καθώς και τις παράνομες πωλήσεις συριακού πετρελαίου, εθεώρησα αναγκαίον να ρίξουμε μια ματιά σε όλα όσα έχουν αναφέρει τα…διεθηνή ΜΜΕ για όλα αυτά για να αποκτήσουμε μιαν…σφαιρικήν άποψιν για του λόγου το αληθές.

Η ακόλουθη έκθεσις [1] είναι του κ. David L. Phillips, διευθυντού του Προγράμματος για την οικοδόμησιν της ειρήνης και δικαιωμάτων στο Ινστιτούτον του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τη Μελέτην των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπηρέτησε ως Ανώτερος Σύμβουλος και είναι και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η μετάφρασις και επιμέλεια δικές μου είναι. Η εργασία αυτή είναι γεμάτη αναφορές απο…ΤΟΥΡΚΙΚΆ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. Άρα….κρατηθείτε γερά!

~

Ερευνητική εργασία: Λίστα ISIS-Τουρκίας
Πανεπιστήμιο Κολούμπια

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΙΟΡΚΗΣ

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • του David L. Phillips

Εισαγωγή

Συνεργάζεται η Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS); Καταγγελίες κυμαίνονται από τη στρατιωτική συνεργασία και μεταφορές όπλων έως υλικοτεχνική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έκανε τα στραβά μάτια για λογαριασμό των επιθέσεων της ISIS εναντίον Αΐν αλ-Αράμπ (Kobani).

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αρνήθηκαν σθεναρά την οποιαδήποτε συνενοχήν εν σχέσει με την ISIS. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Συμβούλιον Εξωτερικών Σχέσεων στις 22, Σεπτεμβρίου 2014. Αυτός επέκρινε με τον εξής τρόπο λέγοντας τα ακόλουθα: «εκστρατείες λάσπης [και] προσπαθεί να διαστρεβλώσει την κοινή αντίληψη για εμάς.» Ερντογάν επέκρινε, «Μια συστηματική επίθεση στην διεθνή φήμη της Τουρκίας», καταγγέλλοντας ότι «η Τουρκία έχει υποβληθεί σε πολύ άδικες και κακόβουλες ειδήσεις από οργανισμούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης.» Ο Ερντογάν έθεσε ευθέως: «Το αίτημά μου από τους φίλους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να κάνετε την αξιολόγησή σας σχετικά με την Τουρκία στηρίζοντας τις πληροφορίες σας βάσει αντικειμενικών πηγών.»

Το Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και τα Δικαιώματα όρισε μια ομάδα ερευνητών εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Τουρκίας για να εξετάσει τα τουρκικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας την αξιοπιστία των ισχυρισμών. Η παρούσα έκθεσις βασίζεται σε μια ποικιλία από διεθνείς πηγές όπως οι New York Times, The Washington Post, The Guardian, Daily Mail, BBC, Sky News, καθώς και τουρκικές πηγές ὀπως τα CNN Turk, Hurriyet Daily News, Taraf, Cumhuriyet, και Radikal, μεταξύ άλλων.

Οι Καταγγελίες

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμὀ στην ISIS

• Ένας διοικητής ISIS είπε στην εφημερίδα The Washington Post στις 12 Αυγούστου του 2014: «Οι περισσότεροι από τους μαχητές που ενώθηκαν μαζί μας στην αρχή του πολέμου ήρθαν μέσω της Τουρκίας, όπως ο εξοπλισμός και οι προμήθειές μας.»
• Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kiliçdaroglu), αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), παρήγαγε μια δήλωση από το Γραφείον της Άδανα του Εισαγγελέως, στις 14, Οκτωβρίου, 2014 υποστηρίζοντας ότι παρείχε όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες η Τουρκία. Επίσης παρήγαγε τα πρακτικά συνεντεύξεων απο οδηγούς φορτηγών οι οποίοι είχαν παραδώσει όπλα στις ομάδες αυτές. Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν για την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Τουρκομάνους τα φορτηγά, αλλά καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν τους παραδόθηκε είπαν οι Τουρκομάνοι.
• Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, τρία φορτηγά είχαν σταματηθεί στα Άδανα για επιθεώρηση στις 19, Ιαν. του 2014. Τα φορτηγά ήταν φορτωμένα με όπλα στο Αεροδρόμιο Esenboga στην Άγκυρα. Οι οδηγοί είχαν οδηγήσει τα φορτηγά μέχρι τα σύνορα, όπου υποτίθετο ότι έπρεπε να αναλάβει απο’ κει και πέρα ένας πράκτορας MIT και να οδηγήσει τα φορτηγά στη Συρία για να παραδώσει τα υλικά στην ISIS και σε κάποιες ομάδες στη Συρία. Αυτό συνέβη πολλές φορές. Όταν τα φορτηγά είχαν σταματηθεί, προσπάθησαν οι παράγοντες της MIT να εμποδίσουν τους επιθεωρητές απο το να αναζήσουν μέσα στα κιβώτια. Οι επιθεωρητές βρήκαν ρουκέτες, όπλα, και πυρομαχικά.
• Η εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι ο Fuat Avni, ένας διαπρεπής χρήστης του Twitter που ανέφερε κάποια έρευνα διαφθοράς της 17ης Δεκεμβρίου, ότι ηχητικά ντοκουμέντα επιβεβαιώνουν ότι παρείχε η Τουρκία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς τις τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στις 12 Οκτωβρίου, 2014. Στις κασέτες, ο Ερντογάν πίεζε τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να πάνε σε πόλεμο με τη Συρία. Ο Ερντογάν ζήτησε απο τον Hakan Fidan, τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), να του βρεί κάποια δικαιολογία για να επιτεθεί στη Συρία.
• Ο Hakan Fidan δήλωσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Γιασάρ Guler, έναν ανώτερος υπάλληλος της άμυνας, και τον Feridun Sinirlioglu, έναν ανώτερον υπάλληλον ξένων υποθέσεων ότι: «Αν χρειαστεί, θα στείλω 4 άνδρες στη Συρία. Θα διαμορφώσω έναν λόγο με τον οποίο να κατέλθουμε σε πόλεμο στο να εκτοξεύσω 8 ρουκέτες στην Τουρκία· Θα τους βάλω να επιτεθούν στον Τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ.»
• Έγγραφα εμφανίστηκαν στις 19 Σεπτέμβρη του 2014 καταδείχνοντας ότι χρηματοδότησε τη μεταφορά όπλων προς ISIS, μέσω της Τουρκίας, ο Σαουδάραβς Εμίρης Bender bin Sultan. Μια πτήσις που είχε αποχωρήσει απο τη Γερμανία άφησε όπλα στο αεροδρόμιο Ετιμέσγκουτ στην Τουρκία, τα οποία χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρία δοχεία, δύο εκ των οποίων δόθηκαν στην ΙΣΙΣ και ένα στη Γάζα.

Η Τουρκία παρείχε μεταφορική και υλικοτεχνική βοήθεια για τους αγωνιστάς της ISIS

• Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal στις 13 Ιουνίου, του 2014, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ υπέγραψε πρωτοβουλία: «Σύμφωνα με τις περιφερειακές μας κατακτήσεις, θα βοηθήσουμε τους μαχητές τη al-Nusra εναντίον του κλάδου της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, το PYD, εντός των συνόρων μας … η Hatay είναι μια στρατηγική θέση για τους μουτζαχεντίν που διέρχονται μέσα από τα σύνορά μας καθ᾽οδόν στη Συρία. Η υλικοτεχνική υποστήριξη για ισλαμικές ομάδες θα αυξηθεί, και η κατάρτισή τους, νοσοκομειακή περίθαλψη, και η ασφαλής διέλευση τους θα λαμβάνει χώρα κυρίως στο Χατάι … το MIT και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα συντονίζουν την τοποθέτηση των αγωνιστών στα δημόσια καταλύματα.»
• Η γνωστή Daily Mail ανέφερε στις 25 Αυγούστου 2014, ότι πολλοί ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στην ISIS στη Συρία και το Ιράκ μετά από ταξίδι μέσω της Τουρκίας, αλλά δεν προσπάθησε να τους σταματήσει η Τουρκία. Αυτό το άρθρο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίον ξένοι μαχητές, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετέβησαν στη Συρία και το Ιράκ μέσω των τουρκικών συνόρων. Έχουν αποκαλέσει τα σύνορα αυτά “Η Πύλη προς το Τζιχάντ.” Οι Τούρκοι στρατιώτες είτε κάνουν τα στραβά μάτια και τους αφήνουν να περάσουν, ή τους πληρώνουν τους συνοριοφύλακες οι τζιχαντιστές για τόσο λίγα ποσά όπως $10 ανα άτομο για να διευκολυνθεί η διέλευση τους.
• Το Sky News της Βρετανίας έλαβε έγγραφα που δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επικυρώσει διαβατήρια των ξένων μαχητών που επιδιώκουν να διασχίσουν τα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία για να ενταχθούν στην ISIS.
• Το BBC διεξήγαγε συνέντευξη σε χωρικούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ταξιδεύουν τη νύχτα τα λεωφορεία, που μεταφέρουν τζιχαντιστές για να καταπολεμήσουν τις κουρδικές δυνάμεις μεσ᾽στη Συρία και το Ιράκ, όχι τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας.
• Ένας ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στις 9 Οκτωβρίου 2014, ότι περνάνε δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα στην ISIS οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Η Τουρκία παρείχε εκπαίδευση σε Αγωνιστές της ISIS

• Το CNN Turk ανέφερε στις 29 Ιουλίου 2014, ότι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, υπάρχουν μέρη που έχουν γίνει σημεία συνάντησης των τρομοκρατών, όπως η Duzce και η Ανταπαζάρι.Υπάρχουν θρησκευτικά τάγματα όπου εκπαιδεύονται οι μαχητές της ISIS. Μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προπαγάνδας υπερ της ISIS takvahaber.net. Σύμφωνα με το CNN Turk, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να σταματήσουν τις εξελίξεις αυτές.
• Οι Τούρκοι που ενώθηκαν με μια θυγατρική της ISIS είχαν καταγραφεί με βίντεο σε δημόσια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έλαβε χώρα στις 28 του Ιούλη του 2014.
• Υπάρχει βίντεο που δείχνει μια θυγατρική της ISIS να εκτελεί μια συγκέντρωση για προσευχή στην Omerli, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Σε απάντηση στο βίντεο, o Αντιπρόεδρος του CHP, βουλευτής Τανρικούλου (Tanrikulu) υπέβαλε κοινοβουλευτικές επερωτήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Efkan Αλά (Efkan Ala), όπως, «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει στρατόπεδο ή στρατόπεδα που έχουν κατανεμηθεί σε μια θυγατρική της ΙΣΙΣ στην Κωνσταντινούπολη; Τι είναι αυτή η θυγατρική; Απο ποιούς αποτελείται αυτή; Αληθεύουν οι φήμες ότι η ίδια περιοχή που είχε διατεθεί στο στρατόπεδο χρησιμοποιείται επίσης για στρατιωτικές ασκήσεις;;;»
• Στις 14 του Οκτώβρη 2014, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε την κυβέρνηση του AKP να μην παρέχουν χρήματα και κατάρτιση σε τρομοκρατικές ομάδες. Είπε, «Δεν είναι σωστό να εκπεδεύονται ένοπλες ομάδες ένοπλες ομάδες στο τουρκικό έδαφος. Εσείς φέρνετε ξένους μαχητές στην Τουρκία, βάζετε λεφτά στις τσέπες τους, όπλα στα χέρια τους, και τους ζητάτε να σκοτώνουν μουσουλμάνους στη Συρία. Τους είπαμε να σταματήσουν να βοηθάνε την ISIS. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μας ζήτησε αποδείξεις για αυτό. Ο καθένας ξέρει ότι βοηθάνε την ISIS αυτοί.»
• Σύμφωνα με τις Ιορδανικές μυστικές πληροφορίες, η Τουρκία εκπαίδευε μαχητές της ISIS για ειδικές αποστολές.

Η Τουρκία προσφέρει ιατρική περίθαλψη για τους Αγωνιστές της ISIS

• Ένας διοικητής της ISIS είπε στην εφημερίδα Washington Post στις 12 Αυγούστου του 2014, «Συνηθίζαμε να έχουμε κάποιους μαχητές – ακόμα και μέλη υψηλού επιπέδου του Ισλαμικού Κράτους – να νοσηλεύονται στα τουρκικά νοσοκομεία.»
• H εφημερίδα Taraf ανέφερε στις 12 Οκτωβρίου, 2014, ότι ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Fırat, ένας από τους ιδρυτές του ΑΚΡ, είπε ότι υποστήριζε η Τουρκία τρομοκρατικές ομάδες και εξακολουθεί να τους υποστηρίζει και να τους νοσηλεύει κανονικά σε νοσοκομεία. «Προκειμένου να αποδυναμωθούν οι εξελίξεις στην Rojova (Κουρδιστάν της Συρίας), η κυβέρνηση έδιδε παραχωρήσεις και όπλα σε ακραίες θρησκευτικές ομάδες … βοηθούσε τους τραυματίες η ίδια. Ο Υπουργός Υγείας είπε κάτι, όπως, “ανθρώπινη υποχρέωσις είναι να παρέχεται φροντίς εις τους τραυματίες της ISIS”.»
• Σύμφωνα με την Taraf, o Αχμέτ Ελ H (Ahmet El H), ένας από τους κορυφαίους διοικητές της ISIS και το δεξί χέρι του Αλ Μπαγκντάντι, νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο στη Σανλιούρφα, της Τουρκίας, μαζί με άλλους αγωνιστές της ISIS. Το τουρκικό κράτος κατέβαλε χρηματοοικονομικό ποσόν για την αποθεραπείαν τους. Σύμφωνα με πηγές της Taraf, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη την νοτιοανατολική Τουρκία οι αγωνιστές της ISIS. Όλο και περισσότεροι μαχητές έρχονται στο να νοσηλευθούν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών τον Αύγουστο (του 2014).

Η Τουρκία υποστηρίζει οικονομικά την ISIS μέσω αγορών πετρελαίου

Στις 13 του Σεπτέμβρη, 2014, οι New York Times ανέφεραν προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να πιέσει την Τουρκία για την πάταξη των εκτενών δικτύων πωλήσεων για το πετρέλαιο της ISIS. Ο Τζέιμς Φίλιπς, οποίος είναι ανώτερος υπότροφος στο Ίδρυμα Heritage, υποστηρίζει ότι δεν έχει πλήρως λάβει μέτρα η Τουρκία κατα των δικτύων πωλήσεων της ISIS, διότι εποφελείται από τη χαμηλότερη τιμή για το πετρέλαιο, και ότι θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη και οι Τούρκοι και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι επωφελούνται από το εμπόριο αυτό.
Ο Fehim Taştekin έγραψε στην εφημερίδα Radikal στις 13 του Σεπτεμβρίου του 2014 σχετικά με τους παράνομους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου από τη Συρία σε κοντινές πόλεις στα σύνορα της Τουρκίας. Το πετρέλαιο πωλείται για μόλις 1,25 λίρες ανά λίτρο. Ο Taştekin έδειξε ότι πολλούς από αυτούς τους παράνομους αγωγούς διαλύθηκαν μετά απο μια τριετή λειτουργία, αφού το άρθρο του δημοσιεύθηκε.
Σύμφωνα με την Diken και το OdaTV, ο κ. David Cohen, ένας υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, λέει ότι υπάρχουν τουρκικά πρόσωπα που ενεργούν ως μεσάζοντες για να πουλιέται το πετρέλαιο της ISIS μέσω Τουρκίας.
Στις 14 Οκτωβρίου, το 2014, ένας Γερμανός βουλευτής από το Κόμμα των Πρασίνων κατηγόρησε την Τουρκία να επιτρέπει τη μεταφορά όπλων προς την ISIS στο έδαφός της, καθώς και την πώληση του πετρελαίου.
Screen Shot 2015-12-02 at 8.43.31 PM.pngΗ Τουρκία βοηθά στην πρόσληψη της ISIS

• Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ισχυρίστηκε στις 14 του Οκτώβρη του 2014 ότι χρησιμοποιούνται τα γραφεία της ISIS στην Κωνσταντινούπολη και στην Gaziantep για την πρόσληψη μαχητών. Ο μουφτής του Ικονίου, στις 10 Οκτωβρίου, 2014, δήλωσε ότι εντάχθηκαν 100 άτομα από την πόλη Κόνια στην ISIS 4 ημέρες πριν.
• Το OdaTV αναφέρει ότι χρησιμεύει η Takva Haber ως μια διέξοδο για την προπαγάνδα της ISIS για να προσλαμβάνονται τουρκόφωνα άτομα στην Τουρκία και τη Γερμανία. Η διεύθυνση URL στην οποία είναι εγγεγραμμένη η ιστοσελίδα προπαγάνδας αυτή αντιστοιχεί στη διεύθυνση του σχολείου που ονομάζεται Irfan Koleji, η οποία ιδρύθηκε από Ilim Yayma Vakfi, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου, μεταξύ άλλων. Έτσι ισχυρίστηκε ότι η ιστοσελίδα προπαγάνδας λειτουργείται από το σχολείο του Ιδρύματος που ιδρύθηκε από τα μέλη του ΑΚΡ.
• Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σουάτ Κίλιτς, ένα μέλος του ΑΚΡ, επισκέφθηκε τους τζιχαντιστές Salafi (Σαλάφι) που είναι υποστηρικτές της ISIS στη Γερμανία. Η ομάδα είναι γνωστή για την προσέγγισή τους προς εν δυνάμει υποστηρικτές μέσω των δωρεάν διανομών του Κορανιού και της συγκέντρωσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επιθέσεων αυτοκτονίας στη Συρία και το Ιράκ μέσω εράνων.
• To OdaTV κυκλοφόρησε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τους μαχητές της ISIS να επιβαίνουν σε ένα λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται στο πλευρό της ISIS

• Στις 7 Οκτώβρη του 2014, η IBDA-C, μια μαχητική ισλαμική οργάνωση στην Τουρκία, ανέλαβε να στηρίξει την ISIS. Ένας Τούρκος φίλος ο οποίος είναι διοικητής στο ISIS υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται σε όλα αυτά» η Τοθρκία και ότι «10.000 μέλη της ISIS θα έρθουν στην Τουρκία.»Ένα μέλος της Huda-Par στη συνεδρίαση ισχυρίζεται ότι επικρίνουν οι αξιοματούχοι την ISIS, αλλά στην πραγματικότητα πρόσκεινται με την ομάδα (η Huda-Par, «Το Κόμμα του Ελεύθερου Αγώνος», είναι κουρδικό φονταμενταλιστικό πολιτικό κόμμα Σουνιτών). Ένα μέλος της BBP ισχυρίζεται ότι αξιματούχοι του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) κοντεύουν να ενστερνιστούν κι αυτοί την ISIS. Στη συνάντηση αυτή, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι μαχητές της ISIS έρχονται συχνά στην Τουρκία για να ξεκουραστούν, σαν να τελούν εν αδεία από κάποια στρατιωτική θητεία. Ισχυρίζονται ότι θα βιώσει η Τουρκία μια ισλαμική επανάσταση, και ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ένα τζιχάντ οι Τούρκοι.
• O Seymour Hersh διατείνεται στo London Review of Books, πως διεξήγαγε επιθέσεις σαρίν η ISIS στη Συρία, και ότι είχε ενημερωθεί για αυτό η Τουρκία.
• Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, o Demir Celik, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (HDP), ισχυρίστηκε ότι πολεμούν στο πλευρό της ISIS οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις.

Η Τουρκία βοήθησε την ISIS στην μάχη για Αΐν αλ-Αράμπ (ή «Kobani»)

• Ο Ανουάρ Μοσλέμ (Anwar Moslem), Δήμαρχος Αΐν αλ-Αράμπ, δήλωσε στις 19 Σεπτεμβρίου, 2014: «Βάσει των πληροφοριών που πήραμε δύο ημέρες πριν από το ξέσπασμα του τωρινού πολέμου, τρένα γεμάτα απο δυνάμεις και πυρομαχικά, τα οποία περνούσαν βόρεια της Kobane, έκαναν στάσεις διάρκειας περίπου μιας ώρας η καθεμία κατα μέσον όρον σε αυτά τα χωριά: Salib Qaran, Gire Sor, Moshrefat Ezzo.Υπάρχουν ενδείξεις, μάρτυρες και βίντεο σχετικά με αυτό. Γιατί η ISIS είναι ισχυρή μόνο στην ανατολική Kobani; Γιατί δεν είναι ισχυρή, είτε νοτίως ή δυτικώς αυτής;;» Στο δεύτερο άρθρο στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, μια αντιπροσωπεία CHP επισκέφθηκε την Αΐν αλ-Αράμπ (Kobani), όπου ισχυρίστηκαν οι ντόπιοι ότι τα πάντα, από τα ρούχα που φορούν οι μαχητές της ΙΣΙΣ μέχρι τα όπλα τους, προέρχονται από την Τουρκία.
• Ένα βίντεο που είχε κυκλοφόρησε από την Nuhaber, δείχνει τουρκικές στρατιωτικές συνοδείες, που μετέφεραν πυρομαχικά και δεξαμενές, να κινούνται ελεύθερα υπό τις σημαίες της ISIS στην περιοχή Cerablus και στη διέλευση των συνόρων της πόλεως της Karkamis (25 Σεπτέμβρη, 2014).Υπάρχουν ακόμη αναγραφές στην τουρκική γλώσσα στο εξωτερικό των φορτηγών.
• Ο Σαλίχ Mοσλέμ (Salih Muslim), ο επικεφαλής της PYD, υποστήριξε ότι πέρασαν 120 μαχητές στη Συρία από την Τουρκία από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 24, 2014.
• Σύμφωνα με άρθρο γνώμης γραμμένο από έναν διοικητή της YPG στην εφημερίδα The New York Times, στις 29 του Οκτώβρη του 2014, η Τουρκία επιτρέπει στην αγωνιστές της ISIS και τον εξοπλισμό τους να περνούν ελεύθερα τα σύνορά τους.
• H Diken ανέφερε ότι «η ISIS μαχητές διέσχισαν τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία, πάνω από τις τουρκικές γραμμές του τρένου, που οριοθετούν τα σύνορα, σε πλήρη θέα των Τούρκων στρατιωτών. Είχαν συναντήσει εκεί τους μαχητές της PYD και σταμάτησαν την πορεία τους.»
• Ένας κούρδος διοικητής στην Αΐν αλ-Αράμπ ισχυρίζεται ότι έχουν τουρκικές βούλες εισόδου στα διαβατήριά τους οι μαχητές της ISIS.
• Οι Κούρδοι που προσπαθούν να συμμετάσχουν στην μάχη για την Αΐν αλ-Αράμπ διώχνονται από την τουρκική αστυνομία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
• Το OdaTV κυκλοφόρησε μια φωτογραφία ενός Τούρκου στρατιώτη να κάνει φίλους τους μαχητές της ISIS.

Η Τουρκία και η ISIS έχουν τις ίδιες κοσμοθεωρίες

• Το μεγάλο κανάλι RT (Russia Today) ανέφερε σχετικά με τις παρατηρήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν που περιέγραψς λεπτομερώς την υποστήριξη της Τουρκίας για την ΙΣΙΣ.
• O Cengiz Candar, ένας αξιοσέβαστος Τούρκος δημοσιογράφος, υποστήριξε πως βοήθησε η MIT το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας στο να τους κάνει τη «μαία», καθώς και άλλες ομάδες του Τζιχάντ.
• Ένα μέλος του συμβουλίου του ΑΚΡ ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook: «Ευτυχώς που υπάρχει η ISIS …είθε να μην ξεμείνετε ποτέ από πυρομαχικά … »
• Ένας Τούρκος επόπτης του Ίδρυματς Κοινωνικής Ασφάλειας χρησιμοποιεί το λογότυπο της ISIS στις εσωτερικές αλληλογραφίες του.
• Ο Μπιλάλ Ερντογάν και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντιούνται τακτικά με τους υποτιθέμενους μαχητές της ISIS.
Σημείωση συντάκτη: Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παρόν έγγραφο παρέχεται χωρίς προκατάληψη ή έγκριση.


1 – Research Paper: ISIS-Turkey List, | σύνδεσμος: http://www.huffingtonpost.com/david-l-phillips/research-paper-isis-turke_b_6128950.html

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr