Home Χωρίς έστω ένα ΑΤΜ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στην ορεινή Ξάνθη

Χωρίς έστω ένα ΑΤΜ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στην ορεινή Ξάνθη

by John Kountouris
0 comment 151 views

Χωρίς έστω ένα ΑΤΜ δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στην ορεινή Ξάνθη

GAME OVER

 

11214148_10204656188070103_931579543108419492_n

 

Διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα ακόμα και για μια ανάληψη. Το ΑΤΜ που ανατινάχτηκε πριν χρόνια δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα.

Πέρα από κάθε αμφιβολία τα ΑΤΜ, δηλαδή τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια τη ζωή μας πιο εύκολη αφού πολλές από τις τραπεζικές μας συναλλαγές τις κάνουμε μέσω αυτών των μηχανημάτων χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε με τις ώρες στις ουρές των τραπεζών. Φυσικά υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια κι εκείνοι που δεν εμπιστεύονταν τα εν λόγω μηχανήματα και προτιμούσαν τις πιο ασφαλείς συναλλαγές εντός των τραπεζών.

12255478_10205266963179099_516042209_o

Ωστόσο μετά και την επιβολή των ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ στη χώρα μας, τα ΑΤΜ έγιναν όχι απλά χρήσιμα αλλά απαραίτητα σε όλους μας κι αυτό διότι για ένα μεγάλο διάστημα χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό μπορούσαμε να πάρουμε μόνο με την κάρτα ανάληψης κι έτσι υποχρεώθηκαν όλοι, νέοι και γέροι να αποκτήσουν τέτοια κάρτα και τουλάχιστον τις αναλήψεις τους να τις κάνουν μέσω των ΑΤΜ.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για εκείνους που ζουν σε πόλη διότι μπορούν ανά πάσα στιγμή και σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι τους να βρουν κάποιο ΑΤΜ για να εξυπηρετηθούν. Τι γίνεται όμως με τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπου ούτε τράπεζα υπάρχει ούτε φυσικά και κάποιο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης; Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν αφού οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών πρέπει τις τραπεζικές συναλλαγές τους να τις κάνουν κάπου που να υπάρχει τράπεζα ή έστω ένα ΑΤΜ.

Μια τέτοια περιοχή είναι και τα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα ανάληψης παρόλο που σ’ αυτά ζουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Κάποτε υπήρχε ένα ΑΤΜ τις Τράπεζας Πειραιώς στη Σμίνθη έξω από το Δημαρχείο αλλά όπως θα θυμάστε οι περισσότεροι, πριν από μερικά χρόνια το ΑΤΜ αυτό το ανατίναξαν κι από τότε δεν τοποθετήθηκε άλλο ούτε από την Τράπεζα Πειραιώς ούτε από κάποια άλλη τράπεζα. Το ΑΤΜ εκείνο δεν εξυπηρετούσε μόνο τους υπαλλήλους του Δήμου των οποία η μισθοδοσία καταβάλλεται μέσω της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ολόκληρη την περιοχή αφού οι περισσότερες κάρτες ανάληψης δουλεύουν στα ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας με μια μικρή βέβαια επιβάρυνση όταν η κάρτα είναι άλλης τράπεζας και όχι εκείνης που έχει τοποθετήσει το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΑΤΜ της Σμίνθης εξυπηρετούσε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι τις τραπεζικές τους συναλλαγές να τις κάνουν σε τράπεζες που λειτουργούν στην πόλη της Ξάνθης. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για εκείνους που ζουν σε Πομακοχώρια τα οποία απέχουν ελάχιστα από την πόλη όπως για παράδειγμα η Σμίνθη και τα γύρω από αυτήν μικρά χωριά. Ωστόσο εκείνος που ζει στον Εχίνο, στις Θέρμες, στον Κένταυρο, στις Σάτρες και σε άλλα μακρινά χωριά είναι αναγκασμένος να διανύσει μια τεράστια απόσταση προκειμένου να φτάσει στην πόλη και να κάνει τη δουλειά του.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δυσκολεύτηκαν αυτοί οι άνθρωποι την εποχή εκείνη που επιβλήθηκαν τα ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ στην Ελλάδα και έπρεπε σε καθημερινή βάση να στηθούμε έξω από ένα ΑΤΜ για να πάρουμε τα 60 ευρώ που ήταν και το ημερήσιο όριο ανάληψης. Ακόμα και τώρα που η ημερήσια τότε ανάληψη έγινε εβδομαδιαία, οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να κατεβαίνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στην πόλη για να κάνουν την ανάληψη των 420 ευρώ από τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Ακόμα δηλαδή και για μια αγορά ή μια πληρωμή στο χωριό τους πρέπει πρώτα να περάσουν από την πόλη.

Ασφαλώς όταν γνωρίζουν πως στον τραπεζικό τους λογαριασμό υπάρχουν χρήματα δεν τους πειράζει και πολύ να κάνουν τον κόπο να κατέβουν ως την πόλη για να κάνουν μια ανάληψη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου πολλοί συμπολίτες μας περιμένουν να μπουν χρήματα στον λογαριασμό τους αλλά δε γνωρίζουν αν αυτά έχουν μπει όπως για παράδειγμα το οικογενειακό που το περιμέναμε όλοι από μέρα σε μέρα και επισκεπτόμασταν σχεδόν κάθε απόγευμα ένα ΑΤΜ για να δούμε αν τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αυτό φυσικά μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς που ζούμε στην πόλη κι έχουμε στα πόδια μας όλα τα ΑΤΜ. Ο κάτοικος του χωριού δε μπορούσε να κατεβαίνει κάθε μέρα στην πόλη για να κάνει μια ενημέρωση τον τραπεζικό του λογαριασμό ώστε να δει αν του έχε καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα ή κάποια αγροτική αποζημίωση ή πληρωμή που περιμένει. Είναι πραγματικά αδιανόητο σε μια εποχή που σχεδόν σε κάθε στενό της πόλης υπάρχει κι ένα ΑΤΜ, περιοχές με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να μην έχουν ούτε ένα. Ασφαλώς το συγκεκριμένο θέμα το δημοσιεύουμε όχι για να επιρρίψουμε ευθύνες σε κάποιους αλλά για να αναφέρουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα που κάνει δύσκολη τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας στα Πομακοχώρια.

Ίσως θα πρέπει το συγκεκριμένο θέμα να το δουν πιο σοβαρά τόσο οι τράπεζες όσο και ο ίδιος ο Δήμος Μύκης ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προβεί σε κάποιες ενέργειες ώστε να τοποθετηθεί τουλάχιστον στην Σμίνθη ένα ΑΤΜ. Αυτό άλλωστε όχι μόνο ακατόρθωτο δεν είναι αλά ούτε καν δύσκολο.

Σ. Καραχότζα [email protected]

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr