Home Απίστευτη ταλαιπωρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Απίστευτη ταλαιπωρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

by John Kountouris
0 comment 95 views

11214148_10204656188070103_931579543108419492_n

  • 19 Νοεμ. 2015

Ακόμα και στα άτομα με εφ όρου ζωής αναπηρία ζητάνε πιστοποίηση αναπηρία από το ΚΕΠΑ για να εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση. Δεν πήραν οικογενειακό επίδομα λόγω μη εκκαθάρισης της δήλωσης τους αλλά ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν κανονικά και χωρίς τις ελαφρύνσεις που από το νόμο δικαιούνται.

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν από το καλοκαίρι και μετά χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες στη χώρα μας και η έκπληξη αυτή δεν είναι άλλη από τη μη αναγνώριση της αναπηρίας τους από το σύστημα του TAXISNET. Για το λόγο αυτό, παρόλο που υπέβαλαν έγκαιρα τη φορολογική τους δήλωση η εκκαθάριση της δήλωσης τους είτε άργησε πολύ να γίνει είτε δεν έχει γίνει ακόμα αφού το TAXISNET αναγνωρίζει μόνο τα πιστοποιητικά αναπηρίας που προέρχονται από το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας).

12268817_10205266963819115_2081011298_o

Ωστόσο χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες, κυρίως εκείνα που πάσχουν από κάποια μόνιμη, δηλαδή εφ όρου ζωής αναπηρίας έχουν πιστοποίηση αναπηρίας από άλλους αντίστοιχους φορείς όπως για παράδειγμα η Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ ή της πρόνοιας, φορείς δηλαδή που χορηγούσαν πιστοποιητικά αναπηρίας πριν τη δημιουργία των ΚΕΠΑ που υπάρχουν εδώ και λίγα μόλις χρόνια. Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τη δουλειά τους με τα παλιά πιστοποιητικά αναπηρίας, τώρα ξαφνικά το φορολογικό σύστημα τους ζητάει να περάσουν ξανά από την επιτροπή του ΚΕΠΑ προκειμένου να αναγνωριστεί η αναπηρία τους.

Αυτό προσωπικά δεν το βρίσκω κακό, ίσα ίσα που μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο, να αποκαλυφθούν κι άλλοι «μαϊμού) ανάπηροι και να μείνουν μόνο εκείνοι που πραγματικά ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο θα έπρεπε εκ μέρους της πολιτείας να τους δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έπρεπε δηλαδή φέτος το TAXISNET να αναγνωρίσει την αναπηρία τους και να ενημερωθούν από τώρα πως μέχρι την υποβολή της επόμενης φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις να μην έχουν εκκαθαριστεί ακόμα και οι άνθρωποι αυτοί ούτε το οικογενειακό επίδομα δε μπορούν λάβουν ούτε τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να έχουν. Ποιες είναι οι λύσεις; Είτε να κάνουν αίτηση προκειμένου να εξεταστούν από την επιτροπή του ΚΕΠΑ είτε να ζητήσουν να γίνει εκκαθάριση της δήλωσης τους χωρίς να συμπεριληφθεί σ’ αυτήν η αναπηρία του.

Αν ακολουθήσουν την πρώτη λύση είναι παραπάνω κι από δεδομένο πως θα ξεμπερδέψουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μερικούς μήνες αφού το ΚΕΠΑ δεν είναι καφενείο να παραγγείλεις καφέ και σε 2 λεπτά να σου τον φέρουν. Υπάρχει μια τεράστια λίστα από ανθρώπους που περιμένουν τη σειρά τους κι αυτό σημαίνει πως αν κάποιος κάνει αίτηση σήμερα, θα περάσει από την επιτροπή αυτή σε έξι μήνες το λιγότερο. Αν πάλι κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει τη δεύτερη λύση θα πρέπει αναγκαστικά να χάσει τα όποια φορολογικά προνόμια του παρέχει η νομοθεσία εξαιτίας της αναπηρίας του.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε αδιέξοδο κι ατό διότι όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και στη συγκεκριμένη, το κράτος της πρώτης

φοράς αριστερά λειτούργησε εντελώς πρόχειρα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες δε θα μπορούν να πάρουν φέτος το εκκαθαριστικό τους από την εφορία αφού θα περιμένουν μήνες για να περάσουν από την επιτροπή του ΚΕΠΑ ή για να το πάρουν θα πρέπει να μη δηλώσουν την αναπηρία τους. ΕΝΦΙΑ όμως θα πληρώσουν κανονικά παρόλο που η δήλωση τους δεν έχει εκκαθαριστεί, βλέπετε η πρώτη φορά αριστερά όταν πρόκειται να εισπράξει δε δίνει και μεγάλη σημασία σε λεπτομέρειες του τύπου αν η φορολογική δήλωση των υπόχρεων να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ έχει εκκαθαριστεί ή όχι αλλά όταν πρόκειται να πληρώσει τότε βάζει ως βασική προϋπόθεση να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση των δικαιούχων να λάβουν χρήματα από την πολιτεία.

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε την άποψη των φοροτεχνικών. Τι μας απάντησαν; «Εκεί που το κράτος δούλευε σαν άρρωστο τώρα είναι εντελώς πεθαμένο» μας είπε κορυφαίος φοροτεχνικός της Ξάνθης κατά την άποψη του οποίου «στην περίπτωση αυτή το δίκιο το έχουν τα άτομα αυτά με αναπηρία αλλά που να το βρουν». Τι να πει κανείς, οι άνθρωποι αυτοί εξαιτίας του «πεθαμένου» κράτους δε θα λάβουν ακόμα το οικογενειακό επίδομα, δε θα έχουν τις ελαφρύνσεις που δικαιούνται αλλά τον ΕΝΦΙΑ θα τν πληρώσουν.

Αυτή είναι η Ελλάδα της ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σ. Καραχότζα

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr