Νέοι μνημονιακοί νόμοι στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

Νέοι μνημονιακοί νόμοι στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

 • του koolnews.gr
 • Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2015 12:51

Screen Shot 2015-10-25 at 2.23.31 PM

Νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να κλείσει μέτωπα που έμειναν ανοικτά μετά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, πιθανότατα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «διορθωτικές» διατάξεις για σειρά θεμάτων που είχαν ανακύψει τόσο από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, όσο και του νόμου που πέρασε προ ημερών στη Βουλή προκειμένου να κλείσει η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα.

Θα είναι ο 3ος μνημονιακός νόμος που ψηφίζεται μέσα σε λιγότερο από δυόμισι μήνες, ενώ η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, θα επιχειρήσει να στείλει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έναν 4ο: αυτόν που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το μέλλον του ΤΧΣ.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν είχε «κλειδώσει» το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου.
Αναμένονται σειρά διορθωτικών διατάξεων που αφορούν στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» (σ.σ.: η εργαλειοθήκη αποτελεί κομμάτι της λίστας με τα 48 προαπαιτούμενα και αντιμετωπίζεται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας από την κυβέρνηση), ενώ δεν υπάρχει οριστική απόφαση αν στο νομοσχέδιο της Δευτέρας θα περάσει και η διάταξη για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία από το 23% στο 13% και για τα φροντιστήρια από το 23% στο 6% απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι η ιστορία του ΦΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «αέρα» (σ.σ.: ο νόμος για ΦΠΑ 23% ισχύει κανονικά από τις 14 Αυγούστου και κανονικά όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να κάνουν δήλωση μετάταξης, καθώς η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινωθεί μόνο με δελτίο Τύπου). Ποιο είναι όμως το πρόβλημα;

Ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα «ισοδύναμα». Χθες, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ερωτήθηκε σχετικά ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Τι απάντησε; «Ο ΦΠΑ είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον».
Η τρόικα έφυγε χθες το μεσημέρι, οι εκκρεμότητες όμως έμειναν, όπως επίσης και η απορία για το αν θα είναι τελικώς εφικτή η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στην 3ήμερη επίσκεψή τους οι δανειστές έκαναν αυτό που αναμενόταν: δημιούργησαν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση για τα δύο πιο φλέγοντα θέματα της λίστας με τα 48 προαπαιτούμενα: το ένα είναι αυτό που προαναφέρθηκε, τα «ισοδύναμα» του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Για το δεύτερο θέμα, η εμπλοκή φαίνεται να είναι μεγάλη.

Για «αγκάθι» έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εννοώντας ότι η απόσταση που χωρίζει ελληνική κυβέρνηση και δανειστές για τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια είναι χαώδης.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα σύγκλισης (δέχτηκε, για παράδειγμα, να περιοριστεί χρονικά η διάρκεια της «προστασίας» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και να ελεγχθούν όσοι μπήκαν στον νόμο Κατσέλη ενώ δεν έπρεπε).

Εκεί όμως που εντοπίζονται οι διαφορές είναι στο εισοδηματικό κριτήριο (σ.σ.: μέχρι πόσα χρήματα δηλαδή θα πρέπει να δηλώνει ο δανειολήπτης για να προστατευτεί), αλλά και στο όριο της αντικειμενικής αξίας που θα πρέπει να έχει η κύρια κατοικία.

Κατά την 3ήμερη διαπραγμάτευση υπήρξαν πάντως και αρκετά σημεία σύγκλισης.
Χθες το μεσημέρι, ο κύριος Τσακαλώτος δήλωνε πολύ ευχαριστημένος με την οργανωτική δομή και τη λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων, ενώ τόνιζε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα».

Απέφυγε βέβαια να απαντήσει αν είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ωστόσο χαρακτήρισε «αντιμετωπίσιμα» τα όποια θέματα έχουν παραμείνει ανοικτά (σ.σ.: μίλησε για εκκρεμότητες στο φορολογικό αλλά και στα ζητήματα με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας).

Όσον αφορά το θέμα του νόμου Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της εκκρεμότητας στην επόμενη λίστα με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσει τώρα η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όταν ερωτήθηκε αν το νομοσχέδιο Κατσέλη μπορεί να μετατεθεί στον δεύτερο κατάλογο με τα προαπαιτούμενα, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό.
Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει η έννοια του τι μπορεί να γίνει».
Στα κέρδη της ελληνικής πλευράς κατά την τριήμερη διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται η συμφωνία για την πρόβλεψη όσον αφορά στην πορεία του ΑΕΠ για το 2015.

Η ύφεση της τάξεως του 2,3%, με βάση την οποία συντάχθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, φεύγει από τον χάρτη και στη θέση της μπαίνει η εκτίμηση για ύφεση της τάξεως του 1,3%.

Αυτή η διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) συνέβαλε ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών σχετικά με τη δυνατότητα ο φετινός προϋπολογισμός να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% βάσει του μνημονιακού στόχου.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα 48 προαπαιτούμενα.
Και για να συμβεί αυτό, πέρα από το νομοσχέδιο της Δευτέρας, αναμένεται και «βροχή» αποφάσεων και εγκυκλίων, η δημοσίευση των οποίων αναμένεται να γίνει με ταχύτατο ρυθμό μετά και τις διευκρινίσεις που έγιναν κατά την 3ήμερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σε όρους… ευρώ, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά φυσικά το ισοδύναμο του ΦΠΑ της εκπαίδευσης: απαιτούνται περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν παραμείνει ο συντελεστής στο 13% για τα ιδιωτικά σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια.

Αν για κάποιο λόγο δεν υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για τη μείωση των συντελεστών, τότε θα πρέπει ή να εφαρμοστεί κανονικά το 23% ή να βρεθούν ισοδύναμα 230 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.

Πρώτη γεύση από ασφαλιστικό

Οι δανειστές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προωθούμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και χθες πήραν στα χέρια κάποιους «πρώτους αριθμούς» που ποσοτικοποιούν αρχικά σε γενικές γραμμές τις ελληνικές σκέψεις.

Το ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα «μέτωπα» κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, δεδομένου ότι η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ο καθορισμός του «βηματισμού» για την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία αποτελούν κορυφαία ζητήματα στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Το «κλείδωμα» της 2ης λίστας αναμένεται να γίνει και αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς εντάσσεται στις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν εν όψει της 2ης επίσκεψης των δανειστών αλλά και του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Λίνκ:  http://www.koolnews.gr/politiki/724765-neoi-mnimoniakoi-nomoi-sti-vouli-tin-epimeni-evdomada/

121 thoughts on “Νέοι μνημονιακοί νόμοι στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

 1. Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers
  and I’m looking at options for another platform. I would be awesome
  if you could point me in the direction of a good platform.

 2. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re
  just extremely wonderful. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which
  you say it. You make it entertaining and you still
  take care of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a tremendous website.

 3. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images
  aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 4. Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any
  html coding knowledge to make your own blog? Any help would be
  greatly appreciated!

 5. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site.
  I really hope to view the same high-grade blog posts from you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal blog now 😉

 6. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.

  I am hoping to contribute & assist different users like its helped me.
  Good job.

 7. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers

 8. I was very pleased to uncover this site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!!

  I definitely savored every little bit of it and I have
  you book marked to check out new things on your web site.

 9. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!

 10. Good day! This is kind of off topic but I need some
  advice from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  Many thanks

 11. Wow, amazing weblog structure! How long have you ever been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The whole look of your website is fantastic, let
  alone the content!

 12. you’re really a excellent webmaster. The site loading
  speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a magnificent activity in this subject!

 13. Every weekend i used to pay a quick visit this website,
  as i want enjoyment, as this this website conations in fact pleasant funny data too.

 14. My partner and I stumbled over here by a different website and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web page
  yet again.

 15. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself
  or did you hire someone to do it for you? Plz answer
  back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  appreciate it

 16. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site
  and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your
  augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 17. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 18. Heya this is somewhat of off topic but I was wanting to know if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise
  so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 19. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this
  site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to
  get that “perfect balance” between user friendliness and visual
  appeal. I must say that you’ve done a very good job with this.
  Also, the blog loads extremely fast for me on Safari. Superb Blog!

 20. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 21. Thanks for some other informative website. Where else may
  just I am getting that kind of information written in such a perfect method?
  I’ve a venture that I’m simply now running on, and I have been on the look out for such information.

 22. Great web site you have got here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays.
  I really appreciate people like you! Take care!!

 23. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but,
  I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand over
  time.

 24. Hi would you mind letting me know which web host you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say
  this blog loads a lot faster then most. Can you recommend
  a good internet hosting provider at a honest price?

  Kudos, I appreciate it!

 25. You really make it seem so easy along with your presentation however I
  find this matter to be actually something that I feel I would by no means understand.
  It kind of feels too complicated and extremely broad for me.
  I’m having a look forward on your next put up, I will
  try to get the dangle of it!

 26. Very good blog! Do you have any tips for aspiring writers?

  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Kudos!

 27. Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick
  shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thanks a ton!

 28. Somebody essentially assist to make significantly articles I
  might state. That is the first time I frequented
  your website page and to this point? I amazed with the
  research you made to create this actual publish amazing.
  Excellent task!

 29. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 30. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 31. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to
  get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Thanks!

 32. Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same
  niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have
  done a outstanding job!

 33. Hi it’s me, I am also visiting this website
  regularly, this website is really fastidious and the users are really sharing good thoughts.

 34. I like the helpful info you supply in your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at again right here frequently.

  I’m moderately sure I’ll be informed many new stuff proper
  right here! Good luck for the following!

 35. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 36. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.

  I’m hoping to see the same high-grade blog posts from
  you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to
  get my very own site now 😉

 37. Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so!

  Your writing taste has been amazed me. Thank you, very
  great article.

 38. Superb post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Thank you!

 39. Hello there! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird
  when viewing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to correct this problem. If you have any suggestions, please share.
  Thanks!

 40. You could definitely see your skills within the article you write.
  The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.

  All the time follow your heart.

 41. Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i got
  here to go back the favor?.I’m attempting to to find issues to enhance
  my site!I assume its ok to use a few of your concepts!!

 42. Superb website you have here but I was wanting to know if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get opinions from other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 43. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off
  the screen in Chrome. I’m not sure if this is a
  formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post
  to let you know. The design look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Thanks

 44. Hmm it looks like your site ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly
  enjoying your blog. I as well am an aspiring blog
  writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for inexperienced blog writers?

  I’d genuinely appreciate it.

 45. Hi there! Someone in my Facebook group shared
  this website with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting
  this to my followers! Wonderful blog and brilliant style and design.

 46. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog
  posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this
  website. Reading this information So i’m satisfied to show
  that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I such a lot surely will make certain to do not disregard this
  site and give it a glance regularly.

 47. I am extremely impressed with your writing talents
  and also with the structure to your weblog.

  Is this a paid theme or did you customize it your self?

  Either way keep up the nice quality writing, it is
  uncommon to peer a nice weblog like this one today..

 48. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent.
  I actually like what you’ve acquired here, really like
  what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
  care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you.

  This is actually a tremendous site.

 49. Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is a
  really smartly written article. I will make sure to bookmark it and come back to
  read more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

 50. I’ve been browsing on-line more than three hours today,
  but I never found any interesting article like yours. It’s
  lovely price enough for me. Personally, if all site
  owners and bloggers made excellent content as you did, the internet will likely be a lot more useful than ever before.

 51. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as
  I provide credit and sources back to your website? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present
  here. Please let me know if this okay with you. Thanks!

 52. It’s really a cool and useful piece of info. I’m satisfied
  that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

 53. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

 54. It’s truly very difficult in this active life to listen news
  on TV, so I simply use web for that reason, and take the
  most up-to-date information.

 55. You are so interesting! I don’t think I’ve truly read something like that before.
  So great to discover somebody with some genuine thoughts on this subject matter.

  Really.. thank you for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with a little originality!

 56. What i do not realize is in truth how you are no longer really
  much more well-favored than you may be right now.

  You’re so intelligent. You already know therefore significantly when it comes to this
  topic, produced me individually believe it from a lot of numerous angles.
  Its like women and men don’t seem to be interested unless it’s
  something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great.
  At all times deal with it up!

 57. I was wondering if you ever considered changing the
  page layout of your blog? Its very well written; I
  love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only
  having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 58. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long)
  so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your
  blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.

  Do you have any tips and hints for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 59. I have been browsing online greater than 3 hours as of late, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It’s beautiful price enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web
  shall be a lot more useful than ever before.

 60. You could definitely see your enthusiasm in the work you write.

  The sector hopes for more passionate writers like you who
  are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 61. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking
  and will be tweeting this to my followers! Great blog and amazing style and design.

 62. Hiya! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when browsing from my iphone 4.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem.

  If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

 63. That is very attention-grabbing, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to in the hunt
  for more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks

 64. Thanks for finally writing about >Νέοι μνημονιακοί νόμοι στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα | Ελληνικά Νέα Τώρα <Liked it!

 65. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very useful information specifically the remaining section 🙂 I maintain such info
  a lot. I was seeking this certain information for a very
  long time. Thanks and good luck.

 66. Today, I went to the beachfront with my kids. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 67. I do trust all the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will certainly
  work. Nonetheless, the posts are very short for beginners.
  Could you please prolong them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 68. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I may return once
  again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue
  to help others.

 69. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it
  is really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your
  writing. Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published.