Home Greek News ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙOΠOIOYNTAI ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙOΠOIOYNTAI ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

by John Kountouris
0 comment 133 views
  • του Χάρη Λυκοβίτη

Λίνκ: http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/2015/10/ooioyntai.html?spref=fb

Screen Shot 2015-10-22 at 9.10.18 PM

Δεν το κάνουν για δυό λόγους :

Α. Για λόγους IMAGE:

1. Βασικός πυλώνας της νεοφιλελεύθερης “πολιτικής” είναι το αφήγημα για την μη βιωσιμότητα των ταμείων. Αν τα ανακεφαλαιοποιήσουν θα τα σώσουν και θα αποδειχτούν βιώσιμα. Δεν τους συμφέρει.

2. Άλλος βασικός πυλώνας της αφήγησής τους είναι η με κάθε τρόπο σωτηρία των Τραπεζών ώστε αυτές να επιτελέσουν τον…
“Θείο” ρόλο τους στην οικονομία. Δείχνουν συνεπείς σε αυτό.

B. Για λόγους ΟΥΣΙΑΣ-διαιώνισης του συστήματος (ομοιοστασία).

Και παλιότερα αλλά και τώρα, το βασικό κύκλωμα (circuit) της κίνησης κεφαλαίων έχει ως εξής: Εργαζόμενοι δίνουν σε Ταμεία, Ταμεία δίνουν σε Τράπεζες ή σε Funds, Τράπεζες/Funds τζογάρουν σε Χρηματιστήρια, ζημίες από Χρηματιστήρια/Funds εγγράφονται σε Τράπεζες, Τράπεζες τις μετακυλύουν σε Ταμεία, Ταμεία τις μετακυλύουν σε Εργαζόμενους. ΔΕΝ συμβαίνει το ίδιο με τα κέρδη.

Εάν ανακεφαλαιοποιούσαν τα Ταμεία, με βάση το πρόσφατο ιστορικό, είναι πάρα πολύ πιθανόν τα Ταμεία, προκειμένου να σώσουν τα χρήματά τους και να σωθούν τα ίδια, ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ το παραπάνω κύκλωμα.

Ενώ αν ανακεφαλαιώσουν τις Τράπεζες τότε είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι η τροφοδότηση των Χρηματιστηρίων και επομένως της φούσκας=Ponzi Scheme θα διατηρηθεί.

Τέλος, last but not least -όπως λέμε στο χωριό μου- υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά: Οι ΜΕΤΟΧΟΙ των Τραπεζών είναι ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ενώ οι μέτοχοι των Ταμείων είμαστε εμείς! Τζά!!

ΠΗΓΗ: Haris Lykovitis

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr