Home Greek News Η πομάκικη γλώσσα έχει αλφάβητο

Η πομάκικη γλώσσα έχει αλφάβητο

by John Kountouris
0 comment 228 views

Η πομάκικη γλώσσα έχει αλφάβητο

-του Σ. Καραχότζα (Sebaidin Kara-chotza)  •  21 Οκτ. 2015

92c3523de61d06eebdc515f2babb64b9_L

Ένα από τα θέματα που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τους Πομάκους της Θράκης, τουλάχιστον εκείνους που εξακολουθούν να είναι και συνειδησιακά ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΙ είναι η γλώσσα τους και ο κίνδυνος αυτή να χαθεί με την πάροδο του χρόνου. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, πρόκειται για μια γλώσσα η οποία τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο είναι ακόμα χωρίς γραφή όχι γιατί δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα αλλά κυρίως γιατί κανένας μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτήν.

Όσο λοιπόν η πομάκικη γλώσσα εξακολουθεί να υπάρχει μόνο προφορικά, όσο κι αν ακόμα οι συντοπίτες μας πομάκοι τη χρησιμοποιούν, ο κίνδυνος να χαθεί είναι εξαιρετικά μεγάλος. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε ορισμένους εξ αυτών να ασχοληθούν με τη μητρική τους γλώσσα και να αναζητήσουν τρόπους ώστε η πομάκικη γλώσσα να αποκτήσουν επιτέλους γραφή.

Πράγματι οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν αφού έστω και ανεπίσημα η πομάκικη γλώσσα έχει εδώ και χρόνια το δικό της αλφάβητο. Ουσιαστικά δε μιλάμε για ανακάλυψη νέων γραμμάτων αλλά για χρήση του λατινικού αλφαβήτου με την προσθήκη απλώς ορισμένων φθόγγων, απαραίτητων για ορισμένες λέξεις. Μετά λοιπόν την εξέλιξη αυτή, οι ίδιοι οι πομάκοι προχώρησαν στη καταγραφή της γλώσσας τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα δεκάδες βιβλία και λεξικά της πομάκικης γλώσσας.

Φυσικά πρόκειται για ένα αλφάβητο μη αναγνωρισμένο από την επίσημη ελληνική πολιτεία η οποία έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο η ύπαρξη του συγκεκριμένου αλφαβήτου αποδεικνύει κάτι που εμείς το λέμε εδώ και χρόνια, πως δηλαδή τρόποι για να πάψει η μητρική γλώσσα των πομάκων να είναι άγραφη υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει η σχετική βούληση από τη μεριά του ελληνικού κράτους.

Δεν ξέρω αν αυτό που πέτυχαν οι πομάκοι της Θράκης είναι αρκετό για τη διάσωση της γλώσσας τους, εκείνο που ξέρω είναι πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι αν μια μέρα χαθεί η πομάκικη γλώσσα την ευθύνη θα την έχει αποκλειστικά η εγκληματικά αδιάφορη ελληνική πολιτεία. Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν την προσπάθεια τους κι εκείνο που μένει είναι να σταθεί στο πλευρό τους και η ΄διια τους η πατρίδα, η Ελλάδα.

Να σημειώσουμε τέλος πως η ηλεκτρονική εφημερίδα WWW.XANTHINET.GR η οποία καταγράφει μέρος της τρέχουσας επικαιρότητας και στην πομάκικη γλώσσα, κάνει χρήση του προαναφερόμενου αλφαβήτου.

Σ. Καραχότζα

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr