Home Greek News Η Stratfor: Το Πραξικόπημα στην Ουκρανία το χάραξαν οι ΗΠΑ λόγω της Στάσεως της Ρωσίας για το Θέμα της Συρίας

Η Stratfor: Το Πραξικόπημα στην Ουκρανία το χάραξαν οι ΗΠΑ λόγω της Στάσεως της Ρωσίας για το Θέμα της Συρίας

by John Kountouris
0 comment 309 views

Η Stratfor: Το Πραξικόπημα στην Ουκρανία το χάραξαν οι ΗΠΑ λόγω της Στάσεως της Ρωσίας για το Θέμα της Συρίας

-του Ιωάν. Κουντούρη • Λος Άντζελες • JohnKountouris.com

~

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε στις 19 του Δεκέμβρη του 2014 από την ηλεκτρονική εφημερίδα sputniknews.com [1]. Αυτό που καθιστά αυτό το άρθρο σημαντικό για όλους μας είναι το γεγονός ότι εδὠ έχουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της περιβόητης εταιρείας πληροφοριών Στράτφορ (Stratfor) —Ισραηλινών συμφερόντων— να παραδέχεται ως επι το πλείστον την αλήθεια τόσο για την κατάσταση στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.

~

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίασαν το πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2014, αντιδρώντας στην πολιτική της Ρωσίας στη Συρία, λέει ο Γιώργος Φρίντμαν (George Friedman), ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stratfor, επίσης γνωστή και ως «Σκιώδης CIA».

Screen Shot 2015-10-18 at 10.50.29 AMΟι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πίσω από το πραξικόπημα του περασμένου Φεβρουαρίου στο Κίεβο, το οποίο ήρθε ως απάντηση στην στάση της Ρωσίας για τη Συρία, δήλωσε ο Γιώργος Friedman, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stratfor, μία παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το πραξικόπημα στο Κίεβο διοργανώθηκε από τις ΗΠΑ, είπε ο Friedman στην ρωσική εφημερίδα Kommersant. [2] Πράγματι, ήταν το πιο φανερό πραξικόπημα στην παγκόσμια ιστορία, τόνισε ο πολιτικός αναλυτής.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δράσουν κατόπιν της επιτυχίας της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή-κλειδί στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί είδαν ότι  θα μπορούσαν οι Ρώσοι να επηρεάσουν το τι συνέβαινε στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Friedman. Οι Ρώσοι είναι μία από τις πολλές προκλήσεις στην περιοχή που αντιμετωπίζει η Αμερική, δήλωσε. Οι ΗΠΑ θεωρούν τις δραστηριότητες της Ρωσίας ως μια απόπειρα να βλάψουν την Ουάσιγκτον, ο πολιτικός αναλυτής δήλωσε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυτό.
 
Οι Ρώσοι φαίνονται να έχουν υποτιμήσει το πόσο σοβαρά θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στις δραστηριότητες της Μόσχας στην περιοχή και ότι θα ανταποκριθούν εύκολα, είπε ο Friedman. Οι ΗΠΑ κατάλαβαν ότι το πράγμα που θέλει το λιγότερο η Ρωσία είναι η αστάθεια στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
 
Ο επικεφαλής της Stratfor, γνωστή και ως «η Σκιώδης CIA», επέμεινε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη Συρία δεν ήταν ο μόνος λόγος για την ουκρανική κρίση. Ωστόσο, πολλοί στην Ουάσιγκτον άρχισαν να αντιληφθεί τη Ρωσία ως ένα πρόβλημα, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας μακριά από τη Μέση Ανατολή.
 
Η Συρία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από τον Μάρτιο του 2011. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους ως αποτέλεσμα της ένοπλης σύγκρουσης. Η Ρωσία δήλωσε επανειλημμένα ότι η εκλογή του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, ήταν νόμιμη, και ότι ο λαός της Συρίας θα πρέπει να ελέγξει απρόσκοπτα το μέλλον τους. Από την αρχή του πολέμου οι ΗΠΑ υποστήριξαν την αντιπολίτευση και δήλωσαν ότι η σύγκρουση δεν θα τελειώσει εφόσον παραμένει στην εξουσία ο Ασάντ.
 

––––––––––

1 – «Stratfor: Ukraine Coup Plotted by US Over Russian Stance on Syria» του sputniknews.com, 19 Δεκ. 2014 | Λίνκ: http://sputniknews.com/politics/20141219/1016024377.html
2 – Λίνκ: http://www.kommersant.ru/doc/2636177

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr