Home Greek News Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

by John Kountouris
0 comment 205 views

Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΑΛΒΑΜΟ ΡΑΜΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ…

  • του Ιωαν. Παπαζήση

Πέντε υποθαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου υποδυκνειουν τα πλήρως επεξεργασμένα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που βρισκονται στα συρταρια του πρωθυπουργικου γραφειου απο τον Ιανουαριο του 2014. Οπως ανακοίνωσε μαλιστα το υπουργείο ΠΕΚΑ τοτε, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πλήρης επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης, από τη νορβηγική εταιρεία PGS. Τα υψηλής ποιότητας δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για τον σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ (data room) και είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες απο τον Φεβρουαριο του 2014. Παράλληλα, λειτουργήσαν αντίστοιχα «data rooms» σε Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο.

Screen Shot 2015-10-13 at 9.53.36 AM

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα πλήρως επεξεργασμένα στοιχεία πέντε περιοχές συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον: Η μία είναι βορειοδυτικά του Αμβρακικού Κόλπου, η δεύτερη στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, η τρίτη γραμμή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στα θαλάσσια όρια με την Ιταλία, η τέταρτη ανοιχτά στο Κατάκολο και η πέμπτη βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
Το πλέον όμως ενθαρρυντικό είναι πως η PGS επιβεβαιώνει επίσημα ότι το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους μοιάζει με εκείνο της Νοτιοανατολικής Ιταλίας και της Αλβανίας, περιοχές στις οποίες ήδη παράγονται υδρογονάνθρακες. Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject» πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.
Οπως μαλιστα πληροφορηθηκαμε στις 30-1-2014 πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, κοινή συνάντηση μεταξύ των στελεχών του ΥΠΕΚΑ και των εκπροσώπων της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού οίκου BEICIP (θυγατρική του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου). Απο το χρονικο σημειο εκεινο και μετα η κυβερνηση της Αλβανιας επαψε να αναγνωριζει την Α.Ο.Ζ που ειχε ηδη οριοθετησει με την χωρα μας, μαλιστα ο πρωθυπουργος της χωρας αυτης ο Εντι Ραμα θρασυτατα δηλωσε προσφατα οτι δεν τον ενδιαφερουν οι καλες σχεσεις με την χωρα μας. Τι τον εκανε να συμπεριφερεται ετσι;;;  Μα φυσικα αυτοι που βρισκονται οπισθεν αυτου.  Εβαλε στόχο λοιπον τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στο ελληνικό υπέδαφος στην περιοχή της Ηπείρου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με τη στήριξη του γνωστού αρχισιωνιστη Τζορτζ Σόρος και των Τουρκων !
Μετά την ενέργεια να σταματήσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Ιόνιο και την αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη χώρα μας, ο Ράμα αναδεικνύει πλέον το δικό του πετρελαϊκό πρόγραμμα, βάζοντας γεωτρύπανα ακόμα και δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πηγές αναφέρουν ότι την περίοδο του καλοκαιριού η κυβέρνηση Ράμα παραχώρησε τα «δικαιώματα έρευνας» για το χερσαίο Οικόπεδο 4 (Block 4), που είναι δίπλα με την ελληνοαλβανική μεθόριο, στην κοινοπραξία των πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell – RDS και Manas Petroleum.

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr