Home Greek News Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της

Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της

by John Kountouris
0 comment 227 views

Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της

(Φωτ.: Ελεάνα Λούπα για το pontos-news.gr)

Παρακολουθώντας με πόνο καρδιάς τα όσα διαδραματίζονται μερικές μέρες πριν από την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, και μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή, υποχρεούμαι ηθικά τουλάχιστον να αναφέρω κάποια γεγονότα, γιατί οι επιστολές των νεολαίων της ΠΟΕ αρχικά (αποχώρησης από τη συνδιάσκεψη) και της ΠΟΠΣ (στήριξης στην οργανωτική επιτροπή) περισσότερο δυναμιτίζουν την ήδη υπάρχουσα διχόνοια στον ποντιακό χώρο και την ομαλή διεξαγωγή της συνδιάσκεψης, παρά εξυπηρετούν την ενότητα – που ήταν ο αρχικός στόχος. Κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή βάζοντάς τα σε μια σειρά.

Η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης ήταν μια απόφαση της νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, κοινώς ΟΣΕΠΕ.

Η αρχική σκέψη της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ πέρασε από συνέδριο, ψηφίστηκε από τους νεολαίους στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που διοργανώνεται κάθε χρόνο και συζητήθηκε και ζυμώθηκε σε σύσκεψη προέδρων των συλλόγων μελών της ΟΣΕΠΕ.

Στην ίδια σύσκεψη προέδρων ελήφθη και η απόφαση της σύγκλησης σύσκεψης με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών της Διασποράς στην οποία προσκλήθηκαν όλες οι ομοσπονδίες της διασποράς και έδωσαν το παρών (πλην της ομοσπονδίας της Λιθουανίας) στις 16, 17 και 18 Ιαν. 2015 στη Φρανκφούρτη. Κοινός στόχος όλων, η ενότητα του ποντιακού χώρου.

Στη σύσκεψη αυτή παρουσιάστηκε η απόφαση της ΟΣΕΠΕ να διοργανώσει τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη με εισηγητές τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ηλία Μαυρίδη, εμού προσωπικά, και διεξοδικά από τους εκπροσώπους της νεολαίας μας. Ζητήσαμε την στήριξη των ομοσπονδιών όλων και την λάβαμε. Στις 18 Ιανουαρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ όλων των προέδρων των παρευρισκόμενων ομοσπονδιών, το οποίο στην πρώτη του παράγραφο αναφέρει:

«Στη Φρανκφούρτη σήμερα, 17 Ιανουαρίου 2015 και μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, συνήλθαν σε συνεδρίαση διά των εκπροσώπων τους οι εξής Ομοσπονδίες Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων 1) ΗΠΑ-Καναδά, 2) Αυστραλίας, 3) Κύπρου, 4) Ρωσίας, 5) Ουκρανίας 6) Αρμενίας, 7) Καζακστάν, 8) Γεωργίας, 9) Ευρώπης.

»Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών δεσμεύτηκαν και αποφάσισαν ομόφωνα ότι η συνεργασία μεταξύ των ομοσπονδιών πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να δημιουργηθεί συνοχή μεταξύ των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων που εκπροσωπούν.

»Ειδικά για το άμεσο μέλλον αποφασίστηκαν τα εξής: α. Να υποστηριχθεί η διοργάνωση της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Νεολαίας 2015 που εισηγήθηκε η ΟΣΕΠΕ. Όσον αφορά τα οργανωτικά, η ευθύνη ανήκει στην ΟΣΕΠΕ. Στον τομέα αυτό θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των ΣΕ Νεολαίας και των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Θα προσκληθούν όλες οι ΣΕ Νεολαίας των Ομοσπονδιών Συλλόγων Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε χώρες όπου δεν υπάρχει ομοσπονδία θα προσκληθούν οι Σύλλογοι, ένας από κάθε χώρα. Η ΟΣΕΠΕ υποχρεούται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 να παρέχει στις αδελφές Ομοσπονδίες πληροφορίες όσον αφορά τον τόπο, το χρόνο, εφικτό αριθμό συμμετεχόντων ανά Ομοσπονδία».

Είναι γεγονός πως στις 28 Φεβρουαρίου δεν ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε αφού δεν είχαμε λάβει την απάντηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αίτηση μας προς χρήση των αιθουσών του για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης στην ημερομηνία που είχαμε ζητήσει, δη τις 1, 2 και 3 του Μάη.

Ενημερώσαμε τηλεφωνικώς τις Ομοσπονδίες για το διαδικαστικό αυτό κόλλημα. Στις 3 Μαρτίου λάβαμε την αρνητική απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου σε γραπτή μορφή και με την υπογραφή του γ.γ. αυτού κ. Βέλλε, και ενημερώσαμε και πάλι πως στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα αποφασίσουμε για τον τόπο και τον χρόνο εκ νέου.

Κι ενώ βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις για τον ορισμό του τόπου και του χρόνου και η απόφαση του ΔΣ ήταν σαφής και όριζε την ημερομηνία κατόπιν εισηγήσεως της νεολαίας μας για την επόμενη χρονιά, λαμβάνουμε μια επιστολή-πρόσκληση να παρευρεθούμε με εκπρόσωπο της νεολαίας μας στη Θεσσαλονίκη, προς τα τέλη του Μάη, και στα πλαίσια της ίδρυσης του συνδέσμου ΠΑΟΚ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην οποία ήταν προσκεκλημένοι οι νεολαίοι των ομοσπονδιών των χωρών αυτών, να συνευρεθούμε και να οριστεί η οργανωτική επιτροπή διεξαγωγής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης.

Κι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ευτράπελα.

Ο πρόεδρος κ. Μαυρίδης ενημερώνοντας τους νεολαίους της ΟΣΕΠΕ να ορίσουν εκπρόσωπο ώστε να μεταβεί μαζί του στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΠΕ, αλλά ούτε και τους νεολαίους για την υπογραφή του συμφώνου πρωτοκόλλου, αλλά επέλεξε έναν άλλο δρόμο ο οποίος ποτέ δεν είχε συμφωνηθεί και δεν τιμά την ιστορία και τα ιδανικά της ΟΣΕΠΕ εις ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της.

Κι αντί λοιπόν η συνδιάσκεψη αυτή να έχει ενωτικό χαρακτήρα, αφού τα προβλήματα και οι διαμάχες των ελλαδικών ομοσπονδιών μάς ήταν γνωστά και θα προσπερνιούνταν αν η οργανωτική επιτροπή απαρτιζόταν από την ΟΣΕΠΕ όπως είχε συμφωνηθεί, όπως και η όλη διοργάνωση, φτάσαμε στο σήμερα που πολύ φοβάμαι πως με το πέρας της συνδιάσκεψης ο χώρος θα διαιρεθεί σε ακόμη περισσότερα κομμάτια από όσα ήδη είναι.

Ελπίζω να σας έμεινε ακόμα το κουράγιο κύριε Μαυρίδη να παραιτηθείτε από το θώκο που τίμησαν μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού και καθώς δεν βρίσκονται τώρα εν ζωή, αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας, συλλογικότητας, δημοκρατικής λειτουργίας, πράγματα που για σας είναι όπως αποδείξατε ανούσιες λεπτομέρειες στην προσπάθειά σας να διασωθείτε στην προεδρία. Οι συνθήκες σάς ξεπέρασαν, μπορείτε να συνταυτιστείτε με την αλήθεια των συνεπειών των επιλογών σας, προς όφελος της ΟΣΕΠΕ και των μελών της, και άμεσα… Παραιτηθείτε.

Τάσος Σιδηρόπουλος,
πρώην γ.γ. της ΟΣΕΠΕ

http://www.pontos-news.gr/

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr