Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της

Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της

(Φωτ.: Ελεάνα Λούπα για το pontos-news.gr)

Παρακολουθώντας με πόνο καρδιάς τα όσα διαδραματίζονται μερικές μέρες πριν από την έναρξη της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, και μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή, υποχρεούμαι ηθικά τουλάχιστον να αναφέρω κάποια γεγονότα, γιατί οι επιστολές των νεολαίων της ΠΟΕ αρχικά (αποχώρησης από τη συνδιάσκεψη) και της ΠΟΠΣ (στήριξης στην οργανωτική επιτροπή) περισσότερο δυναμιτίζουν την ήδη υπάρχουσα διχόνοια στον ποντιακό χώρο και την ομαλή διεξαγωγή της συνδιάσκεψης, παρά εξυπηρετούν την ενότητα – που ήταν ο αρχικός στόχος. Κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή βάζοντάς τα σε μια σειρά.

Η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης ήταν μια απόφαση της νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, κοινώς ΟΣΕΠΕ.

Η αρχική σκέψη της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ πέρασε από συνέδριο, ψηφίστηκε από τους νεολαίους στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που διοργανώνεται κάθε χρόνο και συζητήθηκε και ζυμώθηκε σε σύσκεψη προέδρων των συλλόγων μελών της ΟΣΕΠΕ.

Στην ίδια σύσκεψη προέδρων ελήφθη και η απόφαση της σύγκλησης σύσκεψης με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών της Διασποράς στην οποία προσκλήθηκαν όλες οι ομοσπονδίες της διασποράς και έδωσαν το παρών (πλην της ομοσπονδίας της Λιθουανίας) στις 16, 17 και 18 Ιαν. 2015 στη Φρανκφούρτη. Κοινός στόχος όλων, η ενότητα του ποντιακού χώρου.

Στη σύσκεψη αυτή παρουσιάστηκε η απόφαση της ΟΣΕΠΕ να διοργανώσει τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη με εισηγητές τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ηλία Μαυρίδη, εμού προσωπικά, και διεξοδικά από τους εκπροσώπους της νεολαίας μας. Ζητήσαμε την στήριξη των ομοσπονδιών όλων και την λάβαμε. Στις 18 Ιανουαρίου, τις πρώτες πρωινές ώρες υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ όλων των προέδρων των παρευρισκόμενων ομοσπονδιών, το οποίο στην πρώτη του παράγραφο αναφέρει:

«Στη Φρανκφούρτη σήμερα, 17 Ιανουαρίου 2015 και μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, συνήλθαν σε συνεδρίαση διά των εκπροσώπων τους οι εξής Ομοσπονδίες Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων 1) ΗΠΑ-Καναδά, 2) Αυστραλίας, 3) Κύπρου, 4) Ρωσίας, 5) Ουκρανίας 6) Αρμενίας, 7) Καζακστάν, 8) Γεωργίας, 9) Ευρώπης.

»Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών δεσμεύτηκαν και αποφάσισαν ομόφωνα ότι η συνεργασία μεταξύ των ομοσπονδιών πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να δημιουργηθεί συνοχή μεταξύ των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων που εκπροσωπούν.

»Ειδικά για το άμεσο μέλλον αποφασίστηκαν τα εξής: α. Να υποστηριχθεί η διοργάνωση της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Νεολαίας 2015 που εισηγήθηκε η ΟΣΕΠΕ. Όσον αφορά τα οργανωτικά, η ευθύνη ανήκει στην ΟΣΕΠΕ. Στον τομέα αυτό θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των ΣΕ Νεολαίας και των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Θα προσκληθούν όλες οι ΣΕ Νεολαίας των Ομοσπονδιών Συλλόγων Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε χώρες όπου δεν υπάρχει ομοσπονδία θα προσκληθούν οι Σύλλογοι, ένας από κάθε χώρα. Η ΟΣΕΠΕ υποχρεούται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 να παρέχει στις αδελφές Ομοσπονδίες πληροφορίες όσον αφορά τον τόπο, το χρόνο, εφικτό αριθμό συμμετεχόντων ανά Ομοσπονδία».

Είναι γεγονός πως στις 28 Φεβρουαρίου δεν ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε αφού δεν είχαμε λάβει την απάντηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αίτηση μας προς χρήση των αιθουσών του για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης στην ημερομηνία που είχαμε ζητήσει, δη τις 1, 2 και 3 του Μάη.

Ενημερώσαμε τηλεφωνικώς τις Ομοσπονδίες για το διαδικαστικό αυτό κόλλημα. Στις 3 Μαρτίου λάβαμε την αρνητική απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου σε γραπτή μορφή και με την υπογραφή του γ.γ. αυτού κ. Βέλλε, και ενημερώσαμε και πάλι πως στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα αποφασίσουμε για τον τόπο και τον χρόνο εκ νέου.

Κι ενώ βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις για τον ορισμό του τόπου και του χρόνου και η απόφαση του ΔΣ ήταν σαφής και όριζε την ημερομηνία κατόπιν εισηγήσεως της νεολαίας μας για την επόμενη χρονιά, λαμβάνουμε μια επιστολή-πρόσκληση να παρευρεθούμε με εκπρόσωπο της νεολαίας μας στη Θεσσαλονίκη, προς τα τέλη του Μάη, και στα πλαίσια της ίδρυσης του συνδέσμου ΠΑΟΚ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην οποία ήταν προσκεκλημένοι οι νεολαίοι των ομοσπονδιών των χωρών αυτών, να συνευρεθούμε και να οριστεί η οργανωτική επιτροπή διεξαγωγής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης.

Κι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ευτράπελα.

Ο πρόεδρος κ. Μαυρίδης ενημερώνοντας τους νεολαίους της ΟΣΕΠΕ να ορίσουν εκπρόσωπο ώστε να μεταβεί μαζί του στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΠΕ, αλλά ούτε και τους νεολαίους για την υπογραφή του συμφώνου πρωτοκόλλου, αλλά επέλεξε έναν άλλο δρόμο ο οποίος ποτέ δεν είχε συμφωνηθεί και δεν τιμά την ιστορία και τα ιδανικά της ΟΣΕΠΕ εις ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της.

Κι αντί λοιπόν η συνδιάσκεψη αυτή να έχει ενωτικό χαρακτήρα, αφού τα προβλήματα και οι διαμάχες των ελλαδικών ομοσπονδιών μάς ήταν γνωστά και θα προσπερνιούνταν αν η οργανωτική επιτροπή απαρτιζόταν από την ΟΣΕΠΕ όπως είχε συμφωνηθεί, όπως και η όλη διοργάνωση, φτάσαμε στο σήμερα που πολύ φοβάμαι πως με το πέρας της συνδιάσκεψης ο χώρος θα διαιρεθεί σε ακόμη περισσότερα κομμάτια από όσα ήδη είναι.

Ελπίζω να σας έμεινε ακόμα το κουράγιο κύριε Μαυρίδη να παραιτηθείτε από το θώκο που τίμησαν μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού και καθώς δεν βρίσκονται τώρα εν ζωή, αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας, συλλογικότητας, δημοκρατικής λειτουργίας, πράγματα που για σας είναι όπως αποδείξατε ανούσιες λεπτομέρειες στην προσπάθειά σας να διασωθείτε στην προεδρία. Οι συνθήκες σάς ξεπέρασαν, μπορείτε να συνταυτιστείτε με την αλήθεια των συνεπειών των επιλογών σας, προς όφελος της ΟΣΕΠΕ και των μελών της, και άμεσα… Παραιτηθείτε.

Τάσος Σιδηρόπουλος,
πρώην γ.γ. της ΟΣΕΠΕ

http://www.pontos-news.gr/

78 thoughts on “Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της

 1. Hello I am so thrilled I found your website, I really found you
  by error, while I was looking on Yahoo for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have
  book-marked it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the fantastic b.

 2. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this
  blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 3. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say fantastic blog!

 4. whoah this blog is fantastic i love reading your posts.
  Stay up the great work! You already know, many individuals are searching around for this information, you can aid them greatly.

 5. We absolutely love your blog and find a lot
  of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you personally?

  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you
  write related to here. Again, awesome blog!

 6. I do not know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your
  website. It seems like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please
  comment and let me know if this is happening to them as well?

  This could be a problem with my browser because
  I’ve had this happen previously. Thank you

 7. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had
  issues with hackers and I’m looking at options for another platform.

  I would be great if you could point me in the direction of a
  good platform.

 8. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of
  your site is excellent, as well as the content!

 9. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 10. Currently it appears like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 11. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about
  this blog with my Facebook group. Talk soon!

 12. Everything published made a great deal of sense.
  However, think on this, what if you were to create a awesome headline?
  I ain’t suggesting your information is not good, however what if you added something that grabbed people’s attention? I mean Παραίτηση Μαυρίδη από την προεδρία της ΟΣΕΠΕ ζητά ο πρώην γενικός γραμματέας της | Ελληνικά
  Νέα Τώρα is kinda boring. You might peek at Yahoo’s home page and see how they write post titles to grab
  people to open the links. You might add a video or a pic
  or two to grab people interested about what you’ve got to say.
  In my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.

 13. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site?

  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered
  bright clear concept

 14. Greetings, I do believe your web site could possibly be having
  web browser compatibility issues. When I take a look at your website in Safari, it
  looks fine however, if opening in IE, it’s
  got some overlapping issues. I merely wanted
  to provide you with a quick heads up! Other than that, excellent site!

 15. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole
  thing without having side-effects , people could take a
  signal. Will likely be back to get more. Thanks

 16. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it
  a problem on my end? I’ll check back later on and see if the
  problem still exists.

 17. You could certainly see your enthusiasm within the article you write.
  The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they
  believe. Always follow your heart.

 18. I got this web site from my pal who shared with me regarding
  this website and now this time I am browsing this web page and reading very informative articles at this time.

 19. Hello very nice web site!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I’m satisfied to search out a lot of useful info right here within the post, we want develop more techniques in this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

 20. Attractive component of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to claim that I get in fact loved account your weblog posts.
  Any way I’ll be subscribing on your feeds or even I success you get entry to constantly fast.

 21. I’m really enjoying the theme/design of your
  site. Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A couple of my blog visitors have complained about my
  blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 22. you are truly a just right webmaster. The website loading velocity is amazing.
  It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece.
  you have performed a magnificent task in this
  matter!

 23. Admiring the hard work you put into your website and in depth information you offer.
  It’s good to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read!

  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 24. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 25. I am now not positive where you are getting your information,
  however good topic. I must spend some time finding out much more or working out more.

  Thank you for excellent info I was on the lookout for this info for my mission.

 26. Undeniably believe that which you stated. Your favorite
  justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries
  that they plainly do not know about. You managed to hit the
  nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 27. I’m not sure where you are getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this
  info for my mission.

 28. Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot approximately this, such as you wrote the e-book in it or something.
  I feel that you simply can do with some percent to pressure the message house a bit,
  but other than that, that is fantastic blog. A great read.

  I’ll certainly be back.

 29. Great post however , I was wanting to know if you could write a
  litte more on this topic? I’d be very thankful if
  you could elaborate a little bit further. Bless you!

 30. Great goods from you, man. I have remember your stuff prior to and you’re simply too magnificent.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what
  you’re saying and the way in which wherein you say it.
  You’re making it enjoyable and you continue to take care of to keep it wise.
  I can not wait to learn far more from you. That is really a wonderful web site.

 31. I’ll right away seize your rss feed as I can’t find your
  email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any?
  Kindly permit me recognize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 32. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 33. Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author.
  I will always bookmark your blog and will come back in the foreseeable future.
  I want to encourage continue your great work, have a nice day!

 34. I blog quite often and I truly appreciate your content.
  This great article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your blog
  and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your Feed as well.

 35. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 36. I do not even know how I stopped up here, however I assumed this
  publish was once good. I do not realize who you are but
  certainly you’re going to a famous blogger should you are not already.

  Cheers!

 37. Hi! I just wanted to ask if you ever have
  any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 38. After exploring a few of the articles on your website, I seriously appreciate your technique of blogging.
  I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site too and let me know what
  you think.

 39. I think this is among the most important information for
  me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is wonderful, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 40. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thanks

 41. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. But think of
  if you added some great pictures or videos to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with images and video
  clips, this website could undeniably be one of the greatest in its
  niche. Fantastic blog!

 42. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and
  it pinched her ear. She never wants to go back!

  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

Leave a Reply

Your email address will not be published.