Home Greek News Οικονομολόγος Τζον Πέρκινς: «Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς την Κίνα για να σπάσει αυτό το σπιράλ χρέους»

Οικονομολόγος Τζον Πέρκινς: «Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς την Κίνα για να σπάσει αυτό το σπιράλ χρέους»

by John Kountouris
0 comment 150 views

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή εφημερίδα του Australian Broadcasting Corporation (ABC News) απο Αυστραλία στις 17 Ιουλίου 2015…

~

της δημοσιογράφου χρηματοοικονομικών θεμάτων ELYSSE MORGAN
Έγινε ενημέρωση την Παρ. στις 04:36 π.μ.
Μετάφρασις (κι επιμέλεια) απο Αγγλικά προς Ελληνικά του Ιωάν. Κουντούρη • JohnKountouris.com
Ένας εξέχων οικονομολόγος λέει ότι οι τράπεζες της Κίνας περιβάλλουν πλέον τις χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που έχουν προταθεί απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Screen Shot 2015-08-02 at 9.22.04 PM

Ο πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, John Perkins (Τζον Πέρκινς), είπε σε μια εκπομπή (που λέγεται The Business) του μεγάλου αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού ABC ότι η μεγάλη τράπεζα της Κίνας, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB, δηλ., η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών) και η τράπεζα BRICS έχουν φλερτάρει με χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο κ Πέρκινς δήλωσε ότι πιστεύει πως είχε ήδη στείλει ανθρώπους στην Ελλάδα η Κίνα για να προσφέρουν στους Έλληνες μια εναλλακτική συμφωνία διάσωσης .

«Αν ήμουν ο υπουργός Οικονομικών που διαχειρίζεται το χρηματοοικονομικό σύστημα, θα εξέταζα σοβαρά αυτή την εναλλακτική λύση. Νομίζω ότι παρουσιάζουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εδώ οι Κινέζοι», είπε.

Ο κ Perkins αποκάλυψε στο διεθνές ευπώλητο (μπεστ-σέλερ) βιβλίο του, «Εξομολογήσεις Ενός Οικονομικού Δολοφόνου» (Confessions of an Economic Hit Man), πώς οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα υποδουλώσουν χώρες όπως η Ελλάδα, προσφέροντας δυσβάστακτα και επισφαλή δάνεια τα οποία ποτέ δεν αποδίδουν την οικονομική ανάπτυξη που υπόσχονται.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε παρόμοια θέση θα πρέπει να στραφούν προς την Κίνα ως μέσο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του χρέους.

«Αυτά τα προγράμματα λιτότητας δεν είναι το σωστό πρόγραμμα· είπε πρόσφατα ακόμη και το ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει πιο πολύ άφεση χρέους, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί το χρέος, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό», είπε.

Ο κ Perkins δήλωσε έκπληκτος από τη δημόσια κριτική του ΔΝΤ για τη συμφωνία διάσωσης της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα και είπε ότι αυτό δείχνει την αυξανόμενη επιρροή των τραπεζών της Κίνας.

«Νομίζω ότι το κίνητρο μπορεί να έχουν οι Κινέζοι, επειδή οι Κινέζοι έχουν παρέμβει και πριν, στον Ισημερινό και σε αρκετές άλλες χώρες, και τώρα έχουμε αυτές τις πολύ ισχυρές τράπεζες που ηγούνται οι Κινέζοι», είπε.

Η Αυστραλία εντάχθηκε στην AIIB φέτος που έσυρε την κριτική των ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Πιο έμπιστη «απο τις ΗΠΑ» η Κίνα

Ο κ Πέρκινς δήλωσε ότι η αυξανόμενη δύναμη των τραπεζών θα οδηγήσει σε μια σημαντική μετατόπιση της εξουσίας μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα για να σταματήσει την Κίνα από το να γίνει ένας άλλος «οικονομικός δολοφόνος», αλλά είπε ότι οι Κινέζοι έχουν ένα καλό ιστορικό μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως το Εκουαδόρ.

“Συναντήθηκα πρόσφατα με έναν υπουργό του Ισημερινού––και είπε τελικά ότι δεν έχει ιδέα τι θα κάνει η Κίνα, αλλά ξέρουμε ότι το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ μας έχουν γ*μ*σει», είπε.

«Έβαλαν εδώ στρατιωτικές βάσεις οι Αμερικανοί και μας έχουν απειλήσει κιόλας, αλλά δεν μας έχει κάνει τέτοιο πράγμα ποτέ η Κίνα. Έτσι, έχουμε την εμπιστοσύνη μας πλέον στην Κίνα περισσότερο από ό, τι στις ΗΠΑ.»

Ο κ Perkins είπε ότι πιστεύει ότι η κοινή λογική θα σταματήσει τελικά τους Κινέζους απο το να καταντήσουν οι ίδιοι δράστες της κακοποίησης που είπε ότι ασκείται από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει τίποτα εκεί στην πραγματικότητα που να τους σταματήσει, αλλά τείνω να υποψιάζομαι ότι οι Κινέζοι είναι αρκετά έξυπνοι για να μάθουν από τα λάθη που έχουν κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκείνες οι άλλες τράπεζες, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει», είπε.

Η εμπειρία του Εκουαντόρ παρέχει έναν καλό οδηγό για την Ελλάδα και άλλες πολιορκημένες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν το ψαράκι της Λατινικής Αμερικής αναγκάστηκε να προβεί σε αδυναμία πληρωμής των δανείων, παρενέβη αμέσως η Κίνα και έδωσε στο Εκουαδόρ ένα σημαντικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και η χώρα απο τότε αποπληρώνει τακτικά το δάνειό της και βελτιώνεται κιόλας η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, χωρίς σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο κ Perkins είπε ότι πιστεύει ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα αρχίσουν να ζητήσουν ενεργά χρηματοοικονομική βοήθεια απο τους Κινέζους.

«Νομίζω ότι όλα αυτά πρόκειται να κάνουν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να τροποποιήσουν τις προσεγγίσεις τους σε αυτά τα πράγματα», είπε.

Είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι θα έχει ήδη αποστείλει εκπροσώπους στην Ελλάδα η Κίνα, προκειμένου να παρουσιάσουν στους Έλληνες κάποιες ευκαιρίες.

____________
* Πηγή: Greece should turn to China to break debt spiral, economist John Perkins says, By finance reporter Elysse Morgan, Updated Fri at 4:36am | Λινκ: http://www.abc.net.au/news/2015-07-17/greece-should-turn-to-china-to-break-debt-spiral-john-perkins/6629622

You may also like

Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται απο δημοσιογράφους, ερευνητές, εκφωνητές, οικονομολόγους και όχι μόνο. Αν έχετε τυχόν ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας στο ακόλουθο e-mail.

Contact: [email protected]

@ 2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by WebLegends.gr